Leniwe ciasta z lawaszem, 8 szybkich przepisów

Leniwe ciasta z lawaszem, 8 szybkich przepisów

Leniwe ciasta z lawaszem, 8 szybkich przepisów

Roman Ryżow 23 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Ciasto Lavash to opcja całkowicie korzystna dla obu stron, zarówno na świąteczny stół, jak i na szybką kolację. Teraz cienki lawasz ormiański można kupić w prawie każdym supermarkecie, a dla wielu kucharzy od dawna stał się wiernym przyjacielem i pomocnikiem. I choć zwykle używa się go do wyrobu bułek, bułek czy chipsów, lawasz z łatwością może zastąpić cienkie ciasto. Zgadzam się, pieczenie takiego leniwego ciasta jest znacznie szybsze i łatwiejsze, a poza tym nie musisz się martwić o gotowość ciasta – z lawaszem na pewno nigdy nie pozostanie surowe.

Ciasto z lawaszem

Treść artykułu:

  • Ciasto lawaszowe z warzywami i sosem pomidorowym
  • Ciasto Lavash ze szpinakiem i serem
  • Warstwowy placek lawaszowy z bakłażanem i serem feta
  • Leniwy placek lawaszowy z serem i grzybami
  • Ciasto lawaszowe z nadzieniem twarogowym i bananowym
  • Szybki letni quiche z ziołami na chlebie pita
  • Szybka achma z lawaszem
  • Szybkie ciasto makowe z lawaszem

Cienki lawasz ormiański składa się zazwyczaj z mąki, wody i soli, dlatego jego smak jest dość neutralny, co oznacza, że ​​można go łączyć z różnorodnymi potrawami. Najczęściej leniwe placki lawaszowe przygotowywane są na zasadzie lasagne – przekładane warstwami pokrojonych w plasterki arkuszy, nadzieniem warzywnym lub mięsnym, sosem i na końcu serem. Piec w piekarniku około 30 minut i podawać na ciepło lub na zimno. Te wypieki wyglądają po prostu wspaniale, bo roztopiony ser daje doskonałą złocistobrązową skórkę. Ciasto okazuje się naprawdę rzadkie i nie przyćmiewa smaku nadzienia i gęstego sosu. Takie ciasto po prostu nie może się nie udać!

Innym popularnym nadzieniem do ciast lawaszowych jest serek śmietankowy lub miękki twarożek. Dodaj trochę ziół, grzybów, przypraw lub jeśli przygotowujesz słodkie wypieki, suszone owoce i orzechy, zawiń je w arkusze lawaszu, zwiń w ciasne bułeczki, ułóż je ślimakami i piecz. Nie ma potrzeby zagniatania ciasta, brudnych naczyń, rąk i stołu w mące, a co najważniejsze – robi się to bardzo szybko.

Aby ciasto lawaszowe nie było zbyt suche, czasami wlewa się je bezpośrednio do formy specjalnym nadzieniem na bazie jajek, kefiru lub kwaśnej śmietany (można zastąpić jogurtem lub innym produktem nabiałowym). W takim przypadku musisz upewnić się, że nie pozostały żadne puste przestrzenie. Możesz nawet lekko potrząsnąć tortownicą lub stuknąć nią o blat.

W naszym wyborze znajdziesz 8 najlepszych przepisów na leniwe ciasta z lawaszem, z którymi poradzi sobie nawet niedoświadczony kucharz lub dziecko.

Ciasto lawaszowe z warzywami i sosem pomidorowym

Cienki lawasz ormiański stanowi doskonałą bazę do ogromnej liczby dań, w tym także wypieków. To ciasto lawaszowe z warzywami i sosem pomidorowym przypomina trochę wegetariańską lasagne, ale jest o wiele szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu, spróbuj.

Ciasto lawaszowe z warzywami i sosem pomidorowym
Ciasto lawaszowe z warzywami i sosem pomidorowym

40 min, 4 porcje

  • cukinia średnia – 2 sztuki (400 g)
  • gotowy sos pomidorowy – 1 puszka (400 g)
  • pomidor średni – 3-4 szt. (300-350 g)
  • opakowanie z 2 dużymi arkuszami cienkiego lawaszu – 1 szt. (300 g)
  • bakłażan duży – 1 szt. (300 g)
  • duża czerwona cebula – 1 szt. (200 g)
  • sok pomidorowy – 200 ml
  • tarta mozzarella do pizzy – 100 g
  • czosnek – 4 ząbki (20 g)
  • olej roślinny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Chleb pita pokroić w prostokąty tak, aby zmieściły się w głębokim naczyniu do pieczenia, po 3-4 sztuki na warstwę.
  2. Zetrzyj czosnek bezpośrednio na patelnię, dodaj 1 łyżkę. l. olej roślinny. Postaw na średnim ogniu, smaż przez 1 minutę. Wlać sos pomidorowy i sok pomidorowy, doprowadzić do wrzenia, dodać sól i pieprz, gotować przez 5-7 minut.
  3. Cebulę pokroić w średnie piórka, pomidory w cienkie plasterki. Bakłażana i cukinię również pokroić w cienkie plasterki i szybko smażyć porcjami z obu stron na oleju i soli. Warzywa ułożyć na talerzu. Podsmaż cebulę i dodaj ją do sosu pomidorowego.
  4. Delikatnie posmaruj dno naczynia do pieczenia sosem pomidorowym i ułóż 3-4 kawałki chleba pita. Na chlebie pita ułóż różne warzywa (w tym pomidory) i polej sosem. Na wierzch ponownie połóż chleb pita, warzywa i sos. Kontynuuj dodawanie, aż skończą się składniki. Ostatnią warstwą powinien być chlebek pita posypany sosem (bez warzyw).
  5. Przykryj patelnię folią i włóż na środek piekarnika na 15 minut. Zdejmij folię, posyp ciasto mozzarellą i piecz przez kolejne 15 minut. Ser powinien się roztopić i zrumienić. Podawaj ciasto na gorąco.

UWAGA DO GOSPODARKI

Nie ulegaj pokusie wyłożenia patelni całym kawałkiem chleba pita. Oznacza to, że można to zrobić, ale przed polewaniem ostatniej warstwy sosem pomidorowym należy pokroić lasagne na kawałki, aby sos mógł namoczyć wszystkie warstwy.

PRZY OKAZJI

Zamiast lub razem z sosem pomidorowym do tego ciasta można dodać sos beszamelowy. Wypieki staną się bardziej podobne do lasagne.

Ciasto Lavash ze szpinakiem i serem

Ciasto lawaszowe ze szpinakiem i serem to pełnowartościowy obiad lub kolacja, zwłaszcza podany z zieloną sałatą z cytryną i czosnkiem. Kawałek tego ciasta może być także zdrową i smaczną przekąską. Świetna alternatywa dla słodkich wypieków!

Ciasto Lavash ze szpinakiem i serem
Ciasto Lavash ze szpinakiem i serem

1 godzina, 8 porcji

  • śmietana 20% tłuszczu – 500 g
  • feta lub ser żółty – 400 g
  • mrożony szpinak – 400 g
  • duże opakowanie cienkiego lawaszu – 1 szt.
  • jajko C0 lub SV – 5 szt.
  • masło – 130 g
  • mielony kminek – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek do smarowania
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Szpinak rozmrozić wcześniej. Dusić na patelni z 30 g masła, aż cały płyn odparuje. Dopraw kminkiem i pieprzem, dodaj trochę soli. Rozdrobnij w dłoniach ser feta lub ser.
  2. Ubić śmietanę z 4 jajkami. Ostatnie jajko wmieszać do sera, dodać lekko przestudzony szpinak. Pozostałe masło pokroić w cienkie plasterki.
  3. Na stole ułóż płaty chleba pita, posmaruj oliwą, następnie mieszanką szpinakowo-serową i połóż na wierzchu płaty masła. Ostrożnie zwiń arkusze w rulon i pokrój na kawałki o szerokości 5–7 cm.
  4. Dobrze natłuść patelnię i ułóż kawałki bułki w okrąg, rozcięciem do góry, zaczynając od boków i nie dociskając zbyt blisko siebie. Gdy patelnia będzie pełna, wlać śmietanę i mieszaninę jajek i odstawić na około 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 160°C, piecz ciasto przez 35–40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

UWAGA DO GOSPODARKI

Kminek w tym cieście szpinakowo-serowym można zastąpić mieszanką ziół włoskich lub prowansalskich. Rezultatem będzie zupełnie inny smak, ale nie mniej wspaniały!

PRZY OKAZJI

Aby uzyskać bogactwo i smak, do nadzienia tego ciasta pita można dodać trochę drobno posiekanego i smażonego boczku.

Warstwowy placek lawaszowy z bakłażanem i serem feta

Warstwowe ciasto lawaszowe z bakłażanem i serem feta przypomina jednocześnie lasagne i musakę, tylko znacznie mniej kaloryczne i przygotowywane wielokrotnie szybciej. Wypróbuj nasz dostosowany przepis; miłośnicy warzyw z pewnością to docenią.

Warstwowy placek lawaszowy z bakłażanem i serem feta
Warstwowy placek lawaszowy z bakłażanem i serem feta

1 godzina 30 minut, 6-8 porcji

  • siekane pomidory z puszki – 600 g
  • bakłażan średniej wielkości – 4 szt.
  • ser niesolony – 500 g
  • duże arkusze lawaszu (70×50 cm) – 3 szt.
  • słodka papryka – 1 szt.
  • czosnek – 5 ząbków
  • kolendra – 1 duża pęczek
  • olej roślinny
  • sól
  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm, dodać sól i odstawić na 15 minut. Następnie spłucz i wysusz. Smażyć bakłażany na oleju roślinnym po obu stronach na złoty kolor.
  2. Czosnek posiekać, podsmażyć na 1 łyżce. l. oliwę przez 1 minutę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory wraz z płynem. Gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje, 15 minut. Dodać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. Zetrzeć ser. Każdy arkusz chleba pita pokroić na 3 części. Ułóż kawałek chleba pita w formie żaroodpornej, posmaruj mieszanką pomidorową, ułóż warstwę bakłażanów i przykryj kolejnym kawałkiem chleba pita. Posmarować mieszanką pomidorową, posypać serem feta, przykryć chlebem pita. Kontynuuj naprzemienne warstwy. Górną posyp serem.
  4. Przykryj patelnię folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut. Następnie zdjąć folię i piec kolejne 10 minut na złoty kolor. Podawać na ciepło lub na gorąco.

UWAGA DO GOSPODARKI

Brynzę w tym przepisie można zastąpić innymi rodzajami serów marynowanych: suluguni, feta, chechil itp.

PRZY OKAZJI

Oprócz bakłażana do tego ciasta pita można dodać także cukinię. Lepiej też usmażyć je wcześniej na złoty kolor.

Leniwy placek lawaszowy z serem i grzybami

Ciasto lawaszowe z serem i grzybami to danie szybkie, ale jednocześnie bardzo smaczne, sycące i piękne. Świetna opcja na przyjacielskie spotkania ze znajomymi lub małą imprezę biurową. Z pewnością nikt nie pozostanie obojętny.

Ciasto Lavash z serem i grzybami
Ciasto Lavash z serem i grzybami

55 min, 5 porcji

  • arkusze lawaszu – 3 szt
  • grzyby – 400 g
  • ser – 200 g
  • kefir – 150 ml
  • jajko – 2 szt
  • cebula – 1 sztuka
  • sól
  • przyprawy do smaku
  1. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Smażyć wszystko razem na rozgrzanym oleju roślinnym na lekko złoty kolor. Dodać sól i przyprawy do smaku. Lekko ostudzić.
  2. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Rozwiń arkusze lawaszu, ułóż grzyby i cebulę, posyp serem, zwiń w ciasne bułeczki, a następnie w ślimaka. Powtórz tę czynność z każdym chlebem pita. Powinieneś dostać jednego dużego ślimaka na całe naczynie do pieczenia.
  3. Kefir z jajkami zmiksuj na gładką masę i polej nim ślimaka. Ostrożnie wygładź. Nadzienie powinno całkowicie przykrywać chleb pita. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 minut. Podawać gorące lub lekko przestudzone.

UWAGA DO GOSPODARKI

Do tego ciasta można użyć prawie wszystkich grzybów. Las: borowiki, grzyby miodowe, borowiki itp. Uprawiane: pieczarki, shiitake, boczniaki itp.

PRZY OKAZJI

Oprócz cebuli podczas smażenia do nadzienia grzybowego można dodać kilka ząbków posiekanego czosnku.

Ciasto lawaszowe z nadzieniem twarogowym i bananowym

W dzień powszedni, kiedy nie ma absolutnie czasu i energii na przygotowanie ciasta od podstaw, wcale nie trzeba pozostawiać bez pysznych ciastek na wieczorną herbatę. Wystarczy kupić cienki lawasz ormiański, a do nadzienia zagnieść twarożek z bananem i rodzynkami. Uwierzcie mi, to ciasto nie jest gorsze od tradycyjnego sernika Charlotte czy Królewskiego.

Ciasto lawaszowe z nadzieniem twarogowym i bananowym
Ciasto lawaszowe z nadzieniem twarogowym i bananowym

45 min, 4 porcje

  • twarożek 9–18% tłuszczu – 500 g
  • banan – 2 szt.
  • cienki arkusz lawaszu – 1 szt
  • jajko – 3 szt
  • rodzynki – 150 g
  • cukier – 100 g
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.

Do napełniania:

  • jajko – 1 szt.
  • kwaśna śmietana – 3 łyżki. l.
  • cukier – 1 łyżka. l.
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj tłuszczem długą prostokątną formę do ciasta.
  2. Przygotowujemy nadzienie – jajka ubijamy z cukrem, dodajemy serek wiejski i ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  3. Banany obierz i pokrój na małe kawałki, dodaj do masy twarogowej. Dodać przygotowane rodzynki i wymieszać.
  4. Nadzienie równomiernie rozsmaruj na chlebie pita, nie sięgając brzegów na odległość około 1 cm. Zawiń boki do środka i zwiń w ciasny rulon. Przenieś do formularza.
  5. Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem i cukrem i ubijaj na gładką masę. Powstałym nadzieniem wylać na bułkę.
  6. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 30–35 minut, aż uzyska złoty kolor. Całkowicie ostudzić przed podaniem i udekorować plasterkami banana.

UWAGA DO GOSPODARKI

W nadzieniu część cukru można zastąpić miodem. Jeśli jest gęsty, można go podgrzać…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja