Kumkwaty z przyprawami
gastronomia 19 lutego 2015 r Do przepisu
Te wesołe cytrusy świetnie prezentują się na stole w każdej postaci: świeże w całości, pokrojone w sałatkę, gotowane na dżem lub marynowane. Chociaż te marynowane najlepiej pokroić w sałatkę – na przykład z krewetkami królewskimi czy piersią z kaczki…
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 48 godz Dodać. czas: 15 minutGotowanieKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJI15–20 kumkwatów 1 szklanka białego octu winnego 2 łyżki. l. miodu 4 pudełka kardamonu szczypta soli 2 dwustugramowe słoiki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kumkwaty umyj pędzelkiem, osusz, nakłuj w kilku miejscach wykałaczką dość głęboko i włóż do wysterylizowanego słoika.
Krok 2
Do rondla wlać ocet, dodać kardamon, sól i cukier; doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
Gorącą marynatą zalej kumkwaty i zamknij. Po 2 dniach kumkwaty są gotowe. Przed podaniem dokładnie je osusz.
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz użyć octu o zapachu cytrusów i kardamonu pozostałego po tym nepotyzmie do sosu sałatkowego. Wymieszaj go z masłem orzechowym i posyp zwykłą zieloną sałatą – wyjdzie rewelacyjnie.