Do przepisu
Pad Thai to klasyczne danie tajskie. Wykonane ze smażonego makaronu ryżowego z warzywami i aromatycznym sosem. Najczęściej Pad Thai przyrządza się z kurczaka lub wieprzowiny, chociaż pierwotna wersja Pad Thai nie dodaje mięsa. Oferujemy własną wersję – z piersią kurczaka i pomelo.
Złożoność: łatwo Kalorie: 606,31 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 30 minut Używany: 56,31 g/18,24 g/28,69GotowaniePrażenieNa patelniKuchnia tajskaKuchnia tajskaKolacjaKolacjaDrugie danieKluskiDanie główneWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 2 PORCJE220 g makaronu ryżowego (najlepiej szerokiego)2-3 piersi z kurczaka1-2 papryczki chili2 szklanki kiełków fasoli3 zielone cebule1/2 szklanki drobno posiekanej kolendry1/3 szklanki orzeszków ziemnych (lub innych orzechów, np. nerkowców)100 ml bulionu z kurczaka2 łyżki l. sos sojowyszczypta mielonego białego pieprzuolej roślinny do smażenia3 plasterki pomelo bez białych błonek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Makaron ryżowy włóż do wrzącej wody. Pozwól mu namoczyć się podczas przygotowywania pozostałych składników. Gotuj 7-10 minut: makaron powinien stać się miękki, ale zachować elastyczność. Zdjąć z ognia i przepłukać makaron zimną wodą.
Krok 2
Piersi pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Umieść kurczaka w małej misce. Do marynaty rozcieńczyć skrobię w sosie sojowym, dodać drobno posiekany czosnek. Marynatą polej kurczaka, dokładnie wymieszaj i odstaw.
Krok 3
Rozgrzej wok lub zwykłą dużą patelnię na średnim ogniu. 1-2 łyżki. l. olej roślinny. Smaż na nim pokrojoną w cienkie paski papryczkę chili przez pół minuty, aby oddała aromat. Na patelnię dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć przez 30 sekund – 1 minutę. Jeśli w tym czasie płyn odparuje, dodajemy trochę bulionu z kurczaka (2 łyżki), aby kurczak nie był suchy. Smaż kurczaka przez około 5-8 minut, aż będzie ugotowany, dodając stopniowo bulion, aby pierś nie była sucha.
Krok 4
Do kurczaka dodaj makaron i polej sosem Pad Thai. Używając dwóch szpatułek lub drewnianych łyżek, wymieszaj i smaż makaron przez 1-2 minuty. Uważaj, aby nie połamać makaronu. Jeśli patelnia jest sucha, odsuń makaron na bok i dodaj odrobinę oleju (nie dodawaj bulionu, w przeciwnym razie makaron za bardzo zmięknie).
Krok 5
Dodać kiełki fasoli, pokrojone na małe kawałki pomelo i doprawić pieprzem. Kontynuuj mieszanie przez kolejną minutę, aż makaron będzie gotowy. Posmakuj i dodaj sos rybny do smaku. Daj ostatnie zamieszanie. Połóż makaron na talerzu do serwowania. Posyp obficie kolendrą, zieloną cebulą i pokruszonymi orzechami. Skropić sokiem z limonki.