Jak ugotować ciasto na patelni i babeczki w kuchence mikrofalowej

Jak ugotować ciasto na patelni i babeczki w kuchence mikrofalowej

Jak ugotować ciasto na patelni i babeczki w kuchence mikrofalowej

Olga Zacharowa 13 listopada 2023 r5.00(7)Dodaj do ulubionychUdział

Niektórzy narzekają, że nie pieczą słodkich wypieków, bo nie mają piekarnika lub źle działa. Utalentowany domowy cukiernik znalazł wyjście z sytuacji. Olga Stikhareva (@Olgastih)nasz wieloletni i lojalny użytkownik.

Jak ugotować ciasto na patelni i babeczki w kuchence mikrofalowej

Treść artykułu:

  • Ciasto czekoladowe z malinami na patelni
  • Babeczki owsiane z czarnymi porzeczkami w kuchence mikrofalowej

Ciasto czekoladowe z malinami na patelni

To szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z kwaśną śmietaną, którego warstwy ciasta piecze się na patelni. W tym celu najlepiej użyć patelni z grubym dnem. Olga wzięła patelnię o średnicy dna 21 cm i upiekła 5 ciastek.

Do kwaśnej śmietany lepiej jest wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 20%, optymalnie rustykalną kwaśną śmietanę, aby łyżka stała.

Ciasto czekoladowe z malinami na patelni
Ciasto czekoladowe z malinami na patelni

Aby przygotować ciasto na 6-8 porcji potrzebujesz:

  • Mąka premium 250
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 15 g proszku kakaowego
  • 160 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 130 ml mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 0,5 łyżeczki soda oczyszczona
  • 150 g wody (wrzącej wody)
  • jagody lub owoce do podania

Do kremu:

  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 150 g drobnego cukru
  1. Aby przygotować ciasto, do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać.
  2. W drugiej misce ubij widelcem jajka, mleko i olej roślinny na gładką masę. Dosypujemy sodę oczyszczoną i zalewamy wrzątkiem, wszystko szybko mieszamy. Ciasto powinno być płynne.
  3. Ciasta pieczemy na rozgrzanej patelni jak naleśniki. Ciasto wlewamy do chochli i przechylając patelnię rozprowadzamy je po całej powierzchni dna. Piec na średnim ogniu pod przykryciem przez 4 minuty. z każdej strony. W razie potrzeby przed pieczeniem każdego ciasta posmaruj patelnię olejem roślinnym.
  4. Gdy ciasto upiecze się po określonym czasie, odwróć je i piecz – bez przykrycia – przez kolejne 30-60 sekund.
  5. Upieczone ciasta układamy na stole wyłożonym ręcznikiem lub papierem do pieczenia. Przykryj je ręcznikiem, aby zapobiec wyschnięciu. Ciasta muszą całkowicie ostygnąć. Wykrawaj je pierścieniem ciasta o średnicy 18 cm. Pierścień powinien mieć o kilka cm mniejszą średnicę niż patelnia.
  6. Na śmietanę ubij śmietanę z cukrem, najpierw na małej prędkości, a następnie na maksymalnej, aż będzie przewiewna i puszysta, 7-10 minut. Cukier powinien się rozpuścić.
  7. Składanie ciasta można wykonać z pierścieniem ciasta lub bez niego. Każde ciasto smarujemy kremem, zostawiając odrobinę kremu do ostatecznej dekoracji ciasta. Górna warstwa jest kremowa. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny do namoczenia.
  8. Resztki ciasta zmiel w blenderze. Wyjmij ciasto, boki posmaruj pozostałym kremem, posyp przygotowaną bułką tartą i udekoruj jagodami lub owocami.

Babeczki owsiane z czarnymi porzeczkami w kuchence mikrofalowej

To czekoladowe babeczki na bazie płatków owsianych błyskawicznych. Porzeczki można zastąpić innymi jagodami, ale nie ma potrzeby z nich całkowicie rezygnować. Jagody są koniecznością w przepisach – nadają muffinom „soczystości”.

Jeśli używasz foremek ceramicznych, posmaruj je masłem. A jeśli są szklane, form nie trzeba smarować niczym.

Upiecz każdą babeczkę w kuchence mikrofalowej osobno, czyli w kuchence mikrofalowej powinna znajdować się tylko jedna forma! Dzięki temu babeczki upieczą się bardziej równomiernie.

Babeczki owsiane z czarnymi porzeczkami w kuchence mikrofalowej
Babeczki owsiane z czarnymi porzeczkami w kuchence mikrofalowej

Do przygotowania 8 babeczek potrzebujesz:

  • 160 g płatków owsianych
  • 80 g masła plus do kokilek
  • 60-80 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • trochę więcej niż 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia
  • 20 g proszku kakaowego
  • 3 duże jajka
  • 180-200 ml mleka
  • 150-200 g czarnych porzeczek
  • sól
  1. Zmiel płatki owsiane. Wybierz stopień zmielenia od drobnego do średniego – nie ma potrzeby mielenia na mąkę, mogą pozostać małe kawałki płatków owsianych. Rozpuść masło, ale nie gotuj!
  2. Przygotowane płatki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, kakao w proszku i solą.
  3. Do suchej mieszanki dodać jajka, mleko i roztopione masło, ubijać widelcem na gładką masę. Zamieszać. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta naleśnikowego, tylko trochę rzadsza.
  4. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
  5. Ciasto przełóż do foremek nadających się do podgrzewania w kuchence mikrofalowej. Wypełnij je do około ¾ wysokości.
  6. Piec przy 850 W, 90 sek. Czas pieczenia będzie zależał od mocy kuchenki mikrofalowej i objętości ciasta w formie, dlatego należy sprawdzić gotowość ciasta i w razie potrzeby upiec je ponownie z tą samą mocą. Ostudzić babeczki i podawać udekorowane jagodami, śmietaną lub dżemem.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mikrofala #domowe ciasto #kuchenka mikrofalowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancjaKonstancja15 lutego 2021 r

Mam kuchenkę mikrofalową inwertorową ze specjalnym zestawem naczyń. Charlotte okazuje się bardzo smaczna i gotuje bardzo szybko.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca14 lutego 2021 r

Piekłam już kilka razy szybkie ciasteczka czekoladowe w kuchence mikrofalowej. Okazuje się pyszne.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja