Jakie przyprawy nadają się do kurczaka pieczonego w piekarniku?

Jakie przyprawy nadają się do kurczaka pieczonego w piekarniku?

Jakie przyprawy nadają się do kurczaka pieczonego w piekarniku?

Marianna Orlinkowa 28 grudnia 2023 r5.00(1)Dodaj do ulubionychUdział

Tego samego kurczaka w piekarniku można ugotować tak różnie, że otrzymasz zupełnie inne dania. Może to być również specjalność narodowa, na przykład kurczak włoski lub tajski. A może własne mieszanki, gdy eksperymentujesz z kombinacjami, biorąc pod uwagę preferencje członków Twojej rodziny i znajomych.

Przyprawy do kurczaka w piekarniku

Treść artykułu:

  • Jak marynować kurczaka w przyprawach
  • Jak przyprawić kurczaka w piekarniku bez marynowania
  • 10 najlepszych kombinacji przypraw i przypraw do kurczaka w piekarniku

Na pytanie „Jakie przyprawy nadają się do kurczaka w piekarniku?” – Odpowiedź może być dość prosta. Prawie wszystkie, także te, które postrzegamy jako „słodkie”. Trzeba tylko dokładnie przemyśleć, jak i w jakim momencie ich użyć.

I ustalmy tu dla uproszczenia, że ​​przez słowo „przyprawy” rozumiemy przyprawy suszone, mielone lub w całości: pieprz, kolendrę, kminek, kurkuma, cynamon itp. A przez „przyprawy” mamy na myśli nie tylko różne sosy jak sojowy, Worcestershire czy narsharaba, ale także miód, musztarda, sok i skórka z cytrusów, świeża cebula, czosnek, imbir itp. Są też zioła – mogą być zarówno świeże, jak i suszone. Żeby nie rozpisywać się za każdym razem o ziołach, niech i one znajdą się tutaj w kategorii „przyprawy”.

Wszelkie świeże przyprawy do kurczaka w piekarniku należy posiekać nożem, tarką lub blenderem.

Jak marynować kurczaka w przyprawach

Marynata olejowa do kurczaka w piekarniku
Marynata olejowa do kurczaka w piekarniku

Istnieją 4 główne opcje marynowania kurczaka z przyprawami i przyprawami.

  1. Sucha marynata oznacza użycie mieszanki suchych przypraw lub ziół. Zacznij od natarcia kurczaka solą (wewnątrz i na zewnątrz, jeśli kurczak jest w całości). Następnie wymieszaj wybrane zioła i/lub przyprawy, załóż jednorazowe rękawiczki (przyprawy mogą plamić) i wetrzyj je w kurczaka, lekko go masując. Posyp kurczaka tym, czym zostanie posypany. Przykryj folią i włóż do lodówki. Kurczaka można przechowywać w suchej marynacie do 48 godzin.
  2. Marynata olejowa to marynata, w której przygotowuje się mieszankę ziół/przypraw i oleju, roślinnego, masła lub roztopionego masła. Zacznij od marynaty – po prostu wymieszaj zioła/przyprawy z olejem o temperaturze pokojowej i odstaw na co najmniej godzinę. Co więcej, jeśli przygotujesz marynatę na kilka godzin przed gotowaniem samego kurczaka, efekt będzie znacznie lepszy. Ale nawet godzina będzie działać. Następnie natrzyj kurczaka solą, a następnie marynatą. W tej marynacie kurczak może również pozostać w lodówce do 48 godzin, chyba że do marynaty olejowej dodasz czegoś kwaśnego: sok z cytryny, białe wino, ocet. Wtedy lepiej nie trzymać kurczaka w tej marynacie dłużej niż 4 godziny.
  3. Marynata z mleka fermentowanego – pomysł jest taki sam jak w przypadku marynaty olejowej, tyle że zamiast oleju stosuje się jogurt, śmietanę, jogurt, maślankę, pieczone mleko fermentowane lub kefir. Dodaj przyprawy i przyprawy, dodaj trochę soli i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10–15 minut. Teraz natrzyj kurczaka solą i zanurz go w marynacie, jeśli zostały kawałki. Lub posmaruj kurczaka z zewnątrz (nie potrzeba środka, wystarczy posolić), jeśli jest cały.
  4. Solenada to hybryda marynaty i solanki. Ta metoda, najlepiej dostosowana do całego kurczaka, ma tę dodatkową zaletę, że nie tylko dodaje nowe smaki mięsu, ale także sprawia, że ​​jest ono bardziej soczyste. Aby przygotować solenadę, odmierz, ile wody potrzebujesz, aby całkowicie przykryć ptaka na 3-4 cm. Następnie dodaj 1,5 łyżki na każdy litr wody. l. sól i cukier. Dodać przyprawy i przyprawy, doprowadzić solenadę do wrzenia i gotować przez 5 minut, aby uwolniły aromat. Następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć i zanurz w nim kurczaka. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 6 godzin lub do 36 godzin.

