Kapusta Gurian

Kapusta Gurian

gastronomia 17 października 2013 rKapusta Gurian Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 251,06 kcal/porcję Porcje: 3 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 15,09 g/0,94 g/45,72Solenie, fermentacjaKuchnia gruzińskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJE2 kg średniej wielkości białej kapusty 3 średnie buraki 1 duża główka czosnku 4 czerwone papryczki chili 200 g selera 3 liście laurowe 1 łyżka. l. pieprz czarny 10 g soli grubej niejodowanej na 1 litr wody Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Buraki zawiń w folię i piecz w temperaturze 200°C do połowy ugotowanego, 20–25 minut. Studzimy, obieramy i kroimy w plasterki.

Krok 2

Kapustę przekrój na pół, odetnij łodygi, a następnie pokrój kapustę w plasterki jak arbuz.

Krok 3

Czosnek, seler i chili obrać, pokroić na duże kawałki mniej więcej równej wielkości: czosnek można dodać w całych ząbkach, żeby nie przyćmił smaku. Liście laurowe połamać na kawałki.

Krok 4

Jeżeli chcemy bardzo chrupiącą kapustę, sól rozpuścić w zimnej wodzie pitnej, jeśli jest bardziej miękka, wcześniej blanszować kapustę w nisko wrzącej wodzie przez 3 minuty, następnie osuszyć i zalać w słoiku gorącą solanką.

Krok 5

Wszystkie przygotowane składniki podzielić na trzy równe części: do wyparzonych słoików włożyć część kapusty i buraków, następnie warstwę ziół i chili, liść laurowy i ziarna pieprzu. Powtórz tę procedurę jeszcze dwukrotnie. Wlać tyle solanki, aby całkowicie zakryła zawartość słoików. Na wierzchu połóż drewniany okrąg (spodek) i dociśnij. Połóż w ciepłym miejscu na tacy lub szerokim naczyniu: uważaj, aby w trakcie fermentacji nie wylał się sok. Po 5 dniach gotową kapustę można umieścić w zimnym miejscu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja