Klasyczne gazpacho

Do przepisu

Lekkie i orzeźwiające klasyczne gazpacho to wybawienie na gorące letnie wieczory. Jasnoczerwoną zupę wymyślili mieszkańcy hiszpańskiego regionu Andaluzji. Ale teraz jest popularny na całym świecie! Tak naprawdę nie ma klasycznego przepisu jako takiego. Przygotowuje się go różnie w zależności od regionu Hiszpanii. W Kordobie do zupy dodaje się mąkę kukurydzianą i śmietanę, w Jerez podają ją z krążkami cebuli, w Maladze i Granadzie dodają migdały, a w Kadyksie nawet gotują na gorąco. Współcześni szefowie kuchni wymyślili nawet słodkie gazpacho, na przykład z truskawek. Za klasyczny przepis na chłodnik uważa się taki, który zawiera pomidory. Pozostałe składniki mogą się różnić w zależności od wyobraźni kucharza. To właśnie będziemy dzisiaj przygotowywać.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 295,04 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 9 godzin 30 minut Używany: 5,07 g/21,46 g/20,78MikserPiekarnikPieczenieKuchnia hiszpańskaKolacjaKolacjaDrugie daniePiekarniaGazpachoŻurekZupaŻurekChlebWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSzybkoSKŁADNIKI NA 6 PORCJIduże, dojrzałe pomidory – 15 sztukogórek – 4 sztukisłodka papryka czerwona – 3 sztukiświeży czosnek – 4-5 dużych ząbkówczerstwy biały chleb, najlepiej z otrębami – 4 kromkicebula czerwona – 1 duża cebulaoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 125 mlocet sherry lub czerwone wino – 70 mlsól gruboziarnista, najlepiej morska – 35 gliście pietruszki – mała pęczekzimna woda lub sok pomidorowy – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz ząbki czosnku i włóż je do moździerza. Dodać sól i zmiażdżyć. Rozbij chleb. Włóż do moździerza i rozgnieć. Wciąż pracując tłuczkiem, cienkim strumieniem wlewamy oliwę. Mieszaj, aż będzie gładkie. Okładka. Pozwól parzyć przez 1,5 godziny.

Krok 2

Obierz czerwoną cebulę, a następnie posiekaj ją bardzo drobno. Włóż do małej miski i zalej octem. Umyj ogórki i obierz je.

Krok 3

Przygotuj pomidory. Na każdym pomidorze wykonaj płytkie nacięcie w kształcie krzyża, włóż go do wrzącej wody na 1 minutę i usuń skórkę. Następnie pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona.

Krok 4

Umyj słodką paprykę, osusz ją, a następnie posmaruj olejem roślinnym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut, aż na wierzchu pojawią się czarne ślady. Następnie wyjmij i przełóż do miski, przykryj folią. Pozostawić na 10 minut, następnie usunąć skórkę i rdzeń.

Krok 5

Pietruszkę dokładnie myjemy, odrywamy liście od gałązek, a następnie grubo je siekamy. Warzywa umieszczać w małych porcjach w misie blendera, za każdym razem miksując nową porcję z poprzednią. Dodać cebulę wraz z octem. Na koniec dodać zawartość zaprawy.

Krok 6

Gdy masa stanie się jednorodna, wkładamy ją do lodówki na 8 godzin. Zupę podawać w miseczkach lub szklankach, lekko rozcieńczoną zimną wodą, zimnym sokiem pomidorowym lub mieszanką wody i wytrawnego czerwonego wina w równych częściach.

UWAGA DO GOSPODARKI

Zalecamy przechowywanie gazpacho w ceramicznym pojemniku. Jeśli nie zjadłeś całej zupy, po prostu włóż ją do lodówki. Uwierz mi, następnego dnia będzie smakować jeszcze lepiej.

PRZY OKAZJI

Przed schłodzeniem zupy dodaj przyprawy i zioła. Po kilku godzinach w lodówce aromat przypraw stanie się mniej wyraźny. Dlatego przed nalaniem gazpacho na talerze zalecamy ponowne doprawienie go do smaku.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja