Wykwintna Charlotte z mango i kremem
gastronomia 30 września 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz Do przepisu
Ta Charlotte nie ma ciasta, nie ma jabłek i nawet nie trzeba jej piec. Ale jeśli pamiętacie, że Charlotte była kiedyś robiona z kremem, jabłkami i likierem, a teoretycznie zamiast jabłek można było użyć dowolnych owoców, to oto wspaniały przepis na Charlotte z mango i kremem. Jeżeli chcesz przygotować taką piękność na imprezę dla dzieci, zastąp koniak syropem owocowym.
Złożoność: przeciętny Porcje: 8 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 4 godzinyMikserChłodzeniePiekarniaDeserProdukt z ciastaCiastoCharlotteWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmImpreza, bufetWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stolePiknikBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 8 PORCJI600 g bardzo dojrzałych mango35–45 ciasteczek savoiardijagody do dekoracji200ml zimnej wodyDo kremu:100 ml śmietanki 10–11% tłuszczu50 ml śmietanki o zawartości tłuszczu od 30%60 g skrobi kukurydzianej125 g cukru6 żółtek30 g masłaskórka z 2 limonekNa syrop:100 ml koniakusok z 2 limonek120 g cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na krem wymieszaj oba rodzaje śmietany ze skórką w rondlu o grubym dnie i podgrzewaj na małym ogniu, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i pozostawić na 15 minut. Żółtka z cukrem ubić na biało w misce, dodać skrobię i ponownie ubić.
Krok 2
Kontynuując mieszanie, cienkim strumieniem wlewaj kremową mieszankę mleczną. Śmietankę postaw na małym ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż śmietanka zgęstnieje: jeśli zanurzysz w niej tył łyżki i przesuniesz po nim palcem, krawędzie paska pozostaną jasne. Schładzamy śmietankę przez 15 minut, dodajemy miękkie masło i mieszamy.
Krok 3
Obierz mango i wytnij z pestki. 250 g miąższu pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, resztę miąższu ubić blenderem na puree. Wymieszaj krem z puree i kawałkami mango. Włożyć do lodówki na 20–30 minut.
Krok 4
Na syrop wymieszaj wszystkie składniki z zimną wodą i zagotuj. Gotuj, aż cukier się rozpuści, a następnie ostudź.
Krok 5
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą tak, aby brzegi folii wystawały. Nasmaruj spód i krawędzie kremem.
Krok 6
Syrop przelać do płaskiego pojemnika. Bardzo szybko zanurzamy gładką stronę ciasteczek w syropie i układamy je pionowo na patelni, stroną z cukrem skierowaną do krawędzi. Umieść kolejne ciasteczko blisko poprzedniego, aż powstanie ciągły „ogrodzenie” savoiardi.
Krok 7
Do formy wlej krem z mango i wygładź. Charlotte włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podczas serwowania rozpiąć zamek, zdjąć folię, bardzo ostrożnie przełożyć Charlotte na talerz i udekorować jagodami.
PRZY OKAZJI