Mostarda morelowa
Yuna 20 września 2020 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Ojczyzną Mostardy są północne Włochy. Trzy niezachwiane składniki mostardy to cukier, musztarda i owoce; cała reszta zależy od wyobraźni kucharza. Ta musztarda owocowa jest doskonałym dodatkiem do serów, smakuje ze świeżą bagietką, a jeśli nie jest rozgotowana, można ją dodać do dodatku do mięsa wieprzowego lub drobiowego. Zrobiłam z jednej trzeciej wymienionych składników.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 10 minutGotowanieKuchnia włoskaKolacjaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmUrodzinyNowy RokSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘmorele 1,5 kgmusztarda z ziarnami (gotowa) 80 gmusztarda sucha (proszek) 3 łyżki.nasiona gorczycy 2 łyżki.sól 2 łyżeczki.cukier 2 szklankiocet jabłkowy 6% 150 grwoda 1 szklankapapryczka chili 1 szt. lub do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj niezbędne składniki. Umyj morele i usuń pestkę.
Krok 2
Morele pokroić na kawałki. Zmiel papryczkę chili.
Krok 3
Połącz wszystkie składniki oprócz moreli w rondlu. Postaw na małym ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Krok 4
Kawałki moreli włóż do rondelka z syropem musztardowym. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 20-40 minut, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Morele się zagotują, a mostarda zgęstnieje.
Krok 5
Mostardę rozłóż do wysterylizowanych słoików. Przechowywać w lodówce. Pełny smak nabierze za kilka tygodni. W celu długotrwałego przechowywania mostardę należy wysterylizować.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast moreli można użyć brzoskwiń lub nektarynek.