Likier wiśniowy
gastronomia 17 września 20095,00 (4)WskaźnikRatowaćUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 345,26 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 15 minut Używany: 1,12 g/0,45 g/61,54DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIcynamon – szczyptawanilina – 1 łyżeczka.gałka muszkatołowa – szczyptadojrzałe wiśnie – 1 kgwódka – 400 mlpąki goździków – 4 szt.liście wiśni – 3 szt.cukier – 0,5 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj wiśnie, umyj je, usuń łodygi i nasiona.
Krok 2
Przelej do butelek z szeroką szyjką lub szklanych słoików i dodaj cukier. Dodać goździki, wanilię, cynamon, gałkę muszkatołową i liście wiśni. Przechowywać w ciepłym miejscu lub na słońcu przez 8–10 dni.
Krok 3
Zalać wódką i odstawić na 4 tygodnie. Następnie odcedź likier i rozlej go do butelek.