Jak stworzyć smak dzieciństwa? Przepis na domowy koktajl mleczny z lodami i bez!

Koktajl mleczny w domu z lodami i bez, zupełnie jak w dzieciństwie

Koktajl mleczny w domu z lodami i bez, zupełnie jak w dzieciństwie

Przygotowanie koktajlu mlecznego w domu jest łatwym zadaniem, wystarczy zdecydować o wyniku. Jak zrobić domowy koktajl mleczny z lodami? Porozmawiajmy o opcjach gotowania. Jeśli masz ochotę na milkshake, jak w ZSRR, to i my zdradzimy Ci ten sekret. Przygotowanie koktajlu mlecznego w blenderze z pysznymi dodatkami jest bardzo proste. Wypróbuj dowolny przepis na koktajl mleczny z lodami lub bez. Lody mokka, frappe wiśniowe, galaretka jagodowa, frappe imbirowo-miętowe czy orzechowe – każdy koktajl mleczny jest dobry na swój sposób.

Koktajl mleczny w domu z lodami i bez, zupełnie jak w dzieciństwieO czym porozmawiamy w artykule:Koktajl mleczny w domu, jak w ZSRRJak zrobić koktajl mleczny w domu, z lodamiJak zrobić koktajl mleczny w domu, bez lodów w stylu zdrowego stylu życiaJak zrobić koktajl mleczny w domu, bez mlekaCo można dodać do domowego koktajlu mlecznegoMocha- koktajl glazurowanyWiśniowy frappeJagodowa galaretka z lodami waniliowymi Koktajl mleczny z lodami, imbirem i miętą Koktajl mleczny orzechowy

Tradycyjny koktajl mleczny składa się z 2-3 składników. Przede wszystkim jest to mleko i lody lub sorbet (podpowiemy poniżej, kiedy trzeba go użyć). Jeśli lody mają jasny smak – dodaje się do nich wanilię, jagody, czekoladę – to wystarczy. Ale nie dla wymagających miłośników koktajli mlecznych! W ich przypadku do koktajlu waniliowego trzeba dodać trochę więcej naturalnej wanilii, do koktajlu truskawkowego świeże jagody, a do koktajlu czekoladowego odrobinę czekolady, najlepiej gorzkiej – wtedy właśnie tego potrzebujesz!

Porozmawiajmy o tym, jak możesz zrobić naprawdę pyszne koktajle mleczne w domu.

Koktajl mleczny w domu, jak w ZSRR

W czasach sowieckich koktajl mleczny sprzedawano w wielu sklepach spożywczych i kawiarniach. A szklanka bujnego, pienistego, zimnego i najsmaczniejszego koktajlu kosztuje 10 kopiejek. Milkshake tak im się spodobał, że właśnie po niego przyszli do sklepu, ustawili się w kolejce i z fascynacją obserwowali pracę masywnego, głośno brzęczącego miksera Woroneż z dużymi metalowymi szklankami.

Aby przygotować koktajl mleczny w domu z lodami, jak w ZSRR, musisz przestrzegać 5 prostych zasad.

  • Zawartość tłuszczu w mleku wynosi 2,5%. Powinno być bardzo schłodzone. Niektórzy miłośnicy koktajli mlecznych z czasów Związku Radzieckiego piszą, że opakowanie mleka należy włożyć do zamrażarki na 1,5–2 godziny. My nie przygotowywaliśmy koktajlu z tak mrożonego mleka, tylko po prostu odstawialiśmy go na górną półkę do lodówki na noc, a następnie na 30– Włóż do zamrażarki na 45 minut tuż przed przygotowaniem domowego koktajlu mlecznego. Jeśli zdecydujesz się na włożenie mleka do zamrażarki na dłuższy czas, okresowo zdejmuj opakowanie i dokładnie nim potrząśnij, aby zapobiec tworzeniu się lodu.
  • Do domowego koktajlu mlecznego używamy syropu waniliowego lub truskawkowego, aby nie odbiegać daleko od pierwotnego źródła. Wielu w RuNet pisze, że w ZSRR używano syropu pomarańczowego. W wiarygodnych źródłach (książki kucharskie, mapy technologiczne) takich informacji nie znaleźliśmy.
  • Wybieramy lody kremowe i lekko roztopione.
  • Składniki w naczyniu miksującym umieścić w określonej kolejności: mleko, syrop, lody. I ubijaj, ubijaj, ubijaj.
  • Szybkość ubijania jest bardzo ważna! Im jest większy, tym lepiej. Aby przygotować koktajle mleczne w domu, użyj wydajnych mikserów, robotów kuchennych lub maszyn. Wstrząsaj napojem przez co najmniej 1 minutę.

Oczywiście w ZSRR koktajle mleczne przygotowywano nie tylko w sklepach. W książce L. Lehmkula „Świąteczny stół”, wydanie z 1972 r., znajduje się taki fajny przepis, przeznaczony na 3 porcje (do odmierzania służy cięta szklanka):

„2 łyżki. l. drobno pokruszony lód, 2/3 szklanki mleka, 2 ½ szklanki wody, 7 g cukru, 5 łyżeczek. kakao, 1 jajko.

Zagotuj wodę z cukrem i kakao. Fajny. Ubij miotłą lub mikserem z jajkami. Lód rozłóż do szklanek, wlej koktajl i od razu podawaj.

Jak widać stosuje się zupełnie inne podejście do przygotowania milkshake’a w domu, w którym nie ma miejsca na lody.

Jak zrobić koktajl mleczny w domu: z lodami

  1. Mocny blender to podstawa. Sam określ proporcje składników według własnego gustu. Zwykle na 150 ml mleka należy wziąć 100 g lodów i 50–70 g jagód, jeśli koktajl jest jagodowy. Jeśli stosuje się syrop, zwykła dawka wynosi 20 g, ale jest to kwestia gustu.
  2. Wszystkie składniki umieścić w szklanej misie lub misie blendera i zmiksować, nie dopuszczając do nagrzania lodów. Przelać do szklanki (lepiej wcześniej schłodzić w zamrażarce) – i gotowe!
  3. Oczywiście, jeśli nie masz blendera, wystarczy mikser. Tylko bądź ostrożny podczas przygotowywania koktajlu mlecznego, ponieważ te delikatne napoje uwielbiają się pluskać.
  4. Przed podaniem udekoruj smoothie jagodami, plasterkami owoców sezonowych, kawałkami czekolady lub kakao, kruszonką orzechową lub ciasteczkową, posypką, polewą waflową, a nawet makaronikami.

Jak zrobić koktajl mleczny w domu: bez lodów, w zdrowym stylu życia

Dbasz o swoje zdrowie i liczysz kalorie, ale nie jesteś gotowy na rezygnację z mlecznego koktajlu? Zamiast lodów (których zawartość tłuszczu sięga 20%), naturalny twaróg dla dzieci bez cukru – wystarczy je zamrozić i dodać do blendera jak lody. Weź mleko o niskiej zawartości tłuszczu i dla słodyczy dodaj do napoju więcej jagód lub trochę miodu.

Jak zrobić koktajl mleczny w domu: bez mleka

Obecnie zapotrzebowanie na koktajle mleczne produkowane z „alternatywnego” mleka znacznie wzrosło. Zaletą tego koktajlu jest to, że można go przygotować z dowolnego mleka roślinnego! Soja, ryż, płatki owsiane, kasza gryczana, migdały, kokos, cedr, orzech laskowy, orzech włoski, orzechy nerkowca – wszystko się sprawdzi!

W tym przypadku zwykłe lody nie sprawdzą się – potrzebny będzie sorbet składający się wyłącznie z jagód/owoców i cukru lub lody z tym samym alternatywnym mlekiem. Tego ostatniego w Rosji jest jeszcze bardzo mało, ale nikt nie przeszkadza, aby zrobić go samodzielnie według tradycyjnego przepisu na lody, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym.

Jest bardzo prosty sposób na zrobienie lodów bez mleka: obierz banana, pokrój go na średnie kawałki, zamroź, aż banan będzie całkowicie zmrożony i twardy, a następnie zmiksuj go mocnym blenderem, aż powstanie kremowa i gładka masa. Oto naturalne lody, dzięki którym Twój koktajl będzie słodki i gęsty.

Co możesz dodać do domowego koktajlu mlecznego?

Nie możesz wymienić wszystkiego! Owoce i jagody mogą być bardzo różnorodne: borówki, maliny, wiśnie, truskawki, rokitnik zwyczajny, morele, brzoskwinie, czarne i czerwone porzeczki, żurawina, marakuja i mango. Świeże owoce cytrusowe nie pasują do mleka – a raczej ich sok i miąższ nie pasują do siebie. Ale skórka jest po prostu świetna! Do koktajli lepiej dodawać jabłka i gruszki, pieczone lub lekko roztopione. Nie należy używać kiwi i ananasów. Ale miąższ dobrego, dojrzałego awokado jest idealny – zwłaszcza w połączeniu z lodami pistacjowymi!

Niektóre warzywa mogą również dodać przyjemnej nuty domowemu koktajlowi mlecznemu. Na Halloween możesz na przykład przygotować koktajl z puree z dyni, lodów klonowo-orzechowych i odrobiną cynamonu. Będzie smacznie i jasno!

Najprostszy koktajl mleczny w domu, z lodami lub bez, zmieni się nie do poznania, jeśli dodasz do niego:

  • masło orzechowe
  • Urbecha
  • tahini
  • chałwa (ze słonecznika, orzeszków ziemnych, sezamu lub innych nasion)
  • gotowane mleko skondensowane
  • miód o jasnym smaku
  • marmolada/dżem pomarańczowy
  • karmel, który łatwo przygotować samemu w domu (a lepszy jest solony karmel)
  • mięta rozdrobniona z cukrem
  • masło czekoladowo-orzechowe.

Nie możemy zapominać o cudownej mocy przypraw i ziół. Przede wszystkim o wanilii. Kardamon, cynamon, goździki, imbir, anyż, anyż i gałka muszkatołowa mogą również sprawić, że domowy koktajl mleczny stanie się małym kulinarnym cudem, szczególnie w połączeniu z owocami, jagodami i/lub czekoladą.

I nie zapomnij o prezentacji. Może być niemal ascetycznie (w stylu Związku Radzieckiego) lub może być bogato – bo teraz w kawiarniach i restauracjach chętnie serwują koktajle mleczne.

Nowoczesna prezentacja koktajli mlecznych
Nowoczesna prezentacja koktajli mlecznych

Koktajl z dodatkiem mokki

Koktajl mleczny mokka-glace to napój typu dwa w jednym. Mocha to nazwa odmiany Arabiki i powstałego na jej bazie napoju kawowo-mlecznego. Kawa mrożona przygotowywana jest z dodatkiem gałki lodów kremowych. Połączyliśmy obie wersje mieszanek kawowych i mlecznych, w wyniku czego powstał orzeźwiający i podwójnie smaczny koktajl o idealnych proporcjach wszystkich składników. Wykończeniem jest starta czekolada, najlepiej ciemna, jako dekoracja. Zimny ​​koktajl mokka-glace najlepiej podawać w eleganckich, wysokich szklankach lub kieliszkach do wina.

Czas gotowania 10 minut

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • mleko – 300 ml
  • lody kremowe – 100 g
  • mocna, świeżo parzona kawa – 50 ml
  • czekolada gorzka – 50 g
  1. Czekoladę pokrój piłą i włóż do miski. Część odłóż do dekoracji.
  2. Doprowadź mleko do wrzenia i wlej do niego czekoladę, mieszając trzepaczką, aż masa stanie się gładka.
  3. Do miski blendera wlać masę czekoladową, dodać kawę i połowę lodów. Ubij i rozlej do szklanek.
  4. Do każdej szklanki dodać gałkę lodów i posypać czekoladą.

Przy okazji

Na 100 g: białka 3,18 g (3,98% wartości dziennej) • tłuszcze 7,52 g (8,36%) • węglowodany 11,89 g (7,08%) • kcal 128,2 (7,12%) • sód 28,00 mg (1,93%) • cukier ogółem 7,29 g ( 14,58%) • NNKT 3,21 g (16,05%) • Błonnik pokarmowy 0,74 g (2,47 %)

Wiśniowe frappe

Cherry Frappe to zimny napój na bazie espresso ze śmietanką, lodami wiśniowymi i syropem. W wersji klasycznej kawę frappe przygotowuje się w następujący sposób: kawę wlewa się do shakera, dodaje cukier i mleko i wszystko ubija się na gładką pianę. Zdecydowaliśmy się zamiast mleka dodać śmietanę, a jako polewę zastosować lody i syropy – wiśniowy i migdałowy. Rezultatem jest koktajl mleczny o wyraźnym kremowym smaku, z lekkim aromatem kawy z nutami jagód. Idealna na upalny letni dzień lub gorącą imprezę o każdej porze roku. Mały lifehack: jeśli chcesz bogatszego smaku frappe, zrób lód z mrożonych kostek kawy.

Czas gotowania 15 minut

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • espresso – 100 ml
  • śmietana 10% tłuszczu – 100 ml
  • syrop wiśniowy – 20 ml
  • syrop migdałowy – 10 ml
  • lody wiśniowe – 2 gałki
  • wiśnia koktajlowa
  • lód
  1. Do shakera włóż 4-5 kostek lodu. Zalewamy obydwoma rodzajami syropu i śmietanką. Dodaj gorące espresso. Dokładnie wymieszaj i przelej do dużej szklanki do koktajli mlecznych.
  2. Do szklanki włóż gałki lodów i udekoruj frappe wisienką koktajlową.

Przy okazji

Na 100 g: białka 1,73 g (2,16% wartości dziennej) • tłuszcze 5,40 g (6,00%) • węglowodany 15,60 g (9,29%) • kcal 113,33 (6,30 %) • sód 36,13 mg (2,49%) • cukier ogółem 6,61 g ( 13,22%) • NNKT 3,33 g (16,65%) • Błonnik pokarmowy 0,30 g (1,00 %)

Galaretka jagodowa z lodami waniliowymi

Galaretka Jagodowa z lodami waniliowymi to niezwykły napój, który w bajce można nazwać „mlecznymi rzekami…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja