Kompot z gruszek z miodem i imbirem
Do przepisu
Kompot ten dobrze jest przygotować poza sezonem, kiedy łatwo zachorować.
Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzinaGotowanieKonserwowanieŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPustyWegetarianizm: OvoWegetarianizmImpreza, bufetPiknikSKŁADNIKI NA 20 PORCJI4 duże gruszki 300 g miodu 2 cm świeży korzeń imbiru 2 anyż gwiazdkowaty 6 łyżek. l. sok z cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki pokroić w plasterki, usuwając rdzeń. Wlać sok z cytryny i delikatnie wymieszać.
Krok 2
Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Zmieszaj 3 litry letniej wody z miodem, dodaj anyż i imbir, zagotuj, mieszając, aż miód się rozpuści.
Krok 3
Gruszki włożyć do syropu i gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.
Krok 4
Zalej wrzącą wodą słoiki i pokrywki, aby je ogrzać. Kompot wlać do słoików tak, aby zawartość nie sięgała brzegów nieco więcej niż 1 cm. Lekko postukaj słoikami o stół, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Przetrzyj szyjkę słoika włókniną nasączoną wódką, zamknij pokrywkę i zawiń.
Krok 5
Umieść ruszt na dnie dużego rondla. Słoiki ustawiamy na drucianej kratce tak, aby się nie stykały. Wlać tyle gorącej wody, aby zakryła słoiki aż do ramion. Doprowadzić do wrzenia, zamknąć pokrywką, następnie pasteryzować słoiki 1-litrowe przez 25 minut, słoiki 700–800 ml przez 20 minut, słoiki 400–500 ml przez 15 minut.