Kapusta kiszona po gruzińsku gurian
Olga Siutkina 03 września 2016 r4,25 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Kapusta kiszona po gruzińsku, zwana także kapustą gurian, jest smaczna, jasna, aromatyczna. Jest dobrze zapamiętane, średnio trudne w przygotowaniu i warto spróbować choć raz. Albo dwa, albo jeszcze lepiej, co najmniej trzy razy. Kiedy już przyzwyczaisz się do gotowania, trudno będzie przestać.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 56,32 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 72 godz Używany: 2,11 g/0,13 g/11,40Solenie, fermentacjaPustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI3 kg kapusty1,5 kg buraków2-3 strąki ostrej papryki2 główki czosnku200 g liści selera10 ziaren czarnego pieprzu2 liście laurowe1 łyżka. l. sólDo nalewania na gorąco:2 litry smacznej wody pitnej250 ml octu jabłkowego3 łyżki. łyżki soli150 g cukruDo solanki:2 litry smacznej wody pitnej100 gramów soli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Aby przygotować solankę, zagotuj wodę z solą i ostudź.
Krok 2
Obierz kapustę z zewnętrznych liści i pokrój na duże kawałki. Jeśli to możliwe, z łodygą. Buraki umyć, obrać i pokroić w paski lub cienkie plasterki. Obierz czosnek, usuń nasiona z papryki i pokrój w pierścienie. Drobno posiekaj liście selera.
Krok 3
Warzywa i przyprawy układamy warstwami w słoiku lub patelni – na dnie buraki, następnie kapustę. Górna warstwa to buraki. Posyp każdą warstwę liśćmi selera.
Krok 4
Zalać solanką i docisnąć. Przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 3 dni. Zamiast solanki można użyć gorącej polewy. Zagotuj wodę, ocet, sól i cukier. Gorącą marynatą zalać kapustę, buraki i przyprawy umieszczone w słoikach. Pozostawić w temperaturze pokojowej, następnie odstawić w chłodne miejsce. Kapusta będzie gotowa za 3 dni.
Krok 5
Jeśli użyłaś solanki, dodaj 1 łyżkę soli i odstaw na kolejne 2 dni. Przechowywać w chłodnym miejscu.