Konfitura śliwkowa z rodzynkami rumowymi

Konfitura śliwkowa z rodzynkami rumowymi

gastronomia 22 listopada 2013Konfitura śliwkowa z rodzynkami rumowymiKonfitura śliwkowa z rodzynkami rumowymiKonfitura śliwkowa z rodzynkami rumowymiKonfitura śliwkowa z rodzynkami rumowymi Do przepisu

Do takiej konfitury nadają się nawet gęste, niedojrzałe lub po prostu niesłodzone śliwki. Jeśli natkniesz się na dokładnie takie, pokrój je na mniejsze i zwiększ czas gotowania konfitury (zawsze na małym ogniu). Ale nie ma potrzeby zwiększania ilości cukru – jest go już wystarczająco dużo.

Złożoność: przeciętny Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE1,5 kg węgierskich śliwek lub śliwek 100 g dużych złotych rodzynek 300 g cukru 300 g miodu kwiatowego 2 pomarańcze 2 cytryny 100 ml ciemnego rumu lub innego aromatycznego mocnego alkoholu (brandy, koniak, whisky) Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rodzynki dokładnie opłukać, zalać wrzątkiem i osuszyć. Zalać rumem lub innym alkoholem, przykryć folią i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej na jeden dzień.

Krok 2

Śliwki przekrój na pół, usuń pestki, a miąższ posiekaj losowo (niezbyt drobno).

Krok 3

Za pomocą specjalnego noża stopniowo usuwaj skórkę z dokładnie umytych pomarańczy i cytryn. Ze wszystkich owoców cytrusowych wyciśnij sok.

Krok 4

W dużym rondlu o grubym dnie lub misce na dżem wymieszaj sok i skórkę z cytrusów, 100 ml zimnej wody i cukier. Zagotować, wlać miód, zebrać pianę.

Krok 5

Gdy piana nie pozostanie, dodać rodzynki rumowe wraz z płynem (jeśli nie wchłonął się całkowicie) i śliwkami. Delikatnie zamieszaj.

Krok 6

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego poziomu i gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje, 45 do 60 minut. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja