Kompot z truskawek i czarnej porzeczki

Kompot z truskawek i czarnej porzeczki

gastronomia 07 września 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzKompot z truskawek i czarnej porzeczki Do przepisu

Koniecznie zajrzyjcie do przepisu na kompot z truskawek i czarnej porzeczki. Jagody dobrze się komponują: kwaskowatość porzeczek doskonale uzupełnia i osłabia słodycz truskawek. Na kompot wybierz dojrzałe, ale nie przejrzałe jagody. Sortuj je ostrożnie, aby do preparatu dostały się tylko dobre jagody. To ważne: kilka zgniłych jagód może nie tylko zepsuć smak napoju, ale także sprawić, że cały słoik stanie się bezużyteczny. Truskawki należy myć szybko i ostrożnie, aby nie uszkodzić delikatnych owoców. W razie potrzeby czarne porzeczki można zastąpić czerwonymi. Lub weź oba w równych proporcjach. Dostosuj ilość cukru w ​​napoju do swojego gustu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 138,09 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 40 minut Używany: 0,80 g/0,37 g/31,73DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIczarna porzeczka – 400 gtruskawki – 700 gcukier – 300 gliście porzeczki – 6 szt.woda – 3 l Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki na kompot z truskawek i czarnej porzeczki. Zacznij od naczyń. Słoiki i pokrywki dokładnie opłucz sodą oczyszczoną, a następnie wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Na przykład na parze, w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Suchy.

Krok 2

Ostrożnie posortuj czarne porzeczki, usuń zepsute jagody, ogony i inne zanieczyszczenia. Jagody włóż do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą. Suchy. Umyj liście porzeczki.

Krok 3

Usuń łodygi z truskawek i posortuj jagody. Umieścić na durszlaku i delikatnie przepłukać. Lepiej włożyć go do garnka z wodą, a następnie pozwolić wodzie spłynąć.

Krok 4

Jagody i umyte liście porzeczki przekładamy do słoików o objętości 1/3 objętości (można użyć słoika 3-litrowego). Zagotuj 3 litry wody i wlej do słoików. Przykryj pokrywkami i pozostaw na 15-20 minut.

Krok 5

Płyn z puszek wlej z powrotem na patelnię i ponownie zagotuj. Dodać cukier, wymieszać i gotować syrop przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyjmij liście porzeczki ze słoików.

Krok 6

Syrop przelej z powrotem do słoików i zamknij pokrywkami. Odwróć i pozostaw do ostygnięcia na 24 godziny. Następnie przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.

UWAGA DO GOSPODARKI

W przepisie na kompot z truskawek i czarnej porzeczki jagody używamy w równych proporcjach. Jeśli jednak lubisz lekko kwaśne, dodaj do napoju więcej porzeczek. Nada mu ciemniejszy kolor i słodko-kwaśny smak.

PRZY OKAZJI

Do słoika z kompotem z truskawek i czarnej porzeczki można wrzucić trochę liści porzeczki lub wiśni, wcześniej dokładnie je opłukując. Dosłownie 2-3 liście. Nadadzą napojowi wyjątkowego smaku i aromatu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja