Konfitura jabłkowa z nutami goździków
Elena Szaszkina 23 sierpnia 20154,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Pachnąca konfitura jabłkowa ma słodki, przyjemny galaretkowy smak, nadaje się jako nadzienie do ciast, ciast i słodkich tostów.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 50 minutMikserGotowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 6 PORCJIJabłka – 1 kgCukier – 300 g (mniej możliwe)Cukier żelujący – 20 gGoździki – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Jabłka pokroić w plasterki, usunąć gniazda nasienne i włożyć do rondla z grubym dnem. Gotuj przez 20 minut, aż będzie miękki i przezroczysty.
Krok 2
Odcedź płyn i zmiksuj blenderem. Dodać cukier i cukier żelujący. Dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia. Pozostawiamy na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut. Dodaj goździki i gotuj przez kolejne 5 minut. Konfitura jest gotowa.
Krok 3
Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
W razie potrzeby do konfitury można dodać bardzo mało cukru.