Naleśniki z drożdżami i kefirem

Naleśniki z drożdżami i kefirem

gastronomia 09 czerwca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Naleśniki na drożdżach i kefirze to klasyczny przepis kuchni rosyjskiej, sprawdzony od dziesięcioleci. Babcie i prababcie w ten sam sposób gotowały naleśniki dla naszych mam, a potem nasze mamy piekły je dla nas i naszych dzieci. Placki drożdżowe przygotowane według tego przepisu zawsze wychodzą mięciutkie, zwiewne i różowe, z pięknymi ażurowymi brzegami. I absolutnie wiernie odtwarzają nostalgiczny smak dzieciństwa. Aby wszystko przebiegło bez zarzutu należy postępować dokładnie zgodnie z opisem, zwłaszcza jeśli chodzi o prawidłową temperaturę produktów płynnych. I bądź cierpliwy – mimo że suche drożdże uważane są za szybko działające, ich działanie zajmie trochę czasu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 412,39 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 45 minut Używany: 9,64 g/25,26 g/36,21Ciasto bez drożdżyNaleśnikiNaleśniki drożdżowePiekarniaProdukt z ciastaCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałNa świątecznym stoleSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmąka pszenna – 150 gkefir – 250 mljajka – 2 szt.drożdże suche – 1 łyżeczka.olej roślinny – 4 łyżki. l.cukier – 1 łyżka. l.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wyjmij jajka z lodówki wcześniej, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Lekko podgrzej kefir, umieszczając torebkę lub butelkę w garnku z gorącą wodą na 10-15 minut.

Krok 2

W dużej misce połącz połowę mąki z drożdżami, cukrem i solą, wymieszaj szpatułką. Wlać kefir i dokładnie wymieszać. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

Krok 3

Jajka rozbijamy do małej miski i mieszamy widelcem lub trzepaczką, aż białka połączą się z żółtkami. Wlać jajka do ciasta, dodać pozostałą mąkę, dodać olej roślinny.

Krok 4

Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie, ostrożnie rozbijając grudki mąki. Nie przerywając mieszania, wlej 80 ml wrzącej wody. Wlać wrzącą wodę cienkim strumieniem. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Krok 5

Dobrze rozgrzej patelnię naleśnikową o średnicy 18-20 cm, posmaruj olejem roślinnym i wlewaj chochlę ciasta. Rozłóż ciasto na dnie formy cienką warstwą i piecz na średnim ogniu przez 1 minutę.

Krok 6

Przewróć naleśnik na drugą stronę. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 45-50 sekund, aż spód będzie lekko rumiany. Wyjmij naleśnik i połóż go na płaskim talerzu. Kontynuuj pieczenie, aż ciasto się skończy. Ułóż gotowe naleśniki.

PRZYDATNE RADY

W przepisie na naleśniki drożdżowe ważnym składnikiem jest kefir. Nie powinno być zbyt zimne, w przeciwnym razie ciasto będzie rosło bardzo wolno i niechętnie. Aby kefir osiągnął optymalną temperaturę, można go podgrzać w kuchence mikrofalowej. Wlać wymaganą ilość do szklanej lub ceramicznej miski i podgrzewać przez 10-15 sekund na średniej mocy. Nie ma potrzeby zakrywania pojemnika kefirem.

PRZY OKAZJI

Drożdże suszone instant można zastąpić drożdżami prasowanymi. W tym przypadku zwyczajowo skupia się na proporcji 1:3, czyli do przygotowania naleśników potrzeba około 15 g „żywych” drożdży.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja