Jak ugotować ciasto na patelni i babeczki w kuchence mikrofalowej
Olga Zacharowa 13 listopada 2023 r(7)Dodaj do ulubionychUdział
Niektórzy narzekają, że nie pieczą słodkich wypieków, bo nie mają piekarnika lub źle działa. Utalentowany domowy cukiernik znalazł wyjście z sytuacji. Olga Stikhareva (@Olgastih)nasz wieloletni i lojalny użytkownik.
Treść artykułu:
- Ciasto czekoladowe z malinami na patelni
- Babeczki owsiane z czarnymi porzeczkami w kuchence mikrofalowej
Ciasto czekoladowe z malinami na patelni
To szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z kwaśną śmietaną, którego warstwy ciasta piecze się na patelni. W tym celu najlepiej użyć patelni z grubym dnem. Olga wzięła patelnię o średnicy dna 21 cm i upiekła 5 ciastek.
Do kwaśnej śmietany lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 20%, optymalnie rustykalną kwaśną śmietanę, aby łyżka stała.
Ciasto czekoladowe z malinami na patelni
Aby przygotować ciasto na 6-8 porcji potrzebujesz:
- Mąka premium 250
- 10 g proszku do pieczenia
- 15 g proszku kakaowego
- 160 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 2 jajka
- 130 ml mleka
- 50 g oleju roślinnego
- 0,5 łyżeczki soda oczyszczona
- 150 g wody (wrzącej wody)
- jagody lub owoce do podania
Do kremu:
- 500 g kwaśnej śmietany
- 150 g drobnego cukru
- Aby przygotować ciasto, do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać.
- W drugiej misce ubij widelcem jajka, mleko i olej roślinny na gładką masę. Dosypujemy sodę oczyszczoną i zalewamy wrzątkiem, wszystko szybko mieszamy. Ciasto powinno być płynne.
- Ciasta pieczemy na rozgrzanej patelni jak naleśniki. Ciasto wlewamy do chochli i przechylając patelnię rozprowadzamy je po całej powierzchni dna. Piec na średnim ogniu pod przykryciem przez 4 minuty. z każdej strony. W razie potrzeby przed pieczeniem każdego ciasta posmaruj patelnię olejem roślinnym.
- Gdy ciasto upiecze się po określonym czasie, odwróć je i piecz – bez przykrycia – przez kolejne 30-60 sekund.
- Upieczone ciasta układamy na stole wyłożonym ręcznikiem lub papierem do pieczenia. Przykryj je ręcznikiem, aby zapobiec wyschnięciu. Ciasta muszą całkowicie ostygnąć. Wykrawaj je pierścieniem ciasta o średnicy 18 cm. Pierścień powinien mieć o kilka cm mniejszą średnicę niż patelnia.
- Na śmietanę ubij śmietanę z cukrem, najpierw na małej prędkości, a następnie na maksymalnej, aż będzie przewiewna i puszysta, 7-10 minut. Cukier powinien się rozpuścić.
- Składanie ciasta można wykonać z pierścieniem ciasta lub bez niego. Każde ciasto smarujemy kremem, zostawiając odrobinę kremu do ostatecznej dekoracji ciasta. Górna warstwa jest kremowa. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny do namoczenia.
- Resztki ciasta zmiel w blenderze. Wyjmij ciasto, boki posmaruj pozostałym kremem, posyp przygotowaną bułką tartą i udekoruj jagodami lub owocami.
Babeczki owsiane z czarnymi porzeczkami w kuchence mikrofalowej
To czekoladowe babeczki na bazie płatków owsianych błyskawicznych. Porzeczki można zastąpić innymi jagodami, ale nie ma potrzeby z nich całkowicie rezygnować. Jagody są koniecznością w przepisach – nadają muffinom „soczystości”.
Jeśli używasz foremek ceramicznych, posmaruj je masłem. A jeśli są szklane, form nie trzeba smarować niczym.
Upiecz każdą babeczkę w kuchence mikrofalowej osobno, czyli w kuchence mikrofalowej powinna znajdować się tylko jedna forma! Dzięki temu babeczki upieczą się bardziej równomiernie.
Babeczki owsiane z czarnymi porzeczkami w kuchence mikrofalowej
Do przygotowania 8 babeczek potrzebujesz:
- 160 g płatków owsianych
- 80 g masła plus do kokilek
- 60-80 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- trochę więcej niż 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia
- 20 g proszku kakaowego
- 3 duże jajka
- 180-200 ml mleka
- 150-200 g czarnych porzeczek
- sól
- Zmiel płatki owsiane. Wybierz stopień zmielenia od drobnego do średniego – nie ma potrzeby mielenia na mąkę, mogą pozostać małe kawałki płatków owsianych. Rozpuść masło, ale nie gotuj!
- Przygotowane płatki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, kakao w proszku i solą.
- Do suchej mieszanki dodać jajka, mleko i roztopione masło, ubijać widelcem na gładką masę. Zamieszać. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta naleśnikowego, tylko trochę rzadsza.
- Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przełóż do foremek nadających się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Wypełnij je do około ¾ wysokości.
- Piec przy 850 W, 90 sek. Czas pieczenia będzie zależał od mocy kuchenki mikrofalowej i objętości ciasta w formie, dlatego należy sprawdzić gotowość ciasta i w razie potrzeby upiec je ponownie z tą samą mocą. Ostudzić babeczki i podawać udekorowane jagodami, śmietaną lub dżemem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mikrofala #domowe ciasto #kuchenka mikrofalowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstancja15 lutego 2021 r
Mam kuchenkę mikrofalową inwertorową ze specjalnym zestawem naczyń. Charlotte okazuje się bardzo smaczna i gotuje bardzo szybko.
00OdpowiedźKonstanca14 lutego 2021 r
Piekłam już kilka razy szybkie ciasteczka czekoladowe w kuchence mikrofalowej. Okazuje się pyszne.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych