Konfitura śliwkowa z rodzynkami rumowymi
gastronomia 22 listopada 2013 Do przepisu
Do takiej konfitury nadają się nawet gęste, niedojrzałe lub po prostu niesłodzone śliwki. Jeśli natkniesz się na dokładnie takie, pokrój je na mniejsze i zwiększ czas gotowania konfitury (zawsze na małym ogniu). Ale nie ma potrzeby zwiększania ilości cukru – jest go już wystarczająco dużo.
Złożoność: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1,5 kg węgierskich śliwek lub śliwek 100 g dużych złotych rodzynek 300 g cukru 300 g miodu kwiatowego 2 pomarańcze 2 cytryny 100 ml ciemnego rumu lub innego aromatycznego mocnego alkoholu (brandy, koniak, whisky) Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rodzynki dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i osuszyć. Zalać rumem lub innym alkoholem, przykryć folią i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej na jeden dzień.
Krok 2
Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ posiekaj losowo (niezbyt drobno).
Krok 3
Za pomocą specjalnego noża stopniowo usuwaj skórkę z dokładnie umytych pomarańczy i cytryn. Ze wszystkich owoców cytrusowych wyciśnij sok.
Krok 4
W dużym rondlu o grubym dnie lub misce na dżem wymieszaj sok i skórkę z cytrusów, 100 ml zimnej wody i cukier. Zagotować, wlać miód, zebrać pianę.
Krok 5
Gdy piana nie pozostanie, dodać rodzynki rumowe wraz z płynem (jeśli nie wchłonął się całkowicie) i śliwkami. Delikatnie zamieszaj.
Krok 6
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje, 45 do 60 minut. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.