Do przepisu
Idealnym dodatkiem do tego królika są kremowe puree ziemniaczane (nie oszczędzaj na maśle i śmietanie!). American Pale Ale to dobry napój.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 1 godzina 50 minutPrażenieGaszenieKolacjaDrugie danieDanie główneWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 królik o wadze 2,5 kg1 butelka (750 ml) białego wytrawnego wina4 średnie cebule1 główka czosnku1 bukiet garni (tymianek, pietruszka, liść laurowy)1 puszka (400 g) oliwek2–3 łyżki. l. kapary3 łyżki l. mąkaroztopione masłosól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Królika pokroić na porcje. Dopraw solą i pieprzem ze wszystkich stron.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę. Partiami smaż kawałki królika na złoty kolor i układaj je na talerzu.
Krok 3
Na tę samą patelnię wlej olej i smaż cebulę przez 5-7 minut. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Włóż królika z powrotem na patelnię, wlej wino, dodaj bukiet garni i czosnek.
Krok 4
Zalewamy zimną wodą, aż mięso będzie całkowicie przykryte. Gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny przez 5 minut. Dodaj oliwki i kapary, aż będą gotowe.