100 razy smaczniejsze niż suszone morele ze sklepu: Morele kandyzowane w kryształkach – potrzebujesz tylko owoców i cukru
Przepis na skarbonkę
Bardzo smaczny przepis na kandyzowane morele. Są łatwe w przygotowaniu i okazują się bardzo smaczne.
Składniki:
- Morele – 1 kg;
- woda – 1 l;
- soda – 1 łyżka. l.
Syrop:
- Cukier – 350 g;
- woda – 250 ml;
- sok z cytryny – ½ szt.
Metoda gotowania:
1. Do miski wlej wodę, dodaj do niej sodę i wymieszaj.
2. Powstałą mieszaninę wlać do moreli i odstawić na dwie godziny.
3. Opłucz owoce pod zimną wodą i usuń nasiona.
4. Do rondla wsypać cukier, dodać wodę i sok z cytryny. Ugotuj syrop.
5. Zanurz morele w syropie i zamieszaj. Gotuj przez pięć minut.
6. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na osiem godzin.
7. Sok wlać do miski, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zredukuje się o połowę.
8. Następnie zalej morele sokiem i postaw na kuchence. Gotuj na średnim ogniu przez pięć minut.
9. Syrop przelać do drugiej miski, ponownie podpalić i zagotować.
10. Ponownie polej syropem morele, wyrównaj powierzchnię i ułóż płasko na wierzchu. Dociśnij od góry ciężarkiem.
11. Po trzech godzinach zdejmij odważnik i talerz.
12. Umieść kandyzowane owoce na specjalnej suszarce i pozostaw tam na 16 godzin.
Kandyzowane owoce są gotowe. Smacznego!
Wcześniej udostępnialiśmy przepis na pyszny marynowany śledź w słoiku.