Konfitura z kiwi i agrestu
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Konfitura doskonale nadaje się do sporządzania deserów i wypieków.
Złożoność: łatwo Kalorie: 154,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaDeserWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ600 g kiwi3 łyżki. l. syrop marzankowy500 g cukru1 łyżka. l. swada4 łyżki l. sok z cytryny750 g zielonego agrestu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kiwi obierz, przekrój wzdłuż na cztery części, a następnie w plasterki. Z agrestu usuń łodygi, kwiatostany i nasiona. Wymieszaj jagody z sokiem z cytryny i zrób z nich puree. Lepiej jest użyć do tego miksera elektrycznego lub blendera. Puree wymieszaj z kiwi, skórką z cytryny i cukrem. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotuj na dużym ogniu przez 1 minutę. Następnie zdejmij z ognia, dodaj syrop i od razu przelej do wcześniej przygotowanych słoików. Zamknij szczelnie pokrywki i zwiń.