Marynowane śliwki

Marynowane śliwki

Natalia 08 października 2020 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałMarynowane śliwkiMarynowane śliwkiMarynowane śliwkiMarynowane śliwki Do przepisu

Jesień jest bogata w cudowne dary natury: jagody i owoce. Gospodynie domowe spieszą się z wszelkimi przygotowaniami do zimy. Polecam spróbować marynowanych śliwek – to doskonały dodatek do dań mięsnych, smaczna i aromatyczna przystawka, obok której goście z pewnością nie przejdą.

Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieKonserwowanieMarynowaniePustyDekoracja naczyńImpreza, bufetUrodzinyNowy RokPiknikBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 5 PORCJIśliwki (węgierskie, suszone śliwki) 2,5 kgcukier 500 grkoniak 10 łyżek.ocet 9% 125 mlziele angielskie, groszek 1 łyżka.goździki 1 łyżka.kardamon 1 łyżeczkacynamon 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

Krok 2

Do suchych, wyparzonych słoików (0,7 l) włóż 3 pączki goździków i 3 groszki ziela angielskiego.

Krok 3

Każdy słoik napełnij szczelnie połówkami śliwek bez pestek.

Krok 4

Zalać wrzącą wodą i przykryć pokrywkami. Pozostaw na 10 minut.

Krok 5

Odlać wodę do rondla, dodać cukier, cynamon, kardamon i ocet. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty.

Krok 6

Do każdego słoika wlej po dwie łyżki koniaku.

Krok 7

Napełnij słoiki gorącą marynatą, szczelnie zamknij pokrywki, odwróć je i zawiń w ręcznik. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 8

Przygotowanie takich śliwek nie jest trudne, a efekt będzie bardzo zadowalający, gdy otworzysz pachnący i smaczny słoiczek w mroźny zimowy wieczór.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja