Mistrzyni Sałatek
gastronomia 05 listopada 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Dlaczego tak nazwano sałatkę Mistress? Wydaje nam się, że dzięki jasnemu pikantnemu smakowi po prostu nie można się oprzeć! Ta niezwykle oryginalna sałatka łączy w sobie różne tekstury (pieczone buraki, soczysta surowa marchewka, orzechy, tarty ser), a także smaki – słodki, słony, kwaśny, ostry. Istota dania jest dość prosta: składniki układa się warstwami i smaruje majonezem czosnkowym. Nawiasem mówiąc, sałatka Mistress wygląda bardzo apetycznie, więc można ją podawać nawet na świątecznym stole, na przykład sylwestrowym.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 371,46 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 13,96 g/26,44 g/21,16SałatkaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIburaki – 300 gmarchewka – 300 gsuszone śliwki – 70 grodzynki – 30 gorzechy włoskie łuskane – 100 gser twardy – 200 gczosnek – 1 ząbekmajonez – 120 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki na sałatkę. Najpierw upiec buraki. Umyj go pędzelkiem i zawiń w folię. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 1 godzinę w temperaturze 200°C. Pozwól ostygnąć.
Krok 2
Obierz i umyj marchewki. Zetrzyj na średniej tarce. Śliwki i rodzynki umyć, następnie zalać gorącą wodą i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Śliwki i rodzynki do sałatki ułóż na ręcznikach papierowych i osusz. Śliwki pokroić w kostkę. Wymieszaj marchewkę i rodzynki i odłóż na bok, aż będą gotowe do użycia.
Krok 4
Obrane orzechy włoskie prażymy, mieszając, na patelni bez oleju, aż zaczną pachnieć. Studzimy i siekamy. Zetrzyj buraki na grubej tarce. Wymieszaj orzechy.
Krok 5
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Aby ubrać sałatkę, przepuść ząbek czosnku przez praskę. Dodaj majonez. Dodać sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
Krok 6
Przygotuj duży płaski talerz. Połóż na nim duży pierścień do gotowania lub brzeg naczynia do pieczenia. Ułóż warstwę marchewki i zagęść ją. Posmaruj sosem. Dodać starty ser i wygładzić. Posmaruj majonezem.
Krok 7
Na wierzchu rozłóż buraki i orzechy. Wyrównaj to. Posmaruj resztą majonezu. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem zdejmij obręcz lub pierścień do gotowania. Udekoruj według uznania.
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz po prostu ugotować buraki na sałatkę Mistress w wodzie do miękkości. Jednak smak pieczonego jest bardziej intensywny, a po utarciu daje mniej płynu.
PRZY OKAZJI
Do sałatki Pani proponujemy dodanie dwóch rodzajów suszonych owoców: rodzynek i suszonych śliwek. Jeśli uważasz, że to „za dużo”, użyj tylko jednego – tego, który najbardziej Ci się podoba.