Każdy kiedyś wieszał na choince cukierki i pierniki, ale czy wiesz, jak zrobić jadalne dekoracje na stół? Kreatywny cukiernik Natalia Konstantinowa zorganizowaliśmy w naszej kuchni mistrzowski kurs wykonania świecznika piernikowo-karmelowego.
Przygotowywać ciasto piernikowe. Nie dopuścić do wystygnięcia ciasta, ugniatać i gdy jest ciepłe rozwałkować na macie silikonowej na grubość nie większą niż 3 mm.
Połóż kartonowy szablon na cieście i za pomocą noża do pizzy lub mastyksu wytnij niezbędne części. Ułóż je na blasze do pieczenia wraz z matą silikonową i piecz w temperaturze 110–120°C przez 3–5 minut. Powierzchnia piernika powinna zmienić kolor na złocisty beż. Wyjmij z piekarnika i odetnij ostre krawędzie, gdy ciasto jest jeszcze gorące.
W przypadku karmelu zmieszaj sprzedawany w sklepach internetowych izomalt (niskokaloryczny słodzik, który pozwala stworzyć przezroczysty i długotrwały karmel) z kilkoma kroplami barwnika spożywczego. W takim przypadku przygotuj każdy kolor w osobnym pojemniku. Wymieszaj słodką masę i podgrzej na kuchence zgodnie z instrukcją. Za pomocą łyżki wypełnij „dziurki” w kawałkach piernika. Pozwól karmelowi zastygnąć, 1–2 minuty.
Przymocuj przednią i tylną ścianę, przegrodę (żebro usztywniające) do podstawy za pomocą karmelu. Niech stwardnieje. Do oświetlenia użyj girlandy elektrycznej lub zwykłych świec – tabletek.
Zakochana w karmelu, z wykształcenia projektantka, z powołania cukiernik Natalia Konstantinowa Zacząłem z nim eksperymentować odważnie i co najważniejsze z sukcesem. Jej zdaniem karmel można przygotować w tradycyjny sposób, ale lepszy jest z izomaltu. Jeśli trzymasz się klasyki, to na 100 g cukru dodaj 1-2 łyżki wody.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Boże Narodzenie #masterclass #noworoczny #ciasto piernikowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych