Kompot wiśniowy w powolnej kuchence
gastronomia 10 września 2013 r Do przepisu
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 15 minutGotowanieDrinkSzybkoSKŁADNIKI NA 2 PORCJE900 g wiśni 1 litr wody 300 g cukru Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wolnowar i składniki.
Krok 2
Słój dokładnie umyj, zalej wrzątkiem i wytrzyj do sucha. Wiśnie posortować, usunąć szypułki, dokładnie opłukać, ułożyć na ręcznikach papierowych i pozostawić do wyschnięcia. Napełnij słoik jagodami. Aby jak najściślej przylegały do siebie, słoiczkiem należy potrząsać podczas napełniania.
Krok 3
Włącz tryb „Multi-cook”, ustaw temperaturę na 160°C, zagotuj wodę z cukrem i gotuj przez 5 minut. Syrop wlać do słoika z wiśniami. Poziom syropu powinien znajdować się 2 cm poniżej górnej krawędzi słoika.
Krok 4
W tym samym trybie zagotuj wodę w misce multicookera. Włóż słoik z kompotem i sterylizuj przez 10 minut. Zamknąć wysterylizowaną pokrywką. Przechowywać w chłodnym miejscu.