Likier aroniowy
Mops Kasia 31 sierpnia 2015 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przepis jest bardzo istotny dla czasu dojrzewania aronii. Likier ma niezwykle przyjemny smak, przypominający „śliwiankę” i „zapiekankę”. Pomaga także obniżyć ciśnienie krwi.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Dodać. czas: 40 minutBez obróbki cieplnejPustyImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 szklanka aronii25 szt. liście wiśni25 szt. liście czarnej porzeczki450 g cukru kryształu1 łyżeczka kwas cytrynowy0,5 l wody0,5 l wódki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jagody i liście zagotuj w wodzie i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Włóż do gazy i wyciśnij.
Krok 2
Włóż wyciśnięty sok do ognia, dodaj cukier, zagotuj i wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Napój nabierze pięknego bordowego koloru.
Krok 3
Odcedzić, ostudzić, dodać wódkę, zalać i odstawić na kilka dni w chłodne, ciemne miejsce.
Krok 4
Można go przygotować w dowolnej ilości, gdyż można go przechowywać bardzo długo, nie tracąc przy tym nic ze swoich walorów smakowych. Jedna butelka zaginęła przypadkowo w mojej szafie i stała przez około cztery lata, dopóki nie została znaleziona przypadkowo podczas przeprowadzki. Otworzyli je ostrożnie. Ale likier stał się tylko trochę gęstszy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Odpowiednie są dowolne zakręcane szklane butelki lub karafki ze szlifowanym korkiem. Plastikowe butelki nie są odpowiednie.
PRZYDATNE RADY
Można go oczywiście zastosować od razu, jednak lepiej poczekać przynajmniej kilka tygodni. Zauważyłem, że im drożej, tym lepiej smakuje. Hermetyczne uszczelnienie nie jest konieczne.
PRZY OKAZJI
Można używać wyłącznie liści porzeczki, samych liści wiśni lub mieszanki. Od tego będzie zależeć smak likieru – wiśniowy, porzeczkowy lub jak w śliwiance. W każdym razie ich łączna liczba powinna wynosić 50 sztuk.