Lecho z bakłażana na zimę

Lecho z bakłażana na zimę

Nina Borysowa 10 września 2024 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzLecho z bakłażana na zimę Do przepisu

Lecho z bakłażana na zimę nie jest tak znanym przepisem, jak na przykład lecho ze słodkiej papryki. Ale ta opcja zdecydowanie zasługuje na Twoją uwagę: jasna i aromatyczna przekąska pomoże Ci więcej niż raz w zimie i zostanie bardzo doceniona nawet przez tych, którzy nie lubią szczególnie bakłażanów! Lecho to kultowe danie kuchni węgierskiej, dość niedrogie i łatwe w przygotowaniu, z bakłażanem lub bez. Ale „małe niebieskie” wielu osobom podobają się jeszcze bardziej. Lecho z bakłażana i papryki można podawać z pomidorami jako przystawkę na zimno lub jako dodatkowy dodatek do gotowanych ziemniaków, ryżu lub kruchej kaszy gryczanej.

Złożoność: łatwo Kalorie: 1376,93 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 40 minut Używany: 14,57 g/100,50 g/99,08KonserwowanieKolacjaPrzekąskaKolacjaPustyPrzekąskaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE2Porcje+Bakłażan 1 kgPomidor (pomidor) 600 grSłodka czerwona papryka 500 grCebula 1 sztukaCzosnek 5 ząbkówRafinowany olej roślinny 200 mlOcet stołowy 9% 100 mlGranulowany cukier 4 łyżkiSól 2 łyżkiSuszona papryka 1 łyżeczkaSuszona mięta 1 łyżeczka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Z umytych bakłażanów odetnij łodygi. Nie musisz obierać bakłażanów, ale jeśli chcesz, usuń je nożem do obierania. Przygotowane warzywa pokroić w kostkę o boku 2 cm.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 2

Kostki bakłażana włóż do miski, posyp solą i zamieszaj. Pozostaw miskę bakłażana na powierzchni roboczej na 30 minut. W tym czasie bakłażany powinny dawać sok.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 3

Cebulę pokroić w półpierścienie. Grubo posiekaj czosnek. Paprykę słodką przekrój wzdłuż, usuń nasiona i błony. Połówki pokroić w kwadraty o boku 2 cm. Pomidory pokroić losowo.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 4

Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni lub w kotle na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż będzie przezroczysta, 5-6 minut. Cebula nie powinna się rumienić.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 5

Dodaj pomidory na patelnię i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż zmiękną. Nie zdejmując patelni z ognia, rozgnieć pomidory z puree na gładką masę.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 6

Opłucz bakłażany zimną wodą, delikatnie odciśnij nadmiar wilgoci, a plastry osusz papierowymi ręcznikami. Ten krok jest niezbędny, aby usunąć gorycz z bakłażana.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 7

Bakłażany ułożyć na patelni z sosem pomidorowo-cebulowym. Dodaj słodką paprykę i czosnek. Warzywa dopraw suszoną miętą i papryką. Dodać sól, dodać cukier i delikatnie wymieszać.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 8

Zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i gotuj lecho przez 45-50 minut. Sprawdź, czy jest gotowe i dostosuj do smaku – może być konieczne dodanie soli, cukru lub przypraw.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 9

W czasie duszenia warzyw przygotuj słoiki i pokrywki. Słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Gotuj pokrywki również przez kilka minut.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

Krok 10

Zdejmij patelnię z ognia. Wlać ocet i wymieszać warzywa. Gorące lecho włóż do przygotowanych, wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknij. Odwróć słoiki na pokrywki, owiń je ciepłym kocem lub ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.

Lecho z bakłażana na zimę
Lecho z bakłażana na zimę ()

UWAGA DO GOSPODARKI

Aby lecho było nie tylko smaczne, ale i piękne, użyj papryki w różnych kolorach, na przykład czerwonej i pomarańczowej, i pokrój ją w równe plasterki. Staraj się wybierać najbardziej soczyste strąki o gęstym miąższu.

PRZY OKAZJI

Idealna objętość słoików do przechowywania gotowego lecho z bakłażana, papryki i pomidora wynosi 500-750 ml. Takie słoiki łatwiej sterylizować i wygodniej przechowywać nawet w małych lodówkach.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja