Konfitura z agrestu i banana
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Oryginalna konfitura dla miłośników żelowanych dżemów.
Złożoność: łatwo Kalorie: 96,78 kcal/porcję Porcje: 40 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,38 g/0,06 g/24,18DeserWegetarianizmSKŁADNIKI NA 40 PORCJI500 g agrestu2 gałązki świeżej mięty2 duże banany750 g cukru0,5 szklanki rozpuszczonej żelatyny4 łyżki l. likier miętowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Agrest obierz i rozgnieć. Do jagód dodać liście mięty, cukier i żelatynę, przykryć pokrywką i pozostawić do zaparzenia na noc.
Krok 2
Banany pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z agrestem, odstawić na kolejną godzinę, następnie gotować 4 minuty. Dodaj likier miętowy. Rozdzielić do słoików. Zakręcić, odwrócić i nałożyć na pokrywki na 15 minut.