Jak przyprawić kurczaka w piekarniku bez marynowania

Nie ma potrzeby marynowania kurczaka przed pieczeniem, wystarczy natrzeć go dowolną mieszanką przypraw według własnego uznania
Nie ma potrzeby marynowania kurczaka przed pieczeniem, wystarczy natrzeć go dowolną mieszanką przypraw według własnego uznania

Aby kurczak w piekarniku był smaczniejszy i aromatyczny, nie trzeba go marynować. Możesz po prostu posypać lub natrzeć mięso wybraną mieszanką. Jak to zrobić, aby osiągnąć maksymalny efekt?

Wszelkie substancje aromatyczne uwielbiają tłuszcz, ponieważ jest on gruby, jak pociąg, który przenosi aromat do przodu, tak że wnika w miąższ. Zatem najskuteczniejszym sposobem jest zmieszanie przypraw z olejem, masłem lub ghee i nałożenie ich na kurczaka. Zaleca się pozostawienie kurczaka w przyprawach na 10 minut15 minut przed pieczeniem.

Można nałożyć mieszaninę olejów na wierzch kurczaka, ale jest też metoda „podskórna”. W tym celu należy wcześniej wymieszać mieszankę ziół/przypraw z masłem i zamrozić. Następnie pod skórę kurczaka należy położyć cienkie plasterki pikantnego oleju, uprzednio oddzielając go od mięsa. Aby to zrobić, ostrożnie i powoli wsuń palce pod skórę, stopniowo ją „odrywając”. Maksymalna ilość pikantnej oliwy powinna trafić do najchudszych partii – czyli piersi. Tak przygotowanego kurczaka lepiej (właściwie inaczej też) upiec najpierw piersią do dołu, przez około 2/3 całkowitego czasu.

Jeżeli sam kurczak jest tłusty, można po prostu wetrzeć przyprawy/przyprawy w skórę i przyprawić kurczaka od środka. Wtedy skórka będzie pikantna i bardziej chrupiąca, a część aromatu nadal dotrze do mięsa.

10 najlepszych kombinacji przypraw i przypraw do kurczaka w piekarniku

Na Bałkanach kurczaka marynuje się w słodkiej papryce i ostrej papryce.
Na Bałkanach kurczaka marynuje się w słodkiej papryce i ostrej papryce.

1. Włochy

Tradycyjne włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia i oregano), świeże lub suszone + czosnek + oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

2. Azja

Świeży imbir + czosnek + kurkuma + ostra czerwona papryka

3. Kaukaz

Świeże zioła (estragon, kolendra, mięta) + cebula + czosnek + chmiel suneli

4. Bałkany

Słodka papryka + papryka wędzona + ostra papryka (opcjonalnie) + warzywo lub masło

5. Maroko

Mielony cynamon + kardamon + gałka muszkatołowa + ostra pasta chili lub suszona czerwona papryka

6. Nuty cytrusowe

Sok i skórka z różnych owoców cytrusowych (cytryna, pomarańcza, limonka, grejpfrut) + czosnek + pietruszka

7. Miód i musztarda

Miód + musztarda + czosnek + warzywo lub masło

8. Curry

Curry w proszku lub pasta + warzywo lub masło

9. Aromat pilawu

Mielony kminek + kolendra + berberys + ostra papryka (opcjonalnie)

10. Adżika

Tylko czerwona abchaska/gruzińska adjika i nic więcej

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak w piekarnikuPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja