Kompot z duszonych gruszek i brzoskwiń
gastronomia 22 czerwca 2007 Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: łatwo Kalorie: 0,00 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDusząc się, marniejącPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSzybkoSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ10 goździkówcynamonPo 2,5 kg twardych gruszek i brzoskwiń(5 l.)Po 20 groszków czarnego i różowego pieprzuocet winny biały – 2/3 szklanki2,5 kg cukru Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Gruszki i brzoskwinie przekrój na pół, usuń nasiona, włóż do żaroodpornej miski, zasyp cukrem i odstaw na 10–12 godzin. Ocet wymieszaj z 2 szklankami wody, dodaj przyprawy i zagotuj. Całkowicie ostudzić, zalać tą mieszanką owoce, z których wypuściły sok, wstrząsnąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę, aż syrop zgęstnieje. Następnie bardzo ostrożnie umieść owoce w suchych słoikach i wlej powstały płyn, usuń przyprawy. Zamknij słoiki pokrywkami (można użyć polietylenu) i umieść w ciemnym miejscu.