Jak ugotować nadziewaną karkówkę, tak aby nie pozostał ani jeden kawałek

Jak ugotować nadziewaną karkówkę, tak aby nie pozostał ani jeden kawałek

Jak ugotować nadziewaną karkówkę, tak aby nie pozostał ani jeden kawałek

gastronomia 14 stycznia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Słodka papryka znajdująca się w pieczonej w piekarniku szyjce doda potrawie dodatkowego uroku, a różnorodność przypraw i przypraw nada jej szerokiej gamy smaków. Goście będą prosić o więcej i nie zostawią ani kawałka na jutro.

Karczek wieprzowy faszerowany papryką

Ważne punkty

  1. Im większy kawałek wieprzowiny, tym będzie smaczniejszy. Obliczając czas gotowania należy kierować się wzorem: „20 minut na każde 500 g mięsa i 20 minut na cały kawałek”.
  2. Aby mieć pewność, że wieprzowina jest upieczona od środka, należy sprawdzić jej temperaturę specjalnym termometrem do mięsa, wkładając go w sam środek (z uwzględnieniem głębokości). Nie powinna być niższa niż 68°C i nie wyższa niż 72°C.
  3. Jeśli do mieszanki przypraw dodasz ciemne muscovado zamiast zwykłego białego cukru, mięso będzie miało przyjemny smak.
  4. W zależności od rodzaju musztardy smak skórki będzie się różnić. Spróbuj na przykład użyć miodowej musztardy Dijon.

Karczek wieprzowy faszerowany papryką

Karczek wieprzowy faszerowany papryką
Karczek wieprzowy faszerowany papryką

Czego potrzebujesz:

  • 2-2,5 kg karkówki w jednym kawałku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 1 łyżka. l. Musztarda Dijon
  • 1 łyżeczka cynamon
  • 2 łyżki l. kminek
  • 2 łyżki l. mielona papryka
  • 1 łyżeczka mielony pieprz
  • 2 łyżki l. sól
  • 2 łyżki l. Sahara

Składniki na Karkówkę Nadziewaną Papryką
Składniki na Karkówkę Nadziewaną Papryką

Co należy zrobić: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Paprykę słodką obierz i pokrój w cienkie kawałki o wymiarach około 1×3 cm. Wymieszaj wszystkie przyprawy, sól i cukier. Zwiń kostki pieprzu w 1 łyżce. l. pikantna mieszanka.

Obtocz plasterki papryki w pikantnej mieszance
Obtocz plasterki papryki w pikantnej mieszance

Wytrzyj wieprzowinę do sucha ręcznikami papierowymi. Weź wąski, cienki i ostry nóż i połóż mięso na desce. Wbij nóż w mięso, nie przecinając go do końca i obróć go o 90°, nie wyjmując go. W rezultacie obok noża powstaje dziura.

Za pomocą noża zrób dziurę wewnątrz miąższu
Za pomocą noża zrób dziurę wewnątrz miąższu

Pomagając sobie wykałaczką lub patykiem, włóż w ten otwór kostkę pieprzu i ostrożnie wyjmij nóż, tak aby nadzienie pozostało w środku. W ten sposób wypełnij całą szyję.

Napełnij szyję pieprzem
Posyp szyję pieprzem

Pozostałą pikantną mieszankę wymieszaj z musztardą i olejem roślinnym.

Wymieszaj pikantną mieszankę z musztardą i olejem roślinnym
Wymieszaj pikantną mieszankę z musztardą i olejem roślinnym

Blachę lub naczynie do pieczenia wyłóż folią, ułóż szyjkę i obtocz ją ze wszystkich stron pikantną mieszanką. Umieść blachę do pieczenia lub formę do pieczenia w dolnej jednej trzeciej części piekarnika na 20 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140°C i piecz przez 1 godzinę.

Ułóż szyję w naczyniu do pieczenia i posmaruj ją pikantną mieszanką ze wszystkich stron
Ułóż szyję w naczyniu do pieczenia i posmaruj ją pikantną mieszanką ze wszystkich stron

Obróć mięso na drugą stronę i piecz przez kolejne 40-70 minut, w zależności od wagi. Wyjmij patelnię z piekarnika, przykryj szyję folią i odstaw na 20 minut. Teraz możesz podawać na gorąco, krojąc w plasterki.

Piec karkówkę w piekarniku przez 40–70 minut. w zależności od wagi
Piec karkówkę w piekarniku przez 40–70 minut. w zależności od wagi
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca24 grudnia 2021 r

Świetne danie wakacyjne. Dziękuję za szczegółowy przepis. Przed nami wiele świąt, zdecydowanie warto spróbować gotować.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja