Jak szybko i łatwo przygotować majonez używając czosnku zamiast jajek
Olga Zacharowa 2 września 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Już dawno nie kupowałam w sklepie gotowego majonezu. Uważam to za relikt przeszłości. Jeśli muszę ubrać sałatkę, majonez przygotowuję samodzielnie, używając blendera. Zajmuje to niewiele czasu, a smak sosu można dostosować do własnych upodobań. Ostatnio moda na majonez bez jajek stała się nawykiem. A robienie majonezu z czosnkiem zamiast jajek to pasja.
O czym porozmawiamy w artykule:Jak zrobić majonez czosnkowy bez jajek Sekrety robienia majonezu czosnkowego bez jajek Jak używam majonezu czosnkowego bez jajek
Zeszłego lata odwiedziłem przyjaciółkę na jej daczy w rejonie Włodzimierza i tam spróbowałem majonezu z czosnkiem zamiast jajek. To nie był sos czosnkowy, ale „piosenka”. Moja droga Wasylisa miała długi i burzliwy romans z Libańczykiem Sarikh, który nauczył ją gotować sos toum. W Zgarcie, rodzinnym mieście namiętnego Araba, do sosu dodaje się miętę i przyprawę nazywa się zeit wa toum („masło z czosnkiem”), ale ta odmiana nie do końca przypadła nam do gustu – smak był bardzo specyficzny. Okazało się jednak, że nasz czosnek dobrze wpisuje się w przepis libańskiego klasyka i łatwo go przygotować w rosyjskiej kuchni za pomocą robota kuchennego lub stacjonarnego blendera.
Jak zrobić majonez czosnkowy bez jajek
Tum jest podstawą kuchni libańskiej i jest czymś więcej niż tylko kolejną przyprawą. Z łatwością dodaje energii czosnku do każdego dania i wymaga tylko czterech składników i wody.
Do przygotowania około 900 ml majonezu czosnkowego bez jajek potrzebujemy:
- 140 g obranego czosnku
- 1,5 łyżeczki sól morska lub 1 łyżeczka. sól kuchenna
- 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (z około 2 średnich cytryn)
- 60 ml wody z lodem
- Najlepiej 600 ml neutralnego oleju roślinnego, bez mocnego smaku i aromatu, oleju z pestek winogron lub rzepaku
- Przygotuj gładką pastę czosnkową. Aby uzyskać najsmaczniejszy majonez libański, użyj najświeższego możliwego czosnku. Do tego sosu nie nadaje się dojrzały, kiełkujący czosnek z luźnymi główkami.
- Obierz czosnek i rozłóż główkę na ząbki. Aby silny posmak i aromat czosnku nie dezorientował krewnych i przyjaciół, przecinam każdy ząbek na pół i usuwam zielony kiełek. Oczywiście nie da się całkowicie „ukryć” czosnku w majonezie, ale nikt już na to nie narzeka. Cały „gniew” czosnku zawarty jest w tej kiełku.
- Włóż czosnek do miski blendera i dodaj sól morską. Zmiel mieszaninę w krótkich impulsach, aż uzyskasz puree. Od czasu do czasu silikonową szpatułką zeskrobuję czosnek z boków miski. Czosnek należy całkowicie rozdrobnić, aby majonez nadał nie tylko smak i aromat, ale także stał się stabilizatorem emulsji – zamiennikiem jajek.
- Gdy masa czosnkowa będzie już gładka, czas dodać do niej płyn. W klasycznym majonezie, który przygotowuje się za pomocą blendera zanurzeniowego, można dodać cały płyn na raz, ponieważ jajka są silnym emulgatorem. Ponieważ czosnek jest słabszym emulgatorem, płyn należy wprowadzać stopniowo i powoli.
- Dodaj 1 łyżkę. l. sok z cytryny i kontynuuj mieszanie, aż zacznie tworzyć się średnio gęsta pasta. Dodaj jeszcze 1 łyżkę. l. sok z cytryny i miksuj, aż będzie gładka.
- Do miski powoli i cienkim strumieniem wlewaj olej roślinny. Po dodaniu każdego pół szklanki oleju (100 ml) dodaję po 1 łyżce. l. łyżka soku z cytryny i wody. Dodając na zmianę olej, sok z cytryny i wodę, otrzymuję puszysty i trwały majonez czosnkowy bez jajek. Aby uzyskać gęstszy sos o delikatnym smaku, dodaję więcej oliwy, a aby uzyskać ostrzejszy i bogatszy smak, dodaję więcej czosnku.
Sekrety robienia majonezu czosnkowego bez jajek
Majonez klasyczny to stabilna emulsja wynikająca z silnych właściwości wiążących jaj. Tworzą emulsję niemieszających się ze sobą płynów, dlatego majonez jest tak gęsty, że z łatwością można go rozsmarować na pieczywie/toście. Wielokrotnie widziałam na zagranicznych stronach internetowych, że jedno jajko może zemulgować jeden galon oleju (3,7 l). Odpowiednio przygotowany majonez czosnkowy bez jajek będzie równie gęsty dzięki siekanemu czosnkowi. Dopiero przygotowanie prawidłowego brzucha wymaga przestrzegania ścisłych wytycznych i przepisów.
- Aby uzyskać jednolitą konsystencję, przypominającą klasyczny majonez, przygotowujemy sos czosnkowy w misie robota kuchennego lub blendera stacjonarnego. Próba przygotowania brzucha za pomocą blendera zanurzeniowego spowoduje, że konsystencja będzie rzadsza, podobna do sosu sałatkowego.
- Najpierw umieść misę robota kuchennego lub miksera stojącego w lodówce. Wyślij tam olej roślinny na co najmniej 3 godziny.
- Libańczycy zalecają wcześniejsze namoczenie czosnku w lodowatej wodzie (na 20-30 minut), aby nadać mu mniej ostry smak. Pamiętaj, aby następnie dokładnie osuszyć czosnek ręcznikiem papierowym.
- Naprzemienne dodawanie oliwy z odrobiną soku z cytryny i wody zapobiega oddzielaniu się tłuszczu i tworzy idealną konsystencję sosu. Prawidłowe wymieszanie składników może zająć około 15 minut pracy blendera.
- Jeśli nie masz blendera, użyj moździerza i tłuczka. W zależności od wielkości naczynia kuchennego może zaistnieć potrzeba ugotowania brzucha w kilku partiach – w małych partiach. W moździerzu wymieszaj obrany czosnek z solą i utrzyj, aż uzyskasz gładką pastę. Wymieszaj 1 łyżeczkę. oleje, wodę i pastę, dodając każdorazowo kilka kropel soku z cytryny. Powtarzaj, aż cały olej, sok z cytryny i woda połączą się.
- Jeśli emulsja się rozdzieliła, można ją łatwo przywrócić za pomocą białka jaja. W misie miksera wymieszaj 1 białko z 50 ml zepsutej emulsji, aż masa będzie puszysta. Nie wyłączając silnika, powoli wlej pozostałą emulsję i utrzyj majonez czosnkowy na gładką masę. Choć powstały sos nie będzie już tradycyjnym sosem libańskim, będzie pyszny i kremowy.
Jak wykorzystać majonez czosnkowy bez jajek
W ciągu roku kilka razy wracałem do brzucha. To świetna wegetariańska i bezmięsna alternatywa dla majonezu, która ożywi każdą kanapkę, kanapkę lub burgera. W mojej kuchni sos zaprzyjaźnił się z gotowanymi młodymi ziemniakami i gotowaną wieprzowiną, jajkami w koszulce i warzywami smażonymi/duszonymi. Majonez czosnkowy bez jajek wziął udział w moich urodzinach dekorując grillowane mięsa i kurczaka oraz zagościł na sylwestrowym stole jako dressing Olivier z ozorem wołowym. Ten majonez czosnkowy w stylu libańskim jest idealny wszędzie.
Na szczęście tum jest dość łatwy do zrobienia i zachowuje świeżość w lodówce przez miesiąc, więc nie ma powodu narzekać, że jest go za dużo. Jeśli majonez czosnkowy będzie początkowo zbyt ostry, po kilku dniach przechowywania w lodówce zmięknie.
AquafabaPłyn z puszki zielonego groszku lub fasoli konserwowej jest także doskonałym substytutem jajek w niektórych potrawach. Aquafaba zamiast białek przyda się do bez i musu czekoladowego, a w majonezie zamiast żółtek. Sos z aquafaby jest lżejszy – zarówno pod względem konsystencji, jak i sytości, ale doskonale nadaje się do dressingów do sałatek (sałatka Olivier i mimoza). Zobacz wskazówki dotyczące stosowania aquafaby Tutaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wrzesień #czosnkowy #sos #majonez #kuchnia libańskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych