Konfitura z aronii z gruszkami i orzechami włoskimi
Yuna 25 września 2021 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Bardzo smaczny i aromatyczny dżem! Zimą będziesz się nim delektować przy filiżance herbaty i wspominać piękne dni.
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘaronia (aronia) 600 grgruszki 300 grorzechy włoskie 100 grcukier 800 gr Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki przekrój na pół i usuń nasiona. Pokrój na kawałki i dodaj połowę cukru. Pozostaw na kilka godzin, aby puścił sok. Orzechy włoskie obieramy, siekamy na duże kawałki i podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej do momentu, aż zaczną wydzielać zapach.
Krok 2
Gdy wypuści dużo soku gruszkowego, postaw patelnię na ogniu i rozgrzej. Dodajemy umytą aronię i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez 5 minut i wyłącz ogrzewanie. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wykonaj takie manipulacje jeszcze trzy razy.
Krok 3
Gdy zagotujemy się po raz ostatni, na patelnię wrzucamy kawałki orzechów włoskich i wszystko razem zagotowujemy. Umieść dżem w suchych, wysterylizowanych słoikach i przechowuj.