Jak ugotować kapuśniak z ciekawymi dodatkami. Tradycyjnemu daniu dodajemy specjalne akcenty

Jak ugotować kapuśniak z ciekawymi dodatkami. Tradycyjnemu daniu dodajemy specjalne akcenty

Jak ugotować kapuśniak z ciekawymi dodatkami. Tradycyjnemu daniu dodajemy specjalne akcenty

gastronomia 17 stycznia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Szczi to dość klasyczne danie, ale za pomocą różnych dodatków można nadać mu bardziej niezwykłe akcenty – przygotuj lżejszą lub wręcz pożywną wersję, ugotuj kapuśniak po ukraińsku, a nawet po azjatycku!

Jak gotować zupę kapuścianą

Tradycyjna zupa kapuściana

Tradycyjna zupa kapuściana
Tradycyjna zupa kapuściana

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina

Czego potrzebujesz:

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. ghee lub olej roślinny
  • 1 łyżeczka mieszanka ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • sól

Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno pokroić w paski, usuwając łodygę, obraną cebulę i marchewkę. Paluszki kapusty pokroić w poprzek na kawałki o długości 2,5–3 cm 2. Ziemniaki obrać i pokroić według uznania. Zmiażdżyć, obrać i drobno posiekać czosnek. 3. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek i marchewkę, dodaj sól i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. 4. Zalać 1,5 litra zimnej wody pitnej, zagotować, dodać ziarna pieprzu i ziemniaki, gotować do miękkości ziemniaków, 20 minut. 5. Ziemniaki wyjmij łyżką cedzakową, rozgnieć na gładką masę i włóż z powrotem na patelnię. Dodać kapustę i liść laurowy, posolić i gotować 7–10 minut. Wyjmij liść laurowy, przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodatki:

1. Opcja szybkiego mięsa: dodaj podsmażony boczek i szynkę/kiełbaski wraz z kapustą.

Zupa z kapusty mięsnej
Zupa z kapusty mięsnej

2. Opcja „Odżywcza”: na talerz z kapuśniakiem dodaj mieszankę smażonej cebuli i posiekanych jajek na twardo.

Pożywna kapuśniak
Pożywna kapuśniak

3. Wersja „ukraińska”: do przygotowanego kapuśniaku dodać drobno posiekaną mieszankę 100 g smalcu, 1 dużego pęczka natki pietruszki/koperku i 3 ząbków czosnku.

Ukraińska kapuśniak
Ukraińska kapuśniak

4. Wersja „azjatycka”: najpierw dodaj świeży imbir wraz z cebulą i czosnkiem, następnie jedną trzecią świeżej kapusty zastąp kimchi.

Zupa z kapusty azjatyckiej
Zupa z kapusty azjatyckiej

5. Opcja „zielona”: połowę kapusty zastąp dojrzałym szpinakiem, pokrojonym w ten sam sposób.

Zupa z zielonej kapusty

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zupa kapuśniakowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja