Upieczenie klasycznego biszkoptu nie jest trudne, jednak i tutaj są pewne niuanse. Słynny cukiernik Aleksander Selezniew jest pewien, że głównym błędem w przygotowaniu ciasta biszkoptowego są niedostatecznie ubite jajka.
„Niedokończone” jajka sprawią, że biszkopt w piekarniku wyrośnie idealnie, ale po jego wyjęciu całe piękno natychmiast zniknie. Prawidłowo ubite jajka powinny mieć konsystencję dobrej pianki do golenia.
Najpierw musisz trochę podgrzać jajka i cukier w łaźni wodnej, a następnie ubijać je przez co najmniej 10 minut. Może ci się wydawać, że wszystko zostało ubite idealnie w 2 minuty, ale w rzeczywistości tak nie jest.
Sprawdzamy jakość ubitej masy i dalej ją ubijamy.
Stopień gotowości jajek możesz sprawdzić przesuwając palcem po ich powierzchni: jeśli wzór stopniowo zanika, ubijaj dalej, jeśli pozostanie niezmieniony, to jajka z cukrem nadają się do dalszego użycia.
Ciastko od Aleksandra Selezniewa
Do przygotowania najprostszego, ale idealnego biszkoptu potrzebujemy 4 jajka, 100 g cukru, 100 g mąki i mikser.
Układ produktu dla klasycznego biszkoptu
Dokładnie, przez 10 minut, ubijaj jajka z cukrem, podgrzanym w łaźni wodnej, za pomocą miksera.
Jajka ubić z cukrem w łaźni wodnej
Powoli, po trochu, w żadnym wypadku nie wlewając wszystkiego na raz, wmieszaj przesianą mąkę do powstałego musu. Tutaj nie możesz już używać miksera, w przeciwnym razie blask zniknie. Mąkę mieszamy silikonową szpatułką, wykonując powolne, okrężne ruchy i niezbyt długo.
Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj ciasto, dodając pozostałą mąkę
Ostrożnie przenieś powstałe ciasto do formy do pieczenia, wypełniając je nie więcej niż ¾, aby ciastko miało wystarczająco dużo miejsca. Jeśli forma jest silikonowa, nie ma potrzeby jej smarowania. Pozostałe naczynia do pieczenia można posmarować masłem lub olejem roślinnym lub posypać bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż tam nasze ciastko na 30 minut.
Włóż blaszkę z ciastkami do nagrzanego piekarnika
W wyniku tych wszystkich manipulacji otrzymamy najprostszy biszkopt – klasyczny biały, tzw. „kalabashkę”. Możesz go tak zjeść lub zamienić go w podstawę przyszłego ciasta. Aby to zrobić, kalabaszka stoi w temperaturze pokojowej przez osiem godzin, po czym nadszedł czas, aby pokroić ciasto na warstwy i umieścić między nimi nadzienie, które uznasz za konieczne.
Gotowy klasyczny biszkopt
Biszkopt czekoladowy
Jeśli chcesz otrzymać biszkopt czekoladowy, do ciasta dodaj łyżkę kakao i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozpuszczanie proszku kakaowego wodą w celu ułatwienia mieszania to kolejny częsty błąd: okazuje się, że jest płynny i niezbyt smaczny.
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt miodowy
Aby otrzymać biszkopt miodowy zamiast cukru użyj miodu. Osobno ubić żółtka, miód zagotować i cienkim strumieniem wlać do żółtek, ciągle mieszając. Osobno ubić białka, wymieszać je z wcześniej otrzymaną masą miodowo-żółtkową, na koniec dodać mąkę, a następnie postępować analogicznie jak przy przygotowaniu klasycznego biszkoptu.
Biszkopt miodowy
Ciastko maślane
Aby zrobić biszkopt maślany, postępuj w ten sam sposób, jak przy przygotowywaniu zwykłego ciasta biszkoptowego, tylko dodaj do niego 70 g wrzącego masła na samym końcu. Biszkopt wyjdzie trochę bardziej tłusty i trochę jak babeczka, jednak nie tak ciężki jak prawdziwa babeczka.
Ciastko maślane
Biszkopt bez mąki
Teraz we Francji bardzo modne jest pieczenie ciastek w ogóle bez mąki – zamiast tego używa się 50 g proszku kakaowego. Szczerze mówiąc, nie podoba mi się ten przepis – oczywiście wszystko to okazuje się nie tak wysokokaloryczne, ale też niezbyt smaczne, a to ciasto nadaje się tylko na bułki.
Biszkopt bez mąki
Rolowany biszkopt
Przygotowanie tego ciasta prawie nie różni się od klasycznego, tyle że tutaj do dokładnie ubitych jajek i cukru trzeba dodać 50-70 g gorącej wody i wszystko dokładnie wymieszać. W rezultacie ciasto stanie się płynne, rozpłynie się i można je ostrożnie ułożyć warstwą 5-7 mm na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 7 minut .
Ciasto wylać na blachę do pieczenia, aby przygotować bułkę biszkoptową
Zaraz po upieczeniu ciasto należy natychmiast wyjąć z piekarnika i zdjąć z blachy wraz z pergaminem, w przeciwnym razie wyschnie i odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godziny. No to posmaruj kremem, konfiturą lub czymkolwiek chcesz, zwiń w tubę – bułka biszkoptowa gotowa.
Zwiń biszkopt w rulon
I tak dalej, i tak dalej…
Aby przygotować biszkopt migdałowy genewski, do ciasta dodaje się roztopione masło i migdały. Aby przygotować biszkopt „bouche”, białka ubijamy osobno z cukrem, żółtka osobno z cukrem, wszystko mieszamy, a na koniec dodajemy mąkę i odrobinę skrobi kukurydzianej – w efekcie otrzymujemy „lady Fingers” lub „savoy sticks” „ciasteczka”.
Pałeczki damskie
Jednym słowem ciasto biszkoptowe, w zależności od proporcji jajek, cukru, mąki i obecności pewnych dodatków, może zamienić się w wszystko – można do niego dodać kawę, chipsy czekoladowe, maliny, pistacje, kawałki jabłek, a w każdym razie okaże się pyszne. Nie radzę jednak zbytnio odchodzić od przepisu, można zepsuć nawet tak prostą rzecz jak ciasto biszkoptowe. I nie bądź leniwy, aby dłużej ubijać jajka!
Cała kolekcja ciastek od Aleksandra Selezniewa
Biscuit, bis cuit – po francusku oznacza „dwukrotnie pieczone”. Teraz nie bardzo wiadomo dlaczego, bo dzisiejszy biszkopt pieczemy raz. Jednak ciasto biszkoptowe jest nie tylko najprostsze, ale i prawdopodobnie najstarsze, a kto wie, co z nim robiono setki lat temu? Może rzeczywiście piekli go dwa razy, bo pierwsze pisane wzmianki o ciastkach mają ponad pięćset lat i odnajdujemy je w angielskich dziennikach okrętowych.
Brytyjscy marynarze zabierali ze sobą w podróż ciastka, ale tylko suszone, a potem nazywali je „ciasteczkami okrętowymi” lub „ciasteczkami morskimi”. Prawdopodobnie były tak naprawdę pieczone dwa razy – czyli najpierw były pieczone, a potem suszone. Nie pleśniewały, nie psuły się i były tak smaczne, że w końcu zwróciły na nie uwagę wprawni kucharze specjalizujący się w szczurach lądowych.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #pieczenie #ciasto #Aleksander Selezniew #domowe wyroby cukiernicze #Aleksander Selezniew wyroby cukiernicze #biszkopt #ciasto biszkoptowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych