Klasyka Harissy
gastronomia 28 sierpnia 2007(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 456,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzina 30 minutKuchnia afrykańskaPustySos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 kg czerwonej ostrej papryki50 g kminkuczosnek – 1 główkasól gruboziarnista, najlepiej morskaolej roślinny Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym. Posortuj paprykę, odrzucając wszystkie owoce niskiej jakości. Dokładnie umyć i wysuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia, posypać 2 łyżkami. l. olej roślinny, przykryj folią i włóż do piekarnika na 40 minut.
Krok 2
Wyjmij paprykę z piekarnika. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Każdy owoc przekrój na pół, usuń nasiona i łodygi.
Krok 3
Paprykę zmiel w blenderze do uzyskania konsystencji heterogenicznego puree.
Krok 4
Czosnek obierz i posiekaj bardzo drobno. Do miski włóż posiekaną paprykę i czosnek.
Krok 5
Kminek zmiel solą i dodaj do papryki. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Przełóż harissę do czystego słoika. Wlać olej roślinny.