Jak zrobić genialne sałatki z kurczakiem i jabłkami. A goście są pełni, a jabłka nie zginęły
Andriej Bugajski 24 sierpnia 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Wszyscy uwielbiamy sałatki z kurczakiem, a wiele z nich dobrze komponuje się z jabłkami. W sezonie na jabłka jest to genialne rozwiązanie – zbiory zostają uratowane, a oryginalny, pyszny lunch gotowy.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Rosyjska sałatka
- Cezar
- Waldorfa
- Sałatki ze słodką papryką
- Ciepłe sałatki
- Przepisy na sałatkę z kurczakiem
- Klasyczny Cezar z kurczakiem
- Ciepła sałatka drobiowa ze smażonymi jabłkami
- Sałatka z kurczakiem, mozzarellą i pieczoną papryką
- Sałatka z kurczakiem i makaronem orzo
Sałatek z kurczakiem i jabłkami jest mnóstwo, dlatego podzieliliśmy je na kilka grup tematycznych:
Rosyjska sałatka
Sałatka, którą nazywamy Olivier, we wszystkich innych krajach nazywana jest „sałatką rosyjską”; Oryginalny przepis Oliviera dotyczy cietrzewia, a kurczak jest znacznie bliższy temu pomysłowi niż kiełbasa lekarska. W asortymencie restauracji radzieckiej znajdowała się sałatka z kurczakiem „Stoliczny”, która od zwykłej sałatki „mięsnej” różniła się większą elegancją – kurczak zamiast gotowanej wołowiny, świeże ogórki zamiast marynowanych, eleganckie dodatki z marynowanych winogron, oliwek itp. I jabłka – zwykle słodkie, czerwone, zielone zbyt szybko ciemniały i nie były mile widziane w restauracjach.
Typowy skład takiej sałatki to kilka ziemniaków, marchewka, jabłko, gładki ogórek i dwa średniej wielkości filety z kurczaka. Jest to zestaw podstawowy, można do niego dodać groszek zielony (najlepiej świeży lub mrożony), cebulę czerwoną, seler naciowy, żurawinę lub borówkę brusznicę oraz słodką paprykę.
Sałatkę tę kroi się zazwyczaj w kostkę, podobnie jak sałatkę „rosyjską”, ale przypomnijmy, że prawdziwego „Oliviera” kroi się w „kocyki”, czyli tzw. cienkie plasterki. Spróbuj, trochę nietypowe dla naszego stołu, ale wygląda elegancko, zwłaszcza jeśli nie ugniatasz go w misce, ale podajesz porcjami.
Sałatkę tę można po prostu polać majonezem lub zmieszać majonez na pół z gęstym jogurtem greckim, dodając łyżkę musztardy i octu winnego lub soku z cytryny. Sos ten jest lżejszy i ma bardziej wyrazisty smak.
Rosyjska sałatka
Cezar
Od około 10 lat w Moskwie sałatka ta nie opuściła menu, choć coraz bardziej wkracza w sektor demokratyczny. Myślę, że nie pozostanie mu to długo, ale na razie przepis jest nadal bardzo popularny. Jabłka nie są najlepszym wyborem dla Cezara, ale są całkiem odpowiednie, jeśli chcesz pobawić się smakami.
Przypomnę kilka podstawowych szczegółów na temat Cezara. Oryginalny przepis Cesare Cardiniego z Santa Fe przewidywał użycie środka główki sałaty rzymskiej. Nie bądźmy pedantami, jako zieloną bazę można wykorzystać sałatę, górę lodową i lollo rosso – co tylko macie pod ręką.
Dressing – można kupić gotowy, można użyć majonezu. Można przygotować autentyczny sos Cezara, zgodnie z zamysłem autora. W tym celu zagotuj chochelkę wody i zanurz surowe jajko o temperaturze pokojowej we wrzącej wodzie dokładnie na jedną minutę. Wyjmij jajko i natychmiast rozbij je do wysokiej szklanki. Za pomocą łyżki zeskrob wszystko, co ma czas przylgnąć do skorupy. Tam też włożono łyżkę musztardy, ząbek czosnku, 2-3 anchois, 1-2 łyżki. sok z cytryny, 2 łyżeczki. Sos Worcestershire, szczypta soli, najpierw wlej 50-100 ml oliwy z oliwek. W szklance umieść stopkę blendera zanurzeniowego, oprzyj go o dno i włącz na najwyższych obrotach. Trzymaj przez 30 sekund, aż pojawi się biała emulsja. Poruszaj blenderem w górę i w dół, zbierając pozostałe masło, aż cała mieszanina zmieni kolor na biały. Teraz wlej do szklanki zwykły rafinowany olej, nadal przekręcając i poruszając blenderem. Można dodać 200-250 ml, im więcej nalejemy tym sos będzie gęstszy. Na koniec zalać łyżką wrzącej wody i mieszać kolejne 10 sekund. Stacja benzynowa jest gotowa.
Na sałatkę posiekaj warzywa do miski, dodaj pokrojone w cienkie plasterki słodkie jabłka, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, starty twardy ser, dressing i wymieszaj. Ułożyć w salaterce, na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki kurczaka, posypać grzankami czosnkowymi i drobno startym serem.
Cezar
Waldorfa
Sałatka ta nie jest tu zbyt popularna, ale za granicą jest jedną z najpopularniejszych od ponad stu lat. Wynaleziony przez głównego kelnera restauracji hotelu Astoria w Nowym Jorku, Oscara Tschirky’ego, na bal charytatywny na rzecz Szpitala Dziecięcego św. Katarzyny w 1893 roku. Było to pierwsze wydarzenie towarzyskie w nowo otwartym hotelu, obecnie jednym z najsłynniejszych hoteli na świecie. Początkowo sałatka składała się z jabłek, selera i majonezu. Potem zrobili z nim wszystko.
Dla naszych celów sałatka inspirowana Waldorfem będzie składać się z gotowanego kurczaka, sałaty, plasterków jabłka, selera naciowego, białych winogron bez pestek i orzechów włoskich. Winogrona należy przekroić na pół, orzechy włoskie pozostawić w dużych kawałkach. Jeśli chcesz dodać trochę pikanterii, dodaj trochę rukoli lub ogórecznika. To piękne, eleganckie i lekkie połączenie. Typowym dressingiem jest majonez i pół na pół gęsty jogurt. Różne odmiany winogron i jabłek mogą dawać różne odcienie smaku, od słodkiego i perfumowanego po wyraźnie kwaśny.
Waldorfa
Sałatki ze słodką papryką
Jabłka dobrze komponują się ze słodką papryką wszystkich kolorów, a jest ich teraz mnóstwo. Klasyczne połączenie to gotowany kurczak, jabłka w julienne, czerwona i żółta słodka papryka do dekoracji, prażona cebula zwykła lub słodka cebula jałtańska.
Dressing – majonez lub jogurt. Jeśli masz zwykłą ostrą cebulę, to musisz ją pokroić w półpierścienie, niezbyt cienko, włożyć do rondla, rozdzielić, lekko posolić i odstawić na chwilę. Następnie zalej wrzątkiem z czajnika, dobrze wstrząśnij i odcedź na durszlaku. Przełożyć do miski i zalać białym octem winnym, odstawić na 10 minut. Wymieszać z pozostałymi składnikami i doprawić.
Lepiej rozerwać kurczaka na taką sałatkę. Cebulę jałtańską można stosować w niezmienionej postaci. Oprócz Jałty istnieje słodka włoska cebula Vidalia, ale rzadko ją tu można znaleźć.
Sałatka Z Kurczakiem I Słodką Papryką
Ciepłe sałatki
Najpopularniejsze przypominają poprzedni przepis – kurczak, jabłka, słodka papryka, cebula. Jabłka pokroić w plasterki, słodką paprykę w paski, cebulę w piórka i szybko razem podsmażyć na dużej patelni lub woku na dużym ogniu, aż do pierwszego rumieńca. Następnie wymieszać z gotowanym lub smażonym kurczakiem i doprawić octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Sałatkę można posypać na wierzchu pokruszonym serem.
Niezwykła sałatka w stylu azjatyckim z owocami jest w stanie zaskoczyć nie tylko gości, ale także siebie. Ogólnie jest to dość stary przepis i można go gotować z różnymi mięsami i owocami morza, ale tutaj jest wersja z jabłkami i kurczakiem. Kurczak w tej sałatce musi być smażony i gorący.
Ciepła sałatka z kurczakiem w stylu azjatyckim
- Sałatę rzymską lub lodową pokrój w cienkie plasterki i włóż do miski. Jabłko obierz i pokrój w cienkie plasterki. Obierz i obierz pomarańczę, podziel ją na segmenty, a segmenty przekrój na trzy części. Trzy lub cztery śliwki przekrój na pół, usuń pestki i każdą połówkę pokrój na 3 plasterki. Pokrój garść strąków groszku słodkiego (manjtoux) wzdłuż ukośnie (można zastąpić blanszowaną płaską fasolą). Grubo posiekaj małą pęczek zielonej cebuli.
- Zmiel 2-3 łyżki w moździerzu lub blenderze. prażone orzeszki ziemne, zetrzeć ząbek czosnku i wymieszać z majonezem.
- Sałatkę przekładamy do miski i doprawiamy.
Na podstawie tych koncepcyjnych przepisów możesz wymyślić nowe, odpowiadające Twoim gustom. Na przykład bardzo często do takich sałatek dodaje się smażony boczek, to bardzo zmienia. Jest jeszcze wiele ruchów.
Przepisy na sałatkę z kurczakiem
Klasyczny Cezar z kurczakiem
Klasyczny przepis na sałatkę Cezar zna niemal każdy, kto choć raz go spróbował. Uważa się, że główną rolę odgrywa w tym specjalny opatrunek. Nie należy jednak zapominać o pozostałych składnikach. Do sałatek najlepiej jest wziąć rzymską. Dobrze jest samemu zrobić krakersy. A filet z kurczaka musi być ugotowany, aby okazał się dość delikatny i soczysty.
Klasyczny Cezar z kurczakiem
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 2 średnie filety z piersi kurczaka
- 1 duża główka sałaty rzymskiej
- 200 g parmezanu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do tankowania:
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- 6–8 filetów z sardeli
- 1,5 łyżki. l Musztarda Dijon i ocet winny biały
- 1 łyżeczka każdy Sos Worcestershire, sól i biały pieprz
- szczypta cukru
- 150 ml rafinowanego oleju roślinnego
- 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
W przypadku krakersów:
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała ciabatta
- Filet z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, gotuj na parze przez 20 minut. lub do całkowitego ugotowania. Studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
- Na dressing wbij jajko do szklanki blendera zanurzeniowego, dodaj zmiażdżony i obrany czosnek, anchois, ocet, musztardę Dijon, sól, cukier, pieprz i oliwę z oliwek. Ubijaj, aż będzie gładkie. Dodać rafinowany olej, ubić na gęstą emulsję. Spróbuj i dopraw, jeśli to konieczne, solą, cukrem, octem lub musztardą.
- Aby przygotować krakersy, utrzyj masło i czosnek w blenderze na gładką masę, dodaj sól.
- Chleb rwiemy na małe kawałki, które można łatwo zjeść. Polać oliwą, dokładnie wymieszać i piec w temperaturze 200°C przez około 5 minut. Chleb nie powinien być zbyt suchy.
- Do sałatki pokrój połowę parmezanu na duże płatki za pomocą noża do obierania. Pozostałą część sera zetrzyj na drobnej tarce.
- Rozerwij liście rzymskie rękoma, usuwając wszelkie podstawy liści, które są zbyt twarde lub gorzkie. Kawałki liści powinny być dość duże, ale łatwe do spożycia.
- Wymieszaj liście rzymskie z kilkoma łyżkami sosu i startym parmezanem i ułóż na talerzach. Rozłóż kurczaka i posyp bułką tartą i parmezanem. Resztę sosu podawaj osobno.
Ciepła sałatka drobiowa ze smażonymi jabłkami
Sałatkę tę przygotowuje się z perliczki, ale można ją przygotować dokładnie w tej samej technologii z kurczakiem. Sprawdzi się także prażony sezam kupiony w sklepie, jednak świeżo upieczony sezam ma znacznie silniejszy aromat.
Ciepła sałatka z perliczki ze smażonymi jabłkami
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 300 g gotowanego, pieczonego lub smażonego mięsa z perliczki
- 200 g mieszanki dowolnych liści sałat (rukola, szpinak, góra lodowa, radicchio)
- 2 duże zielone jabłka (Simirenko, Granny Smith)
- 1 duża pomarańcza
- 1 duża cytryna
- 1,5–2 cm świeżego korzenia imbiru
- 1–2 łyżki. l. nieprażone nasiona sezamu
- 1 łyżeczka drobny brązowy cukier
- 4 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- masło
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Mięso perliczki pokroić w łatwe do spożycia plastry, skropić oliwą z oliwek i pieprzem.
- Na suchą, lekko rozgrzaną patelnię wsypać nasiona sezamu i smażyć, mieszając, na złoty kolor. Wlać do miski.
- Z dokładnie umytych cytryn i pomarańczy usuń skórkę w cienkie paski. Do jednego pojemnika wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny.
- Do dressingu obierz imbir i zetrzyj go na najdrobniejszej tarce. Połącz imbir, połowę soku z cytrusów, oliwę z oliwek, sól i pieprz w małym słoiczku z pokrywką.
- Pomiędzy talerzami ułóż liście sałaty.
- Obierz jabłka i usuń rdzeń specjalnym nożem. Jabłka pokroić w koła o grubości 5–7 mm. Na dużej patelni o grubym dnie rozpuść 2 łyżki. ja….