Morele kandyzowane w kryształkach – potrzebujesz tylko owoców i cukru

100 razy smaczniejsze niż suszone morele ze sklepu: Morele kandyzowane w kryształkach – potrzebujesz tylko owoców i cukru

Przepis na skarbonkę

Bardzo smaczny przepis na kandyzowane morele. Są łatwe w przygotowaniu i okazują się bardzo smaczne.

Składniki:

  • Morele – 1 kg;
  • woda – 1 l;
  • soda – 1 łyżka. l.

Syrop:

  • Cukier – 350 g;
  • woda – 250 ml;
  • sok z cytryny – ½ szt.

Metoda gotowania:

1. Do miski wlej wodę, dodaj do niej sodę i wymieszaj.

2. Powstałą mieszaninę wlać do moreli i odstawić na dwie godziny.

3. Opłucz owoce pod zimną wodą i usuń nasiona.

4. Do rondla wsypać cukier, dodać wodę i sok z cytryny. Ugotuj syrop.

5. Zanurz morele w syropie i zamieszaj. Gotuj przez pięć minut.

6. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na osiem godzin.

7. Sok wlać do miski, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zredukuje się o połowę.

8. Następnie zalej morele sokiem i postaw na kuchence. Gotuj na średnim ogniu przez pięć minut.

9. Syrop przelać do drugiej miski, ponownie podpalić i zagotować.

10. Ponownie polej syropem morele, wyrównaj powierzchnię i ułóż płasko na wierzchu. Dociśnij od góry ciężarkiem.

11. Po trzech godzinach zdejmij odważnik i talerz.

12. Umieść kandyzowane owoce na specjalnej suszarce i pozostaw tam na 16 godzin.

Kandyzowane owoce są gotowe. Smacznego!

Wcześniej udostępnialiśmy przepis na pyszny marynowany śledź w słoiku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja