Do przepisu
Co może mieć ze sobą wspólnego makrela i herbata? Marynata. Marynatę do herbaty przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Aby jednak spróbować ryb marynowanych w ten sposób, trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość przez całe 4 dni.
Złożoność: łatwo Kalorie: 436,34 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 96 godz Używany: 29,52 g/22,28 g/28,96MarynowanieKolacjaNaleśnikiPrzekąskaMarynataMarynata do rybDrinkHerbataWegetarianizm: pescetarianizmUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 łyżki. łyżki do parzenia czarnej herbaty1 litr wody3 łyżki. łyżki soli3 łyżki. łyżki cukru2 duże, tłuste makrelegrzanki do podaniagotowane lub smażone ziemniaki do podaniazielona sałatka do podania Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zaparz herbatę w 1 litrze wrzącej wody. Dodać sól, cukier, wymieszać i ostudzić. Następnie przecedzić przez gazę.
Krok 2
Marynatą zalać całą wypatroszoną rybę bez głowy, tak aby ryba była całkowicie przykryta i wstawić do lodówki na 4 dni.
Krok 3
Odcedź marynatę, umieść rybę na durszlaku, opłucz herbatę i pozostaw do całkowitego wyschnięcia. Podawać na tostach, z zieloną sałatą i gotowanymi lub smażonymi ziemniakami.