Kokosowe bałwany
gastronomia 13 grudnia 2021 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz Do przepisu
Te miniaturowe bałwanki z białej czekolady z twarogiem, posypane kokosowym „śniegiem”, zachwycą nie tylko dzieci, ale także dorosłych.
Złożoność: łatwo Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina 30 minutChłodzenieDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 12 PORCJI2 średnie kokosy500 g gęstego twarogu250–300 g importowanej białej czekolady100 g mleka skondensowanego4 łyżki l. olej kokosowymarchewki, galaretki w formie wstążek, czekolady i wielobarwne kulki cukiernicze do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kokosy włóż do torebki, rozbij młotkiem, usuń łupiny, obierz miąższ z brązowej skórki, jeden kokos zetrzyj osobno na drobnej tarce, drugi na średniej tarce.
Krok 2
Czekoladę posiekaj piłą, rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej najpierw tylko 200 g. Czekoladę, mleko skondensowane, olej kokosowy i twaróg wymieszaj mikserem na gładką masę.
Krok 3
Do powstałej masy dodać drobno starty kokos. Włóż mieszaninę do lodówki na 1 godzinę, a pozostały kokos delikatnie osusz w temperaturze pokojowej, rozprowadzając go równą warstwą na arkuszu pergaminu.
Krok 4
Z „ciasta” uformuj 30 kulek: 10 identycznych większych, 10 identycznych średnich i 10 identycznych małych. Obtaczamy w suszonym kokosie.
Krok 5
Rozpuść pozostałą czekoladę i użyj jej jako „kleju” przy lepieniu bałwanów. Zrób nosy bałwanów z kawałków marchewki, oczy i pępki z kulek cukierków, a szaliki z cukierkowych wstążek. Układać w rzędzie na desce lub długim półmisku i podawać od razu lub w ciągu kilku godzin (przechowywać w lodówce).