Konfitura z bakłażana z imbirem i czekoladą
Ania S 31 sierpnia 2015 r4,40 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Dla prawdziwych smakoszy i lubiących eksperymentować w kuchni proponuję przygotować „Konfiturę z bakłażana z imbirem i czekoladą”. Konfitura idealnie nadaje się do tostów i dojrzałych serów.
Złożoność: łatwo Porcje: 4KonserwowanieKolacjaKolacjaPustySKŁADNIKI NA 4 PORCJI1 kg bakłażanów800 g cukru300 ml wody50 g imbiru1 cytryna250 g gorzkiej czekolady (75% kakao) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz bakłażany, a miąższ pokrój w kostkę.
Krok 2
Zetrzeć imbir
Krok 3
Do rondelka wlać 300 ml wody, dodać cukier. Gdy syrop cukrowy się zagotuje, dodaj bakłażana i imbir. Gotować przez 1 godzinę.
Krok 4
Do gorącej konfitury wlać sok z cytryny i wymieszać. Drobno posiekaj czekoladę. Dodać czekoladę i energicznie mieszać, aż się rozpuści.
Krok 5
Użyj blendera, aby wszystko zmiksować. Dżem włóż do słoików z hermetycznymi pokrywkami, zamknij i sterylizuj przez 15 minut.