Klasyczny majonez

Klasyczny majonez

Klasyczny majonez Do przepisu

Przepis na majonez klasyczny pozwoli uzyskać bardzo smaczny, naturalny sos, bez żadnych sztucznych dodatków, które często spotykane są w sklepach. I ogólnie co mogę powiedzieć: domowe jest zawsze lepsze! Przygotowanie tego majonezu jest niezwykle szybkie i łatwe: składniki wystarczy wymieszać za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera. Po tym czasie sos można od razu wykorzystać według własnego uznania – do dressingów sałatek, jako dip do grzanek i paluszków warzywnych, a także jako składnik innych potraw.

Złożoność: łatwo Kalorie: 132,82 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 20 minut Używany: 0,41 g/14,37 g/0,15MikserBez obróbki cieplnejSos, dressingWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 12 PORCJI+12Porcje– Jajko kurze 2 szt.Rafinowany olej roślinny 200 mlMusztarda 1 łyżeczkaSok cytrynowy 2 łyżeczkiSól morska 1 łyżeczkaMielony czarny pieprz do smakuWoda 40 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki majonezu. Żółtka umieścić w szklanej lub ceramicznej misce, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 20 minut.

Krok 2

Do żółtek w misce dodaj musztardę, sok z cytryny, sól morską i zmielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera (30 sekund).

Krok 3

Odmierz 100 ml oleju roślinnego. Wlewaj go do miski z żółtkami, po jednej łyżce, nie przerywając ubijania na wysokich obrotach. Proces zajmie 5-7 minut. Majonez powinien zgęstnieć.

Krok 4

Dodaj pozostały olej i ciepłą wodę. Ubij ponownie. Gotowy majonez umieść w szklanym słoju z zakręcaną pokrywką. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

PRZYDATNE RADY

Smak klasycznego majonezu można urozmaicać dodając pewne dodatki. Mogą to być dowolne suszone zioła lub po prostu ząbek czosnku przepuszczony przez prasę, posiekany koperek.

PRZY OKAZJI

Majonez klasyczny robi się z surowych żółtek, dlatego jakość jaj ma ogromne znaczenie. Spróbuj więc kupić najnowsze dostępne dla Ciebie! Przed użyciem należy dokładnie umyć jajka ciepłą wodą z mydłem lub płynem do mycia naczyń.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja