Jak ugotować nadziewaną karkówkę, tak aby nie pozostał ani jeden kawałek
gastronomia 14 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Słodka papryka znajdująca się w pieczonej w piekarniku szyjce doda potrawie dodatkowego uroku, a różnorodność przypraw i przypraw nada jej szerokiej gamy smaków. Goście będą prosić o więcej i nie zostawią ani kawałka na jutro.
Ważne punkty
- Im większy kawałek wieprzowiny, tym będzie smaczniejszy. Obliczając czas gotowania należy kierować się wzorem: „20 minut na każde 500 g mięsa i 20 minut na cały kawałek”.
- Aby mieć pewność, że wieprzowina jest upieczona od środka, należy sprawdzić jej temperaturę specjalnym termometrem do mięsa, wkładając go w sam środek (z uwzględnieniem głębokości). Nie powinna być niższa niż 68°C i nie wyższa niż 72°C.
- Jeśli do mieszanki przypraw dodasz ciemne muscovado zamiast zwykłego białego cukru, mięso będzie miało przyjemny smak.
- W zależności od rodzaju musztardy smak skórki będzie się różnić. Spróbuj na przykład użyć miodowej musztardy Dijon.
Karczek wieprzowy faszerowany papryką
Karczek wieprzowy faszerowany papryką
Czego potrzebujesz:
- 2-2,5 kg karkówki w jednym kawałku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 1 łyżka. l. Musztarda Dijon
- 1 łyżeczka cynamon
- 2 łyżki l. kminek
- 2 łyżki l. mielona papryka
- 1 łyżeczka mielony pieprz
- 2 łyżki l. sól
- 2 łyżki l. Sahara
Składniki na Karkówkę Nadziewaną Papryką
Co należy zrobić: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Paprykę słodką obierz i pokrój w cienkie kawałki o wymiarach około 1×3 cm. Wymieszaj wszystkie przyprawy, sól i cukier. Zwiń kostki pieprzu w 1 łyżce. l. pikantna mieszanka.
Obtocz plasterki papryki w pikantnej mieszance
Wytrzyj wieprzowinę do sucha ręcznikami papierowymi. Weź wąski, cienki i ostry nóż i połóż mięso na desce. Wbij nóż w mięso, nie przecinając go do końca i obróć go o 90°, nie wyjmując go. W rezultacie obok noża powstaje dziura.
Za pomocą noża zrób dziurę wewnątrz miąższu
Pomagając sobie wykałaczką lub patykiem, włóż w ten otwór kostkę pieprzu i ostrożnie wyjmij nóż, tak aby nadzienie pozostało w środku. W ten sposób wypełnij całą szyję.
Posyp szyję pieprzem
Pozostałą pikantną mieszankę wymieszaj z musztardą i olejem roślinnym.
Wymieszaj pikantną mieszankę z musztardą i olejem roślinnym
Blachę lub naczynie do pieczenia wyłóż folią, ułóż szyjkę i obtocz ją ze wszystkich stron pikantną mieszanką. Umieść blachę do pieczenia lub formę do pieczenia w dolnej jednej trzeciej części piekarnika na 20 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140°C i piecz przez 1 godzinę.
Ułóż szyję w naczyniu do pieczenia i posmaruj ją pikantną mieszanką ze wszystkich stron
Obróć mięso na drugą stronę i piecz przez kolejne 40-70 minut, w zależności od wagi. Wyjmij patelnię z piekarnika, przykryj szyję folią i odstaw na 20 minut. Teraz możesz podawać na gorąco, krojąc w plasterki.
Piec karkówkę w piekarniku przez 40–70 minut. w zależności od wagi
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca24 grudnia 2021 r
Świetne danie wakacyjne. Dziękuję za szczegółowy przepis. Przed nami wiele świąt, zdecydowanie warto spróbować gotować.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych