Jakim daniem jest Sloppy Joe, gdzie i jak jest przygotowywane?
Olga Zacharowa 12 listopada 2021 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
„Sloppy Joe” jest prosty i bezpośredni i pomimo swojej reputacji awanturnika, jest kochany niemal wszędzie w Stanach Zjednoczonych. A jednak przy pierwszym spotkaniu wskazane jest zachowanie powściągliwości i ostrożności, ponieważ łatwo może on zniszczyć Twoje ubranie.
Skąd pochodzi Józek?
Nikt dokładnie nie wie, kiedy urodził się „Sloppy Joe” i skąd przybył do Ameryki. Powszechnie uważa się, że „Sloppy Joe” jest w tym samym wieku co Stany Zjednoczone, gdyż pierwsze wzmianki o nim docierają do nas już w XVIII wieku. Więc kim jest ten niechluj z trzystuletnim doświadczeniem?
„Niechlujny Joe” – to nie jest facet z olśniewającym uśmiechem, ale sos mięsny. Każda przydrożna restauracja w Ameryce może pochwalić się swoim niepowtarzalnym przepisem na to danie i bez przesady można je nazwać typowym przedstawicielem kuchni narodowej Stanów Zjednoczonych.
Główne składniki, przygotowanie i prezentacja tego dania wskazują, że rodowód Sloppy Joe jest zakorzeniony w tradycjach kulinarnych rdzennych mieszkańców Ameryki. W wielu plemionach indiańskich kobiety w dalszym ciągu częstują współplemieńców plackami kukurydzianymi pieczonymi na węglach, na których smarują gęsty aromatyczny napar składający się z mielonego mięsa i warzyw z dodatkiem jadalnych bulw i korzeni.
Imię Joe sugeruje proletariackie pochodzenie, a jego reputacja niechluja wynikała z tego, że krople sosu na jego ubraniu pozostawiały niemal niezatarte plamy. Ta jedyna wada jest z nawiązką rekompensowana przez jego niezwykłe zalety, takie jak łatwość i szybkość przygotowania, ogólna dostępność i niski koszt składników.
Niechlujny Joe i jego różne postacie
W najprostszej, dwuetapowej wersji Sloppy Joe może wykonać każdy bez większego wysiłku.
- Na patelni z grubym dnem najpierw równomiernie podsmażamy chude mięso mielone na brązowo z niewielką ilością kukurydzy lub innego oleju roślinnego, cały czas mieszając, unikając przypalenia.
- Do smażonego mięsa mielonego dodać sos pomidorowy lub ketchup rozcieńczony wodą, sól i przyprawy. Kontynuuj mieszanie, aż naczynie zmieni się w gęstą, jednorodną brązową masę.
- Po ugotowaniu przykryj „Slatter” pokrywką i pozostaw zawartość patelni na jakiś czas, 20-30 minut. Jedyne, co jest łatwiejsze, to rzepa gotowana na parze, ale nawet gotowanie rzepy w parowarze czasami trwa dłużej!
Główną tajemnicą sukcesu Joe jest jego zdolność do zachowania swojego charakteru nawet przy najbardziej nieoczekiwanych modyfikacjach przepisu. Wiele osób lubi bardziej „Sloppy Joe” w połączeniu z warzywami, na przykład ze wspomnianą już rzepą gotowaną na parze, duszoną kapustą i pieczonymi ziemniakami. Dobrze smakuje także z ryżem, kaszą gryczaną lub makaronem.
Aby uzyskać smaczniejszą, bardziej złożoną wersję, postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami.
- Do równomiernie podsmażonego mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę i słodką paprykę, przykryć patelnię pokrywką i dusić na małym ogniu do połowy ugotowanego.
- Następnie dodajemy drobno posiekane, blanszowane pomidory, smaczny i gęsty sok pomidorowy, mieloną paprykę i świeżo zmielony czarny pieprz. Ważne jest, aby mieszanina nie wrzała gwałtownie ani nie paliła się.
- Na kilka minut przed gotowością do sosu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i drobno posiekane ostre zioła. Można też dodać odrobinę octu jabłkowego i sporą szczyptę cukru.
Ta opcja trwa dłużej. Ale uwierz mi, efekt końcowy jest wart twojego wysiłku.
Kontynuując obfite i gorące dania na , zobacz także: Jak przygotować odpowiednie zapiekanki z twarogu, makaronu, płatków śniadaniowych i warzyw
Jak przedstawić Joe gościom
Amerykanie najczęściej serwują Sloppy Joe (zarówno na ciepło, jak i na zimno) na kromkach chleba lub podpłomyku.
W upalne lato chłodzone danie mięsne na lekko podsmażonym chlebie żytnim dobrze komponuje się z zimnym piwem, a nawet wytrawnym cydrem. Zimą Sloppy Joe podawany jest na gorąco z puree ziemniaczanym.
Jeśli podasz danie na tortillach kukurydzianych i posypie je tartym serem, otrzymasz meksykańskie danie taco. Jeśli sprawisz, że Sloppy Joe będzie grubszy i owiniesz go cienkim naleśnikiem z mąki kukurydzianej, jak rosyjska empanada, otrzymasz prawdziwe meksykańskie burrito.
I ostatnia rzecz. Jeśli cierpisz na zapalenie żołądka i wrzody żołądka lub masz inne problemy żołądkowo-jelitowe, „Sloppy Joe” nie jest daniem dla Ciebie. Zdrowi ludzie powinni używać mięsa mielonego, które nie jest zbyt tłuste.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mięso mielone #USAPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych