Marynowane śliwki
Natalia 08 października 2020 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Jesień jest bogata w cudowne dary natury: jagody i owoce. Gospodynie domowe spieszą się z wszelkimi przygotowaniami do zimy. Polecam spróbować marynowanych śliwek – to doskonały dodatek do dań mięsnych, smaczna i aromatyczna przystawka, obok której goście z pewnością nie przejdą.
Złożoność: łatwo Porcje: 5 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieKonserwowanieMarynowaniePustyDekoracja naczyńImpreza, bufetUrodzinyNowy RokPiknikBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 5 PORCJIśliwki (węgierskie, suszone śliwki) 2,5 kgcukier 500 grkoniak 10 łyżek.ocet 9% 125 mlziele angielskie, groszek 1 łyżka.goździki 1 łyżka.kardamon 1 łyżeczkacynamon 1 łyżeczka. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2
Do suchych, wyparzonych słoików (0,7 l) włóż 3 pączki goździków i 3 groszki ziela angielskiego.
Krok 3
Każdy słoik napełnij szczelnie połówkami śliwek bez pestek.
Krok 4
Zalać wrzącą wodą i przykryć pokrywkami. Pozostaw na 10 minut.
Krok 5
Odlać wodę do rondla, dodać cukier, cynamon, kardamon i ocet. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty.
Krok 6
Do każdego słoika wlej po dwie łyżki koniaku.
Krok 7
Napełnij słoiki gorącą marynatą, szczelnie zamknij pokrywki, odwróć je i zawiń w ręcznik. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8
Przygotowanie takich śliwek nie jest trudne, a efekt będzie bardzo zadowalający, gdy otworzysz pachnący i smaczny słoiczek w mroźny zimowy wieczór.