Naleśniki z kefirem, mlekiem i śmietaną
gastronomia 30 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Naleśniki na kefirze, mleku i kwaśnej śmietanie wychodzą cienkie, z ażurowym brzegiem i bardzo delikatne. Świetnie nadają się na śniadanie i inne przekąski. Można je także nadziewać dowolnym, słodkim lub słonym nadzieniem. Jeśli chcesz, aby Twoje naleśniki były bardziej słodkie, dodaj dodatkową 1 łyżkę do ciasta. cukru i zmniejsz ilość soli o jedną trzecią. Kefir i mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej jest użyć gęstszej śmietany. Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową, dzięki temu ciasto będzie gładsze. Przepis od dawna znany jest pod kryptonimem „trzy szklanki”, ponieważ objętość płynnych składników (kefiru, mleka i kwaśnej śmietany) jest taka sama i równa jednej szklance.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 284,11 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 2 godziny Używany: 8,80 g/12,71 g/33,59Danie główneSKŁADNIKI NA 8 PORCJI250 ml kefiru250 ml mleka250ml kwaśnej śmietany 20%250 g białej mąki4 jaja kategorii C22 łyżki (50 g) cukru1 łyżeczka (8 g) sól6 g sodyolej roślinny do smarowania patelni Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W dużej misce ubij jajka trzepaczką lub widelcem na gładką masę i wymieszaj z kefirem. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę, cukier, następnie wlać do masy jajeczno-kefirowej i zagnieść ciasto.
Krok 2
Do ciasta dodać śmietanę i mleko, wymieszać na gładką masę i odstawić ciasto w misce pod ręcznikiem na około 15 minut.
Krok 3
Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym, następnie wlej odpowiednią ilość ciasta do kadzi i piecz naleśniki na średnim ogniu. Po każdym naleśniku należy posmarować patelnię olejem. Gotowe naleśniki ułożyć w stos na talerzu, każdy z nich można posmarować roztopionym masłem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli wyjdzie nam dość gęste ciasto ze względu na różne rodzaje mąki, wystarczy dodać jeszcze trochę mleka do pożądanej konsystencji i wszystko dokładnie wymieszać.
PRZY OKAZJI
Z tych naleśników można zrobić pyszne ciasto naleśnikowe. Wystarczy posmarować każdy naleśnik słodką śmietaną, na przykład kwaśną śmietaną, budyniem, jagodami lub twarogiem ze skondensowanym mlekiem.