Kawior dyniowy według starego szkockiego przepisu

Kawior dyniowy według starego szkockiego przepisu

gastronomia 09 września 20084,50 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz Do przepisu

Szczerze mówiąc, nie wiemy, skąd przepis na ten kawior dyniowy trafił do naszych redaktorów i dlaczego jest on szkocki. Ale wiemy na pewno, że to zdecydowanie kawior zagraniczny! Być może chodzi o jabłka, rodzynki, imbir i przyprawy. Kawior dyniowy okazuje się mieć bardzo ciekawy smak – jakby dodano do niego kroplę grzanego wina. Swoją drogą, dzięki temu jest też prawdziwie zima.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 4253,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 35,00 g/7,00 g/1013,00Kuchnia szkockaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcukinia – 1 kgcebula – 500 gkolendra (ziarna) – 1 łyżeczka.sól – do smakupieprz czarny (groszek) – 1 łyżeczka.zielone jabłka – 500 grodzynki – 500 gcukier – 500 gkorzeń imbiru – 25 gpomidory – 1 kgocet winny biały – 600 mlgoździki – 12 pąków Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Zrób na pomidorach nacięcie w kształcie krzyża, opuść owoce na 1 minutę. zalać wrzątkiem, po czym od razu przełożyć do miski z lodowatą wodą. Usuń skórę. Pomidory pokroić na małe kawałki.

Krok 2

Cukinię obierz i pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Jabłka obierz, usuń rdzeń, miąższ pokrój w kostkę.

Krok 3

Imbir, goździki, ziarna pieprzu i kolendrę pokrojone na kawałki włóż do lnianego woreczka.

Krok 4

Wszystkie warzywa włożyć do dużego, szerokiego rondla, włożyć torebkę przypraw, zalać octem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez 1 godzinę.

Krok 5

Dodać umyte rodzynki, dalej gotować na małym ogniu, mieszając, przez kolejne 1,5 godziny. Wyjąć torebkę z przyprawami. Pozwól kawiorowi lekko ostygnąć.

Krok 6

Ciepły kawior włóż do wysterylizowanych słoików, zamknij plastikowymi lub szklanymi pokrywkami (nie metalowymi!) i odstaw w chłodne miejsce. Kawior będzie całkowicie gotowy za 3-4 tygodnie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja