Klasyka Harissy

Klasyka Harissy

gastronomia 28 sierpnia 20074,25(4)Dodaj do ulubionychUdziałHarissa Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 456,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutKuchnia afrykańskaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg czerwonej ostrej papryki50 g kminkuczosnek – 1 główkasól gruboziarnista, najlepiej morskaolej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Posortuj paprykę, odrzucając wszystkie owoce niskiej jakości. Dokładnie umyć i wysuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia, posypać 2 łyżkami. l. olej roślinny, przykryj folią i włóż do piekarnika na 40 minut.

Krok 2

Wyjmij paprykę z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Każdy owoc przekrój na pół, usuń nasiona i łodygi.

Krok 3

Paprykę zmiel w blenderze do uzyskania konsystencji heterogenicznego puree.

Krok 4

Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno. Do miski włóż posiekaną paprykę i czosnek.

Krok 5

Kminek zmiel solą i dodaj do papryki. Dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Przełóż harissę do czystego słoika. Wlać olej roślinny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja