Kilkanaście przepisów na kurczaka z grzybami do piekarnika i patelni

Kilkanaście przepisów na kurczaka z grzybami do piekarnika i patelni

Kilkanaście przepisów na kurczaka z grzybami do piekarnika i patelni

Olga Zacharowa 14 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Kurczak z grzybami to jedno z najlepszych połączeń, które tak uwielbiają gospodynie domowe w całym kraju. Kurczaka z grzybami gotuje się zarówno w piekarniku, jak i na patelni. Nie mamy wątpliwości, że te 12 przepisów na pewno przypadnie Ci do gustu.

Kurczak Z Grzybami

Treść materiału:

  • Przepisy na kurczaka z grzybami w piekarniku
    • Kurczak faszerowany grzybami

    • Pieczony kurczak z grzybami, cebulą i rozmarynem
    • Julienne, kurczak z grzybami w sosie śmietanowym
    • Lasagne „Kurczak z grzybami i szpinakiem”
    • Ciasto naleśnikowe „Kurczak z grzybami”
    • Skoblanka z kurczaka z grzybami
    • Draniki z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym
  • ​​Przepisy na kurczaka z grzybami na patelni
    • Kurczak z grzybami, sosem z granatów, brokułami i ryżem

    • Kurczak bez kości faszerowany grzybami

    • Kurczak duszony z grzybami i warzywami

    • Makaron Z Kurczakiem I Pieczarkami

  • BONUS: Krem z kurczaka z grzybami

Przepisy na kurczaka z grzybami w piekarniku

Kurczak faszerowany grzybami

Kurczak faszerowany grzybami to efektowne danie, które może przygotować nawet początkujący. Do nadziewania kurczaka wybraliśmy pieczarki, ale można je też zastąpić borowinami.

Kurczak faszerowany grzybami w piekarniku
Kurczak faszerowany grzybami w piekarniku

Do przygotowania 2-4 porcji potrzebne będą:

  • 500 g pieczarek
  • 6-7 szt. śliwki
  • 1 cały kurczak (1-1,2 kg)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka mielona papryka
  • 3-4 łyżki. l. majonez
  • liście sałaty, cytryna i oliwki do podania
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Pieczarki pokroić na średnie kawałki. Wymieszaj z drobno posiekanymi śliwkami. Sól i pieprz.
  3. Kurczaka posmaruj olejem wewnątrz i na zewnątrz.
  4. Napełnij mieszanką grzybową. Z zewnątrz natrzyj papryką i posmaruj majonezem.
  5. Kurczaka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. lub do całkowitego ugotowania.
  6. Kurczaka ułożyć na liściach sałaty, udekorować cytryną i oliwkami.

Pieczony kurczak z grzybami, cebulą i rozmarynem

To danie można przygotować nie tylko w piekarniku, ale także na patelni z pokrywką. Dusić pieczeń na małym ogniu przez 40 minut.

Pieczony kurczak z grzybami w piekarniku
Pieczony kurczak z grzybami w piekarniku

Do przygotowania 4-8 porcji potrzebne będą:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 300 g grzybów
  • 5 małych gałązek rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Uda dobrze doprawiamy ze wszystkich stron solą i pieprzem.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
  4. Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną z oliwą i smaż kawałki kurczaka na średnim ogniu, aż z obu stron się zarumienią. Usmażone kawałki przekładamy na talerz.
  5. Odcedź wytopiony tłuszcz z patelni, zachowując około 1 łyżki. l. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut, następnie dodajemy grzyby i smażymy kolejne 3 minuty. na dużym ogniu. Zdejmij patelnię z ognia.
  6. Połóż gałązki rozmarynu na grzybach na patelni, a na nich połóż kawałki kurczaka. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie ugotowane. Gotowego kurczaka przełóż na półmisek, usuń rozmaryn i dodaj grzyby i cebulę. Podawaj natychmiast.

Julienne, kurczak z grzybami w sosie śmietanowym

Wkrótce gorące przekąski znów będą popularne. Ćwiczymy przygotowanie ich przed jesienią. Najtrudniejszym etapem jest sos beszamelowy, ale Tutaj cały proces gotowania jest rozłożony na półkach, więc nie powinno być żadnych problemów.

Kurczak z grzybami w sosie śmietanowym, pieczony w piekarniku
Kurczak z grzybami w sosie śmietanowym, pieczony w piekarniku

Do przygotowania 2-4 porcji potrzebne będą:

  • 2 małe filety z piersi kurczaka
  • masło
  • 1 mała cebula
  • 150 g grzybów
  • 2/3 szklanki sosu beszamelowego
  • 50 g startego sera
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Kurczaka pokroić w drobną kostkę lub krótkie paski.
  3. Na maśle podsmaż cebulę i grzyby, dodaj filet, dopraw i smaż przez 3 minuty.
  4. Dodać sos beszamelowy i podzielić masę do żaroodpornych foremek do kokoty. Posypać serem.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku przez 5-7 minut. lub do momentu, aż utworzy się złocista skórka serowa. Podawać danie na gorąco.

Lasagne „Kurczak z grzybami i szpinakiem”

Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad z rodziną niż duży talerz lasagne. Przygotuj od razu większą ilość, gdyż pozostałą lasagne można zamrozić.

Lasagne „Kurczak z grzybami i szpinakiem” w piekarniku
Lasagne „Kurczak z grzybami i szpinakiem” w piekarniku

Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:

  • 250 g pieczarek lub boczniaków, ale lepsze niż grzyby leśne
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszone płatki chilli
  • 200 g szpinaku
  • 400 g gotowanego kurczaka
  • 500 g arkuszy lasagne, przygotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 250 g mozzarelli
  • 50-60 g startego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na sos beszamelowy:

  • 100 g masła
  • 30-40 g mąki
  • 1 litr mleka
  • 1/4 łyżeczki starta gałka muszkatołowa
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Na sos W rondlu roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Ciągle mieszając trzepaczką, wlewamy odrobinę zimnego mleka i mieszamy tak, aby nie było grudek. Do pozostałego mleka dodać w kilku porcjach i doprowadzić sos do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, aż zgęstnieje. Sól, pieprz i dopraw gałką muszkatołową. Sos lekko ostudzić, przykrywając powierzchnię folią spożywczą.
  3. Do nadzienia pokrój grzyby w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
  4. Rozgrzej dużą patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 5 minut, aż będą miękkie. Dodaj grzyby i kontynuuj smażenie przez kolejne 5-7 minut. Posyp płatkami chili i dodaj odrobinę soli.
  5. Poczekaj, aż cały płyn z patelni odparuje, następnie dodaj szpinak i smaż przez 3-4 minuty, aż liście będą miękkie.
  6. Kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać do warzyw, wymieszać.
  7. Nasmaruj żaroodporną prostokątną patelnię olejem i rozprowadź na jej dnie 2-3 łyżki. l. sosem beszamelowym, następnie ułóż kilka arkuszy lasagne tak, aby całkowicie zakryły dno patelni.
  8. Posmaruj płaty lasagne sosem beszamelowym i nałóż kilka łyżek nadzienia, a następnie kawałki mozzarelli i garść parmezanu. Powtórz warstwy. Kontynuuj, aż znikną wszystkie składniki. Ostatni liść posmaruj cienką warstwą sosu i posyp dokładnie parmezanem.
  9. Przykryj blachę do lasagne folią i piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
  10. Zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15–20 minut, aż uzyskasz złoty kolor.
  11. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-20 minut. Pokrój na porcje i podawaj na ciepło.

Ciasto naleśnikowe „Kurczak z grzybami”

Naleśniki z kurczakiem i grzybami to świetny sposób na wykorzystanie dużej ilości naleśników, które zostały. W przeciwieństwie do wielu innych, ten naleśnik z kurczakiem i grzybami ma jednolite nadzienie (składniki mielone są w blenderze), dzięki czemu jest zaskakująco delikatny. Wierzch ciasta można udekorować kawałkami kurczaka, pokrojonymi w plasterki grzybami i dopiero wtedy posypać tartym serem i wstawić do piekarnika.

Udostępnił nam przepis Elena Yakovleva, redaktorka i wydawczyni: „Ciasta naleśnikowe pojawiły się w mojej rodzinie całkiem niedawno – jak to mówią, dla urozmaicenia. Wszystkie moje przepisy łączy jedno – konsystencja nadzienia i grubość naleśników. Naleśniki muszą być nie drożdżowy i bardzo cienki. Ale to, czy gotujesz je z mlekiem, czy wodą, jest kwestią gustu. Zwykle robię je na bazie mleka. Krem nie powinien być za gęsty, aby dobrze rozprowadził się na powierzchni naleśnika i równomiernie się w nim wchłonął, ani za płynny, aby nie wyciekał, a ciasto nie pękało.

Ciasto naleśnikowe z kurczakiem i grzybami w piekarniku
Ciasto naleśnikowe z kurczakiem i grzybami w piekarniku

Do przygotowania 8-10 porcji potrzebne będą:

  • filet z kurczaka – 700 g
  • pieczarki, grzyby leśne lub mieszanka – 500 g
  • cebula – 1 szt.
  • natka pietruszki – liście 4 gałązki
  • olej roślinny – 2 łyżki. l.
  • śmietana 20% tłuszczu – 150 ml
  • ser półtwardy – 200 g
  • cienkie naleśniki bez drożdży średnica 22–24 cm – 20 szt.
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Przygotuj nadzienie do ciasta naleśnikowego. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obierz i pokrój w talerze lub plasterki.
  3. Drobno posiekaj cebulę do nadzienia. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
  4. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułożyć kurczaka i obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmaż cebulę i grzyby. Możesz dodać trochę masła lub oleju roślinnego.
  5. Włóż kurczaka z powrotem na patelnię i smaż na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Zdejmij nadzienie z naleśników z ognia i pozwól mu lekko ostygnąć. Dodaj pietruszkę.
  6. Zmiel w blenderze do uzyskania jednorodnej konsystencji. Posmakuj i jeśli to konieczne, dodaj trochę więcej pieprzu.
  7. Zetrzyj półtwardy ser na średniej tarce.
  8. Przygotuj wysoką, żaroodporną patelnię o tej samej średnicy co naleśniki. Rozłóż je, posmaruj nadzieniem i posyp serem. Wierzch ciasta naleśnikowego należy pokryć nadzieniem i posypać serem.
  9. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15–20 minut. Podawać na gorąco lub na ciepło. Można posypać posiekanymi ziołami.

Skoblanka z kurczaka z grzybami

Skoblanka to danie przyrządzane z drobno siekanego mięsa z dodatkiem warzyw, a przede wszystkim grzybów i ziemniaków. Zwykle skoblyanka jest zrobiona z młodego koguta, ale na szybki obiad odpowiednia jest prostsza i tańsza opcja – z kurczakiem. Jeśli to możliwe, używaj ptaków hodowlanych zamiast brojlerów.

Skoblyanka z kurczaka z grzybami w piekarniku
Skoblyanka z kurczaka z grzybami w piekarniku

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 średnie marchewki
  • 4 średnie cebule
  • 1 kurczak domowy (farmowy) o wadze 2 kg
  • 2–3 łodygi selera
  • liść laurowy, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu
  • 8 grzybów leśnych
  • 70 g masła
  • 200 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 6 gotowanych ziemniaków w kurtkach
  • 2 duże pomidory
  • 200 g twardego sera
  • sól
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Marchewkę i 1 cebulę przekrój na pół i smaż na suchej patelni, aż się zarumienią. Włóż kurczaka do rondla i zalej 3 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę, dodaj marchew, cebulę, seler, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu, dodaj odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu przez 2,5–3 godziny.
  3. Bulion odcedzić, ostudzić i przechowywać w lodówce do jutra. Mięso z kurczaka oddziel od kości, trochę odłóż na jutro na zupę, a resztę mięsa rozłóż na kawałki.
  4. Obierz i pokrój w cienkie plasterki pozostałą cebulę. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki.
  5. Na połowie masła podsmaż cebulę i grzyby, dodaj mięso z kurczaka, zalej niewielką ilością bulionu z kurczaka i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
  6. Ugotowane ziemniaki pokroić w plasterki, nie obierając, i osobno podsmażyć na pozostałym oleju.
  7. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać kurczaka z grzybami i śmietaną oraz pomidory, pokroić w duże plasterki. Posypać tartym serem i piec przez 15 minut. Podawać na gorąco.

Draniki z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym

Znane określenie placków ziemniaczanych. Ale skąd to się wzięło? Dlaczego „naleśniki”? Faktem jest, że początkowo wszystkie warzywa i rośliny okopowe nie były starte, ale rozdarte. Ziemniaki również spotkały ten los. Tak naprawdę placki ziemniaczane mają wiele nazw: placki ziemniaczane, terunki, a nawet kakorki. Ale zwycięzcę wśród imion można nazwać szwedzką wersją – „raggmunk”, co oznacza „mnich z włosia”. Charakteryzuje się oczywiście nie procesem gotowania, ale ostatecznym wyglądem. Udostępnił nam tę informację Elena Chazova, autorka przepisu.

Draniki z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym, pieczone w piekarniku

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja