Leniwe chaczapuri z twarogiem na patelni w 20 minut
gastronomia 24 maja 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Czy można ugotować leniwe chaczapuri z twarogiem na patelni w 20 minut? Oczywiście i jesteśmy gotowi to teraz udowodnić! Weź twarożek, zetrzyj ser, posiekaj zioła i szybko połącz wszystko z jajkiem i mąką. Następnie włóż go na patelnię i pod przykryciem usmaż podpłomyk. Cały proces przygotowania leniwego chaczapuri zajmie nie więcej niż dwadzieścia minut, a degustacja przyniesie Ci najprzyjemniejsze wrażenia. I koniecznie podawaj te podpłomyki na stole, jak to mówią „na gorąco od upału”: w ten sposób na pewno będzie smaczniejsze!
Złożoność: łatwo Kalorie: 358,96 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 20 minut Używany: 28,06 g/22,12 g/18,89PiekarniaPilawWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 5 PORCJItwarożek 9% tłuszczu – 480 gser twardy – 140 gPietruszka – 1 gałązkakoperek lub kolendra – 1 gałązkajajko C1 – 5 szt.sól – 1/2 łyżeczki.mąka – 120 gproszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki.olej roślinny do smażenia – w razie potrzeby Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj ciasto na chaczapuri. Do miski włóż serek wiejski i zmiksuj blenderem. Zetrzyj ser na średniej tarce. Natkę pietruszki i koperek umyć, dobrze osuszyć i drobno posiekać.
Krok 2
Jajka ubić trzepaczką z solą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Twarożek wymieszać z tartym serem. Wlać jajka. Zamieszaj ponownie. Dodaj mieszaninę mąki. Zagnieść ciasto chaczapuri.
Krok 3
Ciasto podzielić na 5-6 części. Postaw patelnię z dnem o średnicy około 12 cm na średnim ogniu i ogniu. Nasmaruj olejem roślinnym. Włóż do niego trochę ciasta chaczapuri i rozprowadź je, tworząc gruby płaski placek.
Krok 4
Zamknij patelnię. Trzymaj na średnim ogniu przez około 5 minut, aby wierzch „stwardniał”, czyli lekko wyschnął. Odwróć się i smaż pod przykryciem na złoty kolor (kolejne 5-7 minut). Z pozostałego ciasta przygotuj także chaczapuri. Podawać na gorąco.
UWAGA DO GOSPODARKI
Gdy na rozgrzaną patelnię wyłożymy ciasto chaczapuri i je wypoziomujemy, zdejmujemy je z ognia, aby dolna warstwa się nie przypaliła. Zakończyłeś proces? Wróć do ognia, przykryj i kontynuuj gotowanie zgodnie z instrukcją.
PRZY OKAZJI
Do ciasta leniwego chaczapuri z twarogiem możesz dodać inne warzywa, które lubisz. Może to być po prostu zielona cebula lub pietruszka, a także dziki czosnek lub nawet szczaw.