Marmolada gruszkowa z wanilią
gastronomia 22 czerwca 2007(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Marmolada to doskonały preparat na zimę, świetnie sprawdzi się na śniadanie z grzanką lub twardym serem. Marmoladę można dodawać do wszelkich słodkich wypieków.
Złożoność: łatwo Kalorie: 327,11 kcal/porcję Porcje: 7 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,02 g/0,64 g/79,54PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 7 PORCJI1,5 kg dojrzałych gruszek księżnej400 g cukru2 laski wanilii40 g galaretki jabłkowej na agarze Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki umyć, obrać, pokroić na 4 części. Usuń rdzeń wraz z otaczającymi go zgrubieniami.
Krok 2
Przygotowane gruszki pokroić w paski lub zetrzeć na grubej tarce, włożyć do głębokiej miski, dodać cukier, przykryć i odstawić do lodówki na 4–5 godzin.
Krok 3
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i rozgnieć nożem.
Krok 4
Gruszkę i cukier wrzucamy do rondelka, zalewamy szklanką zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodać wanilię i gotować na małym ogniu przez 40 minut. za 5 minut Galaretkę dodać przed końcem gotowania.
Krok 5
Zawartość patelni przełożyć do suchych, wysterylizowanych słoików, do każdego wkładając połówkę laski wanilii. Zamknąć pokrywkami, ostudzić i przechowywać w lodówce.