Kawior dyniowy według starego szkockiego przepisu
gastronomia 09 września 20084,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu
Szczerze mówiąc, nie wiemy, skąd przepis na ten kawior dyniowy trafił do naszych redaktorów i dlaczego jest on szkocki. Ale wiemy na pewno, że to zdecydowanie kawior zagraniczny! Być może chodzi o jabłka, rodzynki, imbir i przyprawy. Kawior dyniowy okazuje się mieć bardzo ciekawy smak – jakby dodano do niego kroplę grzanego wina. Swoją drogą, dzięki temu jest też prawdziwie zima.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 4253,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 35,00 g/7,00 g/1013,00Kuchnia szkockaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukinia – 1 kgcebula – 500 gkolendra (ziarna) – 1 łyżeczka.sól – do smakupieprz czarny (groszek) – 1 łyżeczka.zielone jabłka – 500 grodzynki – 500 gcukier – 500 gkorzeń imbiru – 25 gpomidory – 1 kgocet winny biały – 600 mlgoździki – 12 pąków Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zrób na pomidorach nacięcie w kształcie krzyża, opuść owoce na 1 minutę. zalać wrzątkiem, po czym od razu przełożyć do miski z lodowatą wodą. Usuń skórę. Pomidory pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Cukinię obierz i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Jabłka obierz, usuń rdzeń, miąższ pokrój w kostkę.
Krok 3
Imbir, goździki, ziarna pieprzu i kolendrę pokrojone na kawałki włóż do lnianego woreczka.
Krok 4
Wszystkie warzywa włożyć do dużego, szerokiego rondla, włożyć torebkę przypraw, zalać octem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez 1 godzinę.
Krok 5
Dodać umyte rodzynki, dalej gotować na małym ogniu, mieszając, przez kolejne 1,5 godziny. Wyjąć torebkę z przyprawami. Pozwól kawiorowi lekko ostygnąć.
Krok 6
Ciepły kawior włóż do wysterylizowanych słoików, zamknij plastikowymi lub szklanymi pokrywkami (nie metalowymi!) i odstaw w chłodne miejsce. Kawior będzie całkowicie gotowy za 3-4 tygodnie.