Do przepisu
Marokański przepis na skrzydełka z kurczaka – glazurowany miodem z nasionami sezamu oraz oregano i harissą – ostry sos w formie pasty z papryczek chili i czosnku z dodatkiem kolendry, kminku, soli i oliwy z oliwek. Swoją drogą, według tego samego przepisu zamiast skrzydełek można upiec udka, udka czy udka z kurczaka – i tak będzie pyszne. Do skrzydełek nie potrzebujesz obfitego dodatku; wystarczy jogurt i cytryna.
Złożoność: łatwo Porcje: 3 Gotowanie: 1 godz. 10 minPiekarnikPieczenieKuchnia marokańskaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1 kg skrzydełek z kurczaka An-Noor1 łyżka. bezzapachowa oliwa z oliwek1 łyżka. olej sezamowy2 cytryny4 łyżki Miód2 łyżki prażone nasiona sezamu1 łyżka. posiekane świeże oreganoAby przesłać: 1 cytryna1 szklanka jogurtuharissa Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Skrzydełka włóż do miski, polej oliwą i olejem sezamowym, wymieszaj. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Krok 2
Drobno zetrzyj skórkę z 2 cytryn. Wyciśnij sok z połówki cytryny.
Krok 3
Wymieszaj miód, sok z cytryny, skórkę, nasiona sezamu i oregano. Za pomocą pędzla nałóż mieszaninę na skrzydełka.
Krok 4
Włóż skrzydełka z powrotem do piekarnika na 20 minut. W połowie pieczenia obróć skrzydełka i ponownie posmaruj glazurą.
Krok 5
Jeśli pieczesz skrzydełka na grillu lub grillu, połóż je na dobrze nagrzanym grillu i smaż, aż będą gotowe, 15-20 minut. Skrzydełka należy często obracać, aby zapobiec przypaleniu sosu i zapieczeniu się w glazurze. Dlatego lepiej jest zastosować podwójną kratkę z zamkiem.
Krok 6
Podawać z zimnym jogurtem, cząstkami cytryny i harrisą (lub adjika). Niech każdy przygotuje własny sos według własnego gustu.
PRZY OKAZJI
Zamiast harissy można podać czerwoną pikantną adjika ze skrzydełkami.