Kapusta duszona na patelni
gastronomia 21 października 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Duszona kapusta na patelni to proste i smaczne danie, które znają wszyscy od dzieciństwa. Ale tak naprawdę jest popularny we wszystkich zakątkach świata! W Niemczech i Austrii przygotowują choucroute – wersję dania z udkami wieprzowymi i piwem, Czesi i Polacy bardzo lubią bigos – duszoną kapustę z mięsem, a w Portugalii bardzo popularną wersję hodgepodge – cuzido a portuguesa – duszona kapusta z dodatkiem warzyw i wędzonych mięs.
Kapusta przybyła do nas z regionu Morza Śródziemnego, a obecnie uprawiana jest na całym świecie. Jest to jeden z najbardziej dostępnych, powszechnych i niedrogich produktów spożywczych. Oczywiście duszona kapusta jest szczególnie smaczna w połączeniu z mięsem, kiełbasami, boczkiem i różnymi przyprawami. Tym razem przygotujemy wersję uniwersalną, która przypadnie do gustu każdemu, także wegetarianom. Pomoże nam w tym przepis krok po kroku ze zdjęciami.
Złożoność: łatwo Kalorie: 320,82 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 50 minut Używany: 7,11 g/20,23 g/27,42Danie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEKapusta biała 500 gr1 marchewka (średniej wielkości)Cebula 1 sztuka (średniej wielkości)Olej roślinny 2 łyżkiSól do smakuZmielony czarny pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj warzywa: obierz cebulę i marchewkę, w razie potrzeby usuń górne liście z kapusty i usuń łodygę. Warzywa dokładnie opłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Kapustę pokroić w paski. Jeśli kupiłeś ozimą odmianę kapusty o gęstych i twardych liściach, staraj się ją posiekać jak najcieniej – dzięki temu szybciej przygotujesz potrawę.
Krok 3
Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju roślinnego i podsmażyć na nim cebulę i marchewkę, pamiętając o mieszaniu warzyw, aby się nie przypaliły. Gotuj warzywa przez 5-7 minut, aż cebula będzie półprzezroczysta, a marchewka nabierze ładnego złotego odcienia. Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do osobnej miski.
Krok 4
Wytrzyj lub umyj patelnię, rozgrzej pozostały olej i dodaj kapustę. Smaż kapustę na małym ogniu przez około 12-15 minut. Stopniowo kapusta zmniejszy swoją objętość i stanie się bardziej miękka. Najważniejsze to pamiętać o wymieszaniu. Podczas smażenia lepiej przykryć patelnię pokrywką – dzięki temu kapusta szybciej puści sok i dobrze się zagotuje.
Krok 5
Gdy kapusta będzie już gotowa, na patelnię wrzucamy marchewkę i cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Warzywa dobrze i równomiernie wymieszaj.
Krok 6
Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy warzywa na małym ogniu przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. To powinno wystarczyć, aby warzywa stały się miękkie i soczyste.
Krok 7
Spróbuj kapusty, powinna stać się miękka. Jeśli uznacie, że kapusta jest za twarda, można do naczynia dodać dosłownie 50 ml wody i dusić pod przykryciem kolejne 5-7 minut. Pamiętaj jednak, że kapusta nie powinna zamieniać się w owsiankę i być całkowicie ugotowana!
Krok 8
Wyłącz ogień i pozostaw duszoną kapustę pod przykryciem na kilka minut. W razie potrzeby do potrawy można dodać niewielką ilość masła, wymieszać i podawać jako dodatek lub samodzielne danie.
UWAGA DO GOSPODARKI
Staraj się wybierać do smażenia gęste, średniej wielkości główki kapusty. Na główce kapusty nie powinno być żadnych pęknięć ani ciemnych plam, liście powinny być białe i elastyczne. Zwróć także uwagę na łodygę: jeśli odetnie się od niej dużo liści, oznacza to, że główka kapusty jest stara, a kapusta daleka od świeżości.
PRZY OKAZJI
Kapusta jest jednym z liderów wśród warzyw pod względem zawartości witaminy C, a jej zawartość wzrasta w momencie poddania warzywa obróbce cieplnej. Dlatego dania z białej kapusty można śmiało nazwać naszymi pomocnikami w walce o wzmocnienie układu odpornościowego.