Marynata do szaszłyków z wodą mineralną
Przygotowując marynatę na grilla, miłośnicy zdrowego odżywiania mówią: chcesz jeść, pij! Oferują również gotowanie kebabów na wodzie mineralnej. Dzięki temu będzie pyszne, a w marynacie nie będzie niczego dodatkowego – żadnego tłuszczu i nadmiaru kwasu.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Marynata do szaszłyków z wodą mineralną: dlaczego dokładnie?
- Jaki rodzaj wody jest odpowiedni
- Marynata do szaszłyka z wodą mineralną: jak wybrać odpowiednią wodę w sklepie
- Marynata do grilla: wskazówki od szefa kuchni
- Przepisy na kebaby marynowane w wodzie mineralnej
Wszyscy aktywnie poszukują marynat do grilla przed świętami majowymi, kiedy nadejdzie czas otwarcia sezonu grillowego. I co roku w sieci trwa dyskusja, co lepiej dodać do marynaty: cytrynę czy ocet, pomidory z cebulą czy samą cebulę? Jakich przypraw użyć i czy dodać do marynaty przyprawy sprzedawane w jasnych opakowaniach? Każdy decyduje sam – każdy ma swój własny przepis. Jedyne, czego należy unikać, to tłuste marynaty z majonezem, które często dodaje się do kebaba z kurczaka. Ale gorąco polecamy marynatę z wodą mineralną.
Marynata do szaszłyków z wodą mineralną: dlaczego dokładnie?
Julia Czechonina, kandydat nauk medycznych, starszy pracownik naukowy w Zakładzie Rehabilitacji Dietetyki Federalnej Państwowej Instytucji Budżetowej „Federalne Centrum Badań nad Żywieniem i Biotechnologią”: „Każda uczta jest zawsze obciążeniem dla układu trawiennego. I musimy starać się unikać dodatkowego ryzyka: spożywać mniej tłuszczu i oleju, nie przeciążając trzustki. Smak i kaloryczność potrawy zależy od marynaty. Woda gazowana zmiękcza mięso i nadaje się do wołowiny, wieprzowiny i jagnięciny. Zawsze można go uzupełnić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, nie zapominając o cebuli i ziołach.”
Jaki rodzaj wody jest odpowiedni
Marynatę do grilla można przygotować na bazie wody gazowanej: naturalnej lub sztucznej. Ludmiła Chomicz, wiceprezes ds. jakości Związku Producentów Soków, Wody i Napojów: „Obecność dwutlenku węgla powoduje, że woda jest bardziej kwaśna w porównaniu do wody niegazowanej, co dobrze wpływa na marynatę do grilla, która tradycyjnie ma mają przyjemną kwaskowatość. Lepiej jest używać wody o temperaturze pokojowej, aby z jednej strony uniknąć szybkiego odparowania dwutlenku węgla podczas ogrzewania, a z drugiej strony nie spowolnić procesów zachodzących podczas trawienia.
Wybierając wodę, unikaj określonych wód mineralnych, takich jak wody bromowe i krzemionkowe. Substancje te są biologicznie aktywne, nie należy ich dodawać dodatkowo do marynaty grillowej. Podobnie jak woda siarczanowa, ponieważ same siarczany mają gorzki smak i mogą przenosić go na mięso.
Woda mineralna może być wodą stołową, wodą leczniczą i leczniczą. Ten ostatni nie nadaje się zbytnio do marynaty; lepiej gotować kebaby przy użyciu pierwszych dwóch. Ludmiła Chomicz: „Główną różnicą między rodzajami wód mineralnych jest całkowita zawartość soli mineralnych. W wodzie mineralnej stołowej występuje do 1 g/l, w wodzie stołowej leczniczej od 1 do 10 g/l, w wodzie leczniczej powyżej 10 g/l (zwykle 10–15 g/l). Są to głównie chlorki, siarczany i wodorowęglany. Sole mineralne, oprócz oczywistych korzyści dla organizmu, potrafią wprowadzić dodatkowy smak, dlatego marynatę do szaszłyków należy przygotować z wody stołowej lub leczniczej.”
Marynata do szaszłyka z wodą mineralną: jak wybrać odpowiednią wodę w sklepie
Woda mineralna do marynowania szaszłyków nie powinna zawierać nadmiaru soli mineralnych
Uzbrojeni w zdobytą wiedzę idziemy do sklepu i kupując wodę mineralną do marynaty, najpierw uważnie przyglądamy się etykiecie. Powinno wskazywać, ile soli i pierwiastków śladowych zawiera woda, niezależnie od tego, czy jest ona gazowana czy nie, naturalnie gazowana lub z „gazem ze źródła”. Dodatkowo na opakowaniu wody mineralnej należy umieścić numer studni wskazujący złoże lub nazwę źródła i jego lokalizację. I nie zapominaj, że woda również ma datę ważności, która powinna być podana na opakowaniu. Przeterminowana woda z grilla oczywiście nie jest najlepszym wyborem.
Ludmiła Chomicz: „Woda powinna być gazowana, stołowa lub lecznicza, bez nadmiaru soli mineralnych. Odpowiednie są „Borjomi”, „Essentuki nr 4”, „Rychal-Su”, „Novoterskaya Healing” itp. Wszystkie różnią się ceną, zawartością minerałów i regionem pochodzenia – jest wybór. A co najważniejsze, woda mineralna jest wielokrotnie testowana, dzięki czemu nie trzeba się martwić o bezpieczeństwo marynaty do grilla. „Cała woda, zanim trafi do kupującego, przechodzi poważną kontrolę jakości – od produkcji po ladę”.
Marynata do grilla: wskazówki od szefa kuchni
Nikita Makov, szef kuchni restauracji Marani w Kurgan, do klasycznego kebaba woli udziec jagnięcy, a karkówkę do wieprzowiny.
Idealna marynata do jagnięciny według Nikity: na 1 kg mięsa 350 g cebuli, 180 ml wody mineralnej, 100 ml oleju roślinnego, 12 g soli, 4 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu i 2 g mielonej czerwonej papryki . „Możesz dodać kiwi, jeśli mięso jest trochę twarde. Wystarczą ćwiartki kiwi na 1 kg. Owoce pokroić w kostkę, dodać do marynaty i odstawić na godzinę.”
Do marynowania wieprzowiny szef kuchni preferuje świeżą bazylię, a poza solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i cebulą na 1 kg mięsa dodaje 180 ml wody mineralnej, 100 ml oleju roślinnego i mieloną czerwoną paprykę.
- Do grilla wybierz trwały i dość pojemny grill. Aby ciepło dobrze „przetworzyło” mięso i nie przypaliło go, odległość od węgli do szaszłyków powinna wynosić około 15 cm.
- Szaszłyki powinny być znacznie dłuższe niż szerokość grilla. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że po przewróceniu mogą się poślizgnąć, a mięso wyląduje prosto na węglach.
- Ważny jest także właściwy dobór węgli do grilla. Nie używaj drewna z nieznanych Ci gatunków i unikaj drzew iglastych – nadadzą one kebabom żywiczny aromat, który spodoba się niewielu osobom. Ale węgle z drzew owocowych są tym, czego potrzebujesz. Odpowiednie są dąb, klon, brzoza i olcha.
- Podczas rozpalania grilla ważne jest, aby poczekać, aż węgle nagrzeją się do szarego koloru.
- Podczas nabijania mięsa strząśnij resztki marynaty z grilla. Jeśli kapnie na węgle, powstanie niepotrzebny dym, który jak wiadomo zawsze otacza „grillera” (niezależnie od tego, po której stronie stoi).
- Przy układaniu mięsa na szaszłykach nie ma potrzeby bardzo ścisłego ich dociskania, lepiej jest pomiędzy nimi umieścić warzywa. Jeśli marynowane mięso będzie zbyt ciasne na szpikulcu, będzie się nierównomiernie smażyło. Co więcej, jeśli wokół kawałków jest dużo wolnego miejsca, małe kawałki mogą się spalić!
- Umieść szaszłyki na grillu mocniej, ale mięso nie powinno stykać się ze sobą. I nie obracaj szaszłyków zbyt często: dopóki po jednej stronie mięsa nie utworzy się złotobrązowa skórka, lepiej nie dotykać kebaba. Jeśli tłuszcz dostanie się na węgle, może powstać płomień, mięso spali się i stanie się gorzkie.
- Gotowy kebab nakładamy na patyki, nie zdejmując go z szaszłyków, przykrywamy folią i odstawiamy na 3-5 minut. Następnie podawać – z podpłomykami, warzywami (świeżymi lub pieczonymi) i sosami.
Przepisy na kebaby marynowane w wodzie mineralnej
Szaszłyk wieprzowy z cebulą marynowany w wodzie mineralnej
Rusiko Shamatava, szefowa kuchni restauracji Jonjoli, autorka przepisu: „Karkówka wieprzowa to jedna z najbardziej odpowiednich potraw na grilla. Marynata doda kebabowi dodatkowego smaku i pikanterii. Przygotowanie jakiejś złożonej marynaty wcale nie jest konieczne. Wystarczy wymieszać cebulę, olej roślinny, sól, czarny pieprz i odrobinę wody gazowanej.
Szaszłyk wieprzowy z cebulą marynowany w wodzie mineralnej
Do gotowania 4–Potrzebne 6 porcji:
- wieprzowina – 1,2 kg
- duża cebula
- gazowana woda mineralna – 120 ml
- olej roślinny – 40 ml
- sól kamienna – 10 g
- świeżo zmielony czarny pieprz – 5 g
Aby przesłać:
- cienki lawasz ormiański – 2–4 arkusze
- mięsiste pomidory – 200 g
- chrupiące ogórki – 200 g
- średnio słodka czerwona cebula
- świeży koperek
- sos satsbeli do podania
- Mięso z grilla pokroić w 50 kostek–60 g. Umieścić w misce. Do marynaty dodać pokrojoną w półpierścienie cebulę, wodę, olej, sól, pieprz. Pozostawić do marynowania na co najmniej 6 godzin.
- Strząsnąć marynatę z kebaba i nadziać mięso na szaszłyki. Smażyć na węglach, aż będzie całkowicie ugotowany. Przed podaniem, nie zdejmując kebaba z patyków, należy dać mięsu „odpocząć” 5–7 minut.
- Połóż kebab na dużej drewnianej desce do krojenia obok chleba pita, pomidorów, ogórków i cebuli. Posyp warzywa i szaszłyk drobno posiekanym koperkiem. Podawać z satsebeli.
Szaszłyk z udek kurczaka marynowanych w wodzie mineralnej
Rusiko Shamatava, szefowa kuchni restauracji Jonjoli, autorka przepisu: „Dobry kebab z kurczaka można ugotować na patelni. Aby to zrobić, wystarczy pokroić mięso w drobną kostkę i wstępnie namoczyć drewniane patyczki do szaszłyków w wodzie.
Szaszłyk z udek kurczaka marynowanych w wodzie mineralnej
Do gotowania 4–Potrzebne 6 porcji:
- filet z udka kurczaka bez skóry – 1,2 kg
- sól kamienna – 12 g
- świeżo zmielony czarny pieprz – 2 g
- cebula – 150 g
- olej roślinny – 25 ml
- gazowana woda mineralna – 120 ml
- cienki lawasz ormiański – 2 arkusze
- świeże zioła
- Udko z kurczaka na szaszłyk pokroić w kostkę o boku 5 cm, doprawić solą i pieprzem.
- Cebulę pokroić w półpierścienie o grubości 1 cm i dodać do mięsa. Do marynaty dodać olej roślinny i wodę gazowaną, wymieszać i odstawić na co najmniej 2 godziny.
- Strząśnij nadmiar marynaty do grilla. Nadziewaj mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyć na węglach, aż będzie całkowicie ugotowany. Nie susz kebaba! Przed podaniem, bez wyjmowania z szaszłyków, dajmy kurczakowi „odpocząć” 5–7 minut.
- Podawać z chlebem pita, posypanym drobno posiekanymi ziołami.
Szaszłyk wołowy w marynacie herbacianej z wodą mineralną
Przepis udostępniony przez restaurację Woroneż: „Dobrym pomysłem jest marynata do szaszłyka z wodą mineralną. Poszliśmy dalej i proponujemy dodać do marynaty liście herbaty. Mleczny oolong nada mięsu delikatny kremowy posmak.”
Różne kebaby, w tym te przygotowane w marynacie z wodą mineralną
Do gotowania 4–Potrzebne 5 porcji:
- karkówka wołowa – 1 kg
- cebula – 300 g
- ząbek czosnku – 2 szt.
- liście herbaty mlecznej oolong – 1 łyżka. l.
- gazowana woda mineralna – 200 ml
- sok z 1/2 cytryny
- sól – 7 g
- świeżo zmielony czarny pieprz – 2 g
- Mięso pokroić w kostkę o boku 4–Mięso przełożyć do miski.
- Cebulę pokroić w półpierścienie, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
- Aby przygotować marynatę do szaszłyka, do mięsa dodaj przygotowane warzywa, liście herbaty, wodę mineralną, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, aby liście herbaty nasączyły się wilgocią i zaczęły wydzielać aromat. Mięso wkładamy do lodówki na 3–6:00.
- Strząsnąć marynatę z kebaba i nadziać mięso na szaszłyki. Smażyć na węglach, aż będzie całkowicie ugotowany. Przed podaniem, nie zdejmując kebaba z patyków, należy dać mięsu „odpocząć” 5–7 minut.
Szaszłyk jagnięcy marynowany w wodzie mineralnej
Andrey Zavarnitsin, szef restauracji Meatless, autor przepisu: „Szysz kebab jest rzadko przygotowywany z jagnięciny, ale na próżno. Mięso jagnięce jest delikatne i delikatne, dlatego nawet ci, którzy narzekają na specyficzny aromat jagnięciny, chętnie ją jedzą. Do takiego kebaba…