Jak wymienić śledź pod futrem na stole noworocznym

Jak wymienić śledź pod futrem na stole noworocznym

Jak wymienić śledź pod futrem na stole noworocznym

Olga Zacharowa 18 grudnia 2023 r5.00(7)Dodaj do ulubionychUdział

O tym, jak zastąpić śledzie pod futrem, każdy decyduje sam. Aby zastąpienie śledzia pod futrem było uzasadnione, zdefiniowaliśmy dla siebie kilka kryteriów wyboru alternatywnych przepisów. Zebraliśmy 20 przepisów i są one przed Tobą.

Jak wymienić śledź pod futrem na stole noworocznym

Treść:

  • Sałatka zamiast śledzia pod futrem. Sałatki warstwowe z rybą
  • Sałatka mimoza z łososiem gotowanym na parze
  • Sałatka z łososiem, awokado i ogórkiem w 15 minut
  • Warstwowa noworoczna sałatka rybna
  • Sałatki z rybami, w tym owocami cytrusowymi, do podania w salaterce lub na talerzu
  • Jak zastąpić śledź pod futrem. Azjatycka sałatka ryżowa z ciepłym łososiem i mandarynkami
  • Sałatka z łososiem, krewetkami i grejpfrutem
  • Sałatka z czerwoną rybą i owocami cytrusowymi
  • Sałatka Noworoczna Z Łososiem I Ogórkiem Kiszonym
  • Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym dressingiem
  • Prosta, ale efektowna islandzkia sałatka z dorsza
  • Poke z łososiem i gruszką
  • Sałatka Wędzony łosoś z rzodkiewkami i kawiorem szczupakowym
  • Sałatka ziemniaczana z marynowanym dorszem
  • Sałatka zamiast śledzia pod futrem. Sałatki z wątróbką dorsza
  • Jak zastąpić śledź pod futrem. Sałatka z wątroby dorsza i marynowanych jabłek
  • Sałatka z wątróbki dorsza z puree ziemniaczanym, podana na talerzu
  • Klasyczna sałatka z wątroby dorsza z serem
  • Sałatka zamiast śledzia pod futrem. Sałatki z krabami lub paluszkami krabowymi
  • Awokado faszerowane sałatką z kraba
  • Sałatka Stolichny z mięsem kraba i kurczakiem
  • Sałatka w stylu azjatyckim z krabem i pikantnym dressingiem
  • Sałatka krabowa z galaretką pomarańczową
  • Sałatka z ryżem, kukurydzą i paluszkami krabowymi

Jak zastąpić śledź pod futrem na noworocznym stole? Przede wszystkim dania rybne. Dziwnie byłoby szukać zamiennika wśród przepisów z kurczakiem czy wołowiną. I choć wielu uważa śledź pod futrem za przekąskę: „Zawsze się nim podjadają” – zauważy przeciętny Rosjanin, w poszukiwaniu alternatywy umieściliśmy to danie w kategorii „sałatki”. „A co z sałatkami z krewetek?”, pytacie nas. W naszej ofercie jest tylko jedna taka sałatka. Postanowiliśmy nie dotykać niczego więcej, bo jest na przykład sałatka Cezar do krewetek. Sami też ustaliliśmy, że w składzie powinny znaleźć się produkty sezonowe i niedrogie. Oznacza to, że szparagi, mango, dzikie jagody i spółka nie są zaangażowane w poszukiwanie czegoś, co zastąpi śledzie pod futrem.

Poszukujemy eleganckich sałatek, które można postawić na świątecznym stole. Stąd pojawienie się kilku sałatek zamiast śledzia pod futrem od szefów kuchni.

I wreszcie śledź pod futrem – niezależnie od tego, jak oryginalny jest – to zawsze warstwy lub ich pozory (jak tutaj). Dlatego staraliśmy się wybierać takie dania. To, co się stało, należy do Was.

Sałatka zamiast śledzia pod futrem. Sałatki warstwowe z rybą

Jak zastąpić śledź pod futrem. Sałatka mimoza z łososiem gotowanym na parze

Włoski szef kuchni Bruno Marino od dawna mieszka w Moskwie i doskonale wie, co na pewno postawimy na sylwestrowym stole. Jego sałatka z mimozy jest dość klasyczna, ale zamiast łososia z puszki używa świeżych filetów gotowanych na parze z odrobiną soku z cytryny. Stylowe, łatwe, interesujące. I zwróć uwagę na dekorację – wszystko jest proste, ale wygląda elegancko.

Jak zastąpić śledź pod futrem. Sałatka mimoza z łososiem gotowanym na parze
Jak zastąpić śledź pod futrem. Sałatka mimoza z łososiem gotowanym na parze

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 200 g filetu z łososia bez skóry
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g gotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 100 g gotowanej marchewki w mundurkach
  • 1 cebula
  • 250-300 g domowego majonezu
  • 6 jajek na twardo
  • przyprawy do wybranej ryby
  • 1-3 liście mięty lub bazylii do dekoracji
  • sól
  1. Steki lekko skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawami do ryb, solą i odstawić na 15 minut. Następnie gotuj na parze przez 15-25 minut, w zależności od wielkości kawałków.
  2. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Obierz jajka. Jedno jajko zostaw do dekoracji, oddziel białka od żółtek pozostałych. Białka pokroić w drobną kostkę i dodać do warzyw.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zaparzyć wrzącą wodą. Łososia pokroić w taką samą kostkę jak warzywa. Wymieszaj wszystkie posiekane składniki. Dopraw majonezem, dodaj sól do smaku.
  5. Sałatkę ułóż w formie do serwowania lub w tortownicy wyłożonej blachą do pieczenia.
  6. Żółtka zetrzyj na drobnej tarce i ułóż na sałatce równą warstwą. Pozostałe jajko pokroić w cienkie plasterki i udekorować sałatkę. Dodaj kilka listków mięty lub bazylii. Włożyć do sałatki na kilka godzin. Usuń za 30 minut. przed podaniem i ostrożnie wyjmij pierścień lub formę. Usuń folię i podawaj.

Jak zastąpić śledź pod futrem. Sałatka z łososiem, awokado i ogórkiem w 15 minut

Połączenie awokado, ogórka i łososia w sałatce jest bardzo udane, można je wykorzystać nie tylko w tym daniu. Z tego puree można zrobić zwykłe kanapki z kawałkami ryby lub pokroić wszystkie składniki w kostkę i zrobić przekąskę. Sałatka z awokado ozdobi każdy świąteczny lub noworoczny stół, a przygotujesz ją w 15 minut.

Jak zastąpić śledź pod futrem. Sałatka z łososiem, awokado i ogórkiem w 15 minut
Jak zastąpić śledź pod futrem. Sałatka z łososiem, awokado i ogórkiem w 15 minut

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • 3 awokado
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 2 średnie ogórki
  • 1 mała biała cebula
  • pozostawia 5 gałązek koperku
  • 350 g wędzonego lub lekko solonego filetu z łososia
  • mikrogreeny do dekoracji
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Łyżką wydrąż miąższ, włóż do miski blendera, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz, zmiel na gładką masę.
  2. Ogórki obierz, wypestkuj i posiekaj bardzo drobno. Cebulę obierz i pokrój w bardzo małą kostkę. Posiekaj koperek.
  3. Wymieszaj puree z awokado z cebulą, koperkiem i ogórkami.
  4. Filet z łososia pokroić w bardzo małą kostkę.
  5. Na talerzach ułóż krążki do serwowania o średnicy 6–8 cm, na spód wyłóż połowę puree z awokado i wygładź powierzchnię. W kolejnej warstwie ułóż łososia. Następnie ponownie rozgnieć awokado. Przykryj krążki folią i wyjmij przystawkę przed podaniem w lodówce.
  6. Wyjmij naczynie 30 minut wcześniej. przed podaniem i ostrożnie zdejmij pierścień. Udekoruj mikrogreenami i podawaj.

Jak zastąpić śledź pod futrem. Warstwowa noworoczna sałatka rybna

W przepisie na sałatkę wykorzystano aż cztery gatunki szlachetnych ryb. Jest mało prawdopodobne, że codziennie będziesz przygotowywać taką sałatkę rybną, ale na świątecznym stole będzie to dobra alternatywa dla śledzia pod futrem.

Jak zastąpić śledź pod futrem. Warstwowa noworoczna sałatka rybna
Jak zastąpić śledź pod futrem. Warstwowa noworoczna sałatka rybna

Do przygotowania 8-10 porcji potrzebne będą:

  • 2 długie ogórki
  • 400 g świeżego łososia
  • 2 łyżeczki sok z cytryny
  • 300 g wędzonego filetu z ryby maślanej
  • 20 g szczypiorku
  • 300 g łososia wędzonego na zimno
  • 2 małe zielone jabłka
  • 1 gorący wędzony różowy łosoś
  • 10 jajek na twardo
  • 100 g kawioru szczupakowego
  • majonez
  • chleb żytni do podania, można go trochę podsuszyć w tosterze
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na marynowaną cebulę:

  • 2 czerwone słodkie cebule
  • 1 litr wody pitnej
  • 2 łyżki l. brązowy cukier
  • 1 łyżka. l. z kupą soli
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka. l. sos narsharab
  1. Do marynowania pokrój cebulę w drobną kostkę. Wodę z cukrem i solą zagotuj, aż przyprawy się rozpuszczą. Dodaj ocet i narsharab, zalej cebulę i pozostaw na 12 godzin.
  2. Ogórki obierz, pokrój w kostkę o boku 5–7 mm. Świeżego łososia pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, wymieszać z ogórkami na durszlaku, posypać 1,5 łyżką. l. sól, wymieszaj, pozostaw na 15 minut, następnie spłucz zimną pitną wodą i osusz. Pieprz, posypać 0,5 łyżeczki. sok z cytryny.
  3. Rybę maślaną pokroić w tę samą kostkę, posypać 1 łyżeczką. sok z cytryny. Posypać posiekanym szczypiorkiem i wymieszać.
  4. Łososia wędzonego na zimno i obrane jabłka (bez niejadalnych rdzeni i nasion) pokroić w 1 cm kostkę i wymieszać.
  5. Wędzonego różowego łososia pokroić na małe kawałki filetu, usuwając skórę i ości. Jajka obierz i drobno posiekaj, wymieszaj z różowym łososiem i majonezem do smaku, dopraw pieprzem.
  6. Wszystkie przygotowane mieszanki układamy warstwami w przezroczystej misce. Nie zapomnij o cebuli i połóż ją przed świeżym łososiem. Lekko posmaruj wierzchnią warstwę majonezem i dodaj kawior szczupakowy. Odstawić na chwilę do lodówki i podawać z pieczywem.

Sałatka zamiast śledzia pod futrem. Sałatki z rybami, w tym owocami cytrusowymi, do podania w salaterce lub na talerzu

Jak zastąpić śledź pod futrem. Azjatycka sałatka ryżowa z ciepłym łososiem i mandarynkami

Sałatka ta przygotowana jest w stylu panazjatyckim, czyli w przepisie można znaleźć techniki i technologie stosowane w różnych kuchniach azjatyckich. W przygotowaniu ryb łatwo dostrzec japońskie wpływy, jednak dodatek owoców do sałatki najprawdopodobniej wywodzi się z kuchni tajskiej.

Jak zastąpić śledź pod futrem. Azjatycka sałatka ryżowa z ciepłym łososiem i mandarynkami
Jak zastąpić śledź pod futrem. Azjatycka sałatka ryżowa z ciepłym łososiem i mandarynkami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 120 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 czerwona słodka cebula
  • 300 g mandarynek z puszki w syropie lub maksymalnie obranych plasterków mandarynki, skropionych syropem cukrowym 1:1
  • 2,5 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego lub brązowego
  • 50 g mini szpinaku
  • 30 g płatków migdałowych lub siekanych migdałów
  • 450 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 łyżki l. olej roślinny

Do tankowania:

  • 2 łyżeczki Sahara
  • 3 łyżki l. ocet ryżowy
  • 6 łyżek l. sos sojowy
  • 4 łyżki l. ciemny olej sezamowy
  • 1 łyżka. l. czarny i jasny sezam
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na marynatę:

  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki Miód
  • 4 łyżki l. sos sojowy
  • 2 łyżki l. sos rybny
  1. Przygotuj marynatę. Czosnek i imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Dodać miód, sos sojowy i sos rybny i dobrze wymieszać.
  2. Filety z łososia pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, włożyć do miski lub szczelnej torby i zalać marynatą. Mieszaj, aż marynata równomiernie pokryje rybę ze wszystkich stron, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 15-20 minut.
  3. Aby przygotować dressing, połącz cukier z octem ryżowym i sosem sojowym i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać olej sezamowy, sól i pieprz i dobrze wymieszać sos. Dodać nasiona sezamu i wymieszać.
  4. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i gotuj groszek do miękkości, 5 minut. Następnie odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą.
  5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić w duże paski. Umieść mandarynki na durszlaku, aby odsączyć syrop.
  6. W dużej misce wymieszaj ryż, groszek, szpinak, cebulę, mandarynki i posiekane migdały. Polej sałatkę sosem, zachowując około 2 łyżek. l. i zamieszaj.
  7. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym i smaż łososia ze wszystkich stron na złoty kolor, 4–5 minut. Rybę przełożyć na ręczniki papierowe i dodać do sałatki. Skropić pozostałym dressingiem i natychmiast podawać.

Jak zastąpić śledź pod futrem. Sałatka z łososiem, krewetkami i grejpfrutem

W sałatce z krewetkami i grejpfrutem zamiast łososia odpowiednia jest każda inna tłusta ryba: halibut, sum, pstrąg karelski.

Sałatka z łososiem, krewetkami i grejpfrutem
Sałatka z łososiem, krewetkami i grejpfrutem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 8–12 dużych surowych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 grejpfruty
  • 300 g filetu z łososia bez skóry w jednym kawałku
  • 100 g rukoli
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Krewetki obieramy ze skorupek (ogony można zostawić). Odetnij plecy…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja