Mus czekoladowy z piankami marmoladowymi i marmoladą
gastronomia 24 stycznia 2024 r Do przepisu
Musy to korzystna dla obu stron opcja na świąteczny stół deserowy. Mus ten przygotowuje się bardzo szybko, ale czekolada do niego musi być wysokiej jakości, z dużą zawartością kakao.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 3 godzinyChłodzenieDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI400 g gorzkiej czekolady (70–80% kakao) 350 ml śmietanki 30–38% tłuszczu 100 g małych pianek marshmallow 150 g plasterków pomarańczy marmolada świeże jagody do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Marmoladę pokroić w małe kwadraty. Jeśli pianki są duże (ponad 1,5 cm), pokrój je na 2-4 kawałki.
Krok 2
Czekoladę drobno posiekaj piłą i włóż do żaroodpornej miski. Śmietankę zagotować, wlać do niej czekoladę i poczekać, aż się rozpuści. Mieszaj, aż będzie gładka i ostudzona, 10 minut.
Krok 3
Do masy czekoladowej dodaj pianki i marmoladę. Przełożyć do szklanek, przykryć folią i wstawić do lodówki na 3–24 godziny. Przed podaniem udekorować jagodami